Hoofdgerechten en bijgerechten
Lasagna met spinazie en gedroogde tomaten
500 gram bladspinazie
3 teentjes look, gesnipperd
1 rode ui, gesnipperd
1 rode ui, in ringen gesneden voor de afwerking
150 gram gedroogde tomaten
50 gram gedroogde tomaten, voor de afwerking
250 gram champignons, in schijfjes, gebakken
50 gram champingons, in schijfjes, voor de afwerking
enkele blaadjes (Mexicaanse) dragon, gesnipperd
300 ml bechamelsaus
100 gram gratinkaas
10 vellen verse lasagna
olijfolie
boter
Stoof de spinazie aan met de gesnipperde rode ui en look in boter. Roer goed om tot de spinazie geslonken is.
Leg in een ovenschaal afwisselend een laag spinazie, een vel lasagna, een laag bechamelsaus met gebakken champignons en gedroogde tomaten en een vel lasagna. Sluit af met spinazie, gedroogde tomaten, rode uiringen, champignons in schijfjes, gesnipperde dragon en gratinkaas. Besprenkel de champignons met olijfolie.
Bak de lasagna gedurende 25 minuten op 175 graden in de oven.
Schorsenerengratin
500 gram schorseneren
sap van 1 citroen
2 eetlepels gesnipperde peterselie
2 teentjes look, gesnipperd
1 deciliter volle room
75 gram parmigiano, gerapst
peper
zout
Schil de schorseneren en leg ze onmiddellijk in water met citroensap.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak een mengsel van de room met peterselie, look en parmigiano. Kruid naar wens met peper en zout. Leg de schorseneren in een ovenschaal en schenk het roommengsel er over.
Bak gedurende 45 minuten in de oven.
Varkensgebraad op Griekse wijze
- Chirino Skordato
1 kilo varkensgebraad
10 teentjes look
mosterd
peperkorrels
boter
peper
zout
Maak inkepingen in het vlees en vul deze met look en peperkorrels.
Kruid het vlees met peper en zout en bestrijk ruim met mosterd. Leg enkele plakken boter op het vlees.
Bak het gebraad in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende anderhalf uur.
Witloof gevuld met gehakt
7 klossen witloof
400 gram gemengd gehakt
gerookt ontbijtspek
peper
voor decoratie: gehakte peterselie
Blancheer de witloofstronkjes. Laat goed uitlekken en afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol worstjes van het gehakt. Snij het witloof overlangs en verwijder de harde kern. Vul het witloof met het gehakt. Omwikkel met het ontbijtspek.
Bak gedurende 45 minuten in de oven.
Breng op smaak met peper en serveer met fijngesnipperde peterselie.
Scampi met geflambeerde
tomaten-paprikasaus
15 scampi
1/2 rode paprika, in blokjes gesneden
1 sjalot, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
250 gram tomaten, in blokjes gesneden
1 theelepel paprikapoeder
1/2 deciliter cognac
peper
zout
1 deciliter room
boter
decoratie: 1 eetlepel peterselie, gesnipperd
Stoof de ui en look aan in boter. Voeg de tomaten en paprika toe. Voeg de cognac toe en flambeer (zet dampkap af). Kruid met paprikapoeder, peper en zout, en voeg de room toe. Laat inkoken tot de gewenste sausdikte.
Pel de scampi en verwijder het darmkanaal. Bak kort aan in boter.
Dien de scampi op met de saus en garneer met peterselie.
Gebakken schorseneren
500 gram schorseneren
sap van 1 citroen
2 eetlepels gesnipperde peterselie
boter
peper
zout
Schil de schorseneren en leg ze onmiddellijk in water met citroensap.
Kook de schorseneren gedurende 10 minuten in water. Bak ze 3 minuten aan in boter.
Serveer met gesnipperde peterselie en kruid naar wens met peper en zout.
Winterschotel met boerenworst
400 gram pompoen, in reepjes gesneden
4 aardappelen, in plakjes gesneden
2 pastinaken, geschild en in reepjes gesneden
4 klossen witloof
1 rode ui, in ringen gesneden
2 eetlepels gedroogde tijm
4 boerenworsten
3 eetlepels bloem
200 ml volle melk
100 gram mozarella, geraspt
2 eieren
olijfolie
peper
zout
nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de worsten, groenten en aardappelen op een bakplaat met bakpapier. Kruid met tijm en besprenkel met olijfolie. Rooster gedurende 25 minuten in de oven.
Leg de groenten onderaan in een ovenschaal en de worsten er boven op.
Klop de bloem op met melk, eieren en mozarella. Kruid het beslag met peper, zout en muskaatnoot.
Giet het beslag over de ovenschotel. Laat nog 25 minuten garen in de oven.
Quiche met witloof en brie
5 klossen witloof, gehalveerd
brie, in fijne plakjes gesneden
1 theelepel tijm
2 eieren
1 pak kruimeldeeg
peper
boter
Stoof het witloof kort aan in boter. Kluts de eieren. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Leg het kruimeldeeg in een bakvorm. Leg de helft van de brie op het deeg en schenk het eimengsel erover. Leg het witloof met de rest van de brieplakjes erop. Kruid met peper en werk af met tijmblaadjes.
Bak gedurende 30 minuten in de oven.
Zoete aardappel gratin
2 zoete aardappelen, geschild en in zeer dunne schijfjes gesneden
2 teentjes look, gesnipperd
2 deciliter volle room
1 koffielepel tijm
50 gram parmigiano kaas, geraspt
peper
zout
olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrijk de ovenschaaltjes met olijfolie en leg op de bodem de gesnipperde look. Leg de schijfjes zoete aardappel in de schaaltjes. Maak een mengsel van de room, tijm, peper en zout.
Overgiet de aardappelschijfjes met het roommengsel en strooi er de parmigiano kaas over.
Bak de gratin gedurende een uur in de oven.
Scampi met witloof en sinaas
5 kropjes witloof, fijn gesnipperd
15 scampi
1 takje kerrie
1/2 sinaasappel, sap en zeste
1 eetlepel honing
1 deciliter room
0,5 deciliter visfond
1 theelepel kerriepoeder
peper
zout
boter
voor decoratie:
sinaasappel, zeste
Stoof het witloof aan in boter. Voeg honing, kerriepoeder, een takje kerrie, sinaasappelsap, zeste en visfond toe. Laat inkoken en voeg de room toe. Laat verder inkoken tot gewenste sausdikte. Verwijder het kerrietakje.
Pel de scampi en verwijder het darmkanaal. Bak ze kort aan en kruid met peper en zout.
Dien de scampi op met de saus en garneer met zeste.
Coq au sangria
2 kilo kipfilet, in grote stukken gesneden
150 gram gerookte spekblokjes
4 wortelen, in blokjes gesneden
4 stengels selder, in schijfjes gesneden
20 kleine rode uitjes
2 teentjes look
500 gram champignons, in schijfjes gesneden
2 laurierblaadjes
3 eetlepels tijm
500 ml sangria
500 ml kippenbouillon
boter
peper
zout
Bak de spekblokjes aan in een grote kookpot zonder vetstof. Voeg de kip, gekruid met peper en zout, en groenten toe (behalve de champignons) en bak ze gedurende 10 minuten aan. Blus met de bouillon. Voeg de sangria, laurier en tijm toe.
Laat 1 uur sudderen.
Bak de champignons apart in een pan in ruim boter. Voeg ze toe aan de coq au sangria.
Witlooftaart
7 stronkjes witloof
eetlepel honing
boter
bloem
3 eieren
1 dl room
50 gr gemalen kaas
1 rol bladerdeeg
peper en zout
nootmuskaat
Beboter en bebloem de bakvorm en leg er een vel bladerdeeg in. Bak het deeg blind op 180 graden, ongeveer 20 minuten. Ondertussen bak je het witloof in een klontje echte boter. Karameliseer met een eetlepel honing en kruid met peper en zout.
Leg het witloof in de taartvorm en overgiet met een mengsel van opgeklopte eieren, room en gemalen kaas. Kruid met peper en nootmuskaat.
Als variatie kan je ook hamblokjes of spekblokjes toevoegen.
Bak nog 20 minuten in de oven en klaar!
Paté van champignon en walnoot
250 gram champignons, in schijfjes gesneden
100 gram walnoten
1 teentje look, gesnipperd
1 sjalot, gesnipperd
1 theelepel tijm
1 theelepel rozemarijn
2 eetlepels peterselie, gehakt
1 eetlepel olijfolie
peper
zout
Stoof de sjalot en look aan in olijfolie. Voeg de champignons, tijm en rozemarijn toe. Stoof tot de champignons gaar zijn.
Rooster de walnoten in de pan.
Doe de champignons, gehakte peterselie en walnoten in de keukenmachine en maal fijn.
Kruid met peper en zout naar wens.
Scampi met tomaten-kruidensaus
15 scampi
250 gram tomaten, in blokjes gesneden
1 boursin kruidenkaas
2 teentjes look, gesnipperd
1 sjalot, gesnipperd
2 eetlepels peterselie, gesnipperd
1 eetlepel bieslook, gesnipperd
boter
peper
Stoof de sjalot en look aan in boter. Voeg de tomatenblokjes toe en de kruidenkaas.
Laat 10 minuten sudderen tot de kruidenkaas gesmolten is in de tomatensaus. Breng op smaak met peper.
Pel de scampi en verwijder het darmkanaal. Bak kort aan in boter.
Dien de scampi op met de kruidige tomatensaus en garneer met bieslook en peterselie.
Flammkuchen met peer
deeg:
350 gram tarwebloem
5 gram gist
200 ml water
1 eetlepel water
7 gram zout
topping:
2 peren, in schijfjes gesneden
camembert, in plakjes gesneden
2 eetlepels volle room
theelepel tijm
peper
rucola
Voeg de gist en het zout toe aan de bloem. Meng goed. Voeg het water en de olijfolie toe en kneed gedurende tien minuten tot het deeg soepel is.
Laat een uur rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Rol het deeg uit en leg het op een bakplaat, bedekt met bakpapier.
Smeer een dun laagje room over het deeg en verdeel de peer en camembert erover. Kruid met peper en tijm.
Bak gedurende 15 minuten. Garneer met rucola.
Herfstmoussaka
1/4 butternut, brunoise gesneden
1 rode paprika, brunoise gesneden
1 groene paprika, brunoise gesneden
1 ui, gesnipperd
250 gram champignons, in plakjes gesneden
6 aardappelen, in plakjes gesneden
3 teentjes look, gesnipperd
1 theelepel rozemarijn
500 gram gemengd gehakt
100 ml volle room
olijfolie
peper
gratinkaas
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stoof de butternut aan in boter en voeg de paprika, ui en look toe. Voeg het gehakt toe en bak het rul. De room en rozemarijn mogen erbij en laat je nog 10 minuten inkoken op een laag vuur.
Besprenkel de bodem van een ovenschotel met olijfolie. Leg afwisselend een laagje aardappelen en een laagje gehakt met groenten in de schaal. Verdeel er de champignonschijfjes over. Besprenkel met olijfolie en bedek met een laagje gratinkaas, kruid met peper.
Plaats de ovenschotel gedurende 50 minuten in de oven.
Griekse pasta
400 gram tomaten, in blokjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes look, gesnipperd
250 gram orzo (Griekse pasta)
1 liter water
olijfolie
peper
zout
voor decoratie: parmigiano
Stoof de look en ui aan in olijfolie. Voeg de tomatenblokjes toe, laat 20 minuten zachtjes stoven.
Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Van zodra het kookt, de orzo toevoegen en regelmatig omroeren om aanbakken te voorkomen gedurende 14 minuten. Kruid met peper en zout.
Dien op en garneer met parmigiano.
Pizza met gegrilde groente
pizzadeeg
200 gr 00-bloem
100 gr lauwwarm water
18 gr verse gist
2 el olijfolie
1 theelepel zout
1 snuifje suiker
Doe de bloem in een mengkom en maak er een kuiltje in. Meng het zout, de olijfolie en de suiker erdoor. Los de gist op in het lauwwarme water en giet dit bij de bloem.
Meng goed tot een glad deeg. Laat het deeg minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats.
Daarna wikkel je het deeg in plastiek folie en bewaar je het in de koelkast tot gebruik. Een avond van tevoren maken, maakt je pizza extra luchtig en krokant.
Basissaus voor pizza
1 kg tomaten, gevild en ontdaan van pitjes
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
3 teentjes look, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
1 el suiker
olijfolie
Stoof de ui en de look in olijfolie. Voeg de tomaten en kruiden toe en laat 15 min doorkoken.
Haal het takje rozemarijn en het takje tijm er uit en mix de saus.
Schenk in gestereliseerde bokalen en laat omgekeerd afkoelen.
1 aubergine, in dunne plakjes gesneden en gegrild op de grillpan
1 gele courgette, in dunne plakjes gesneden en gegrild op de grillpan
1 rode ui, in ringen gesneden
rucola
mozarella
oregano
Druk het deeg plat tot de ideale dikte. Werk van het midden naar de rand toe.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bestrijk het pizzadeeg met een dunne laag basissaus voor pizza, daarna de gegrilde groente, mozarella en oregano. Bak de pizza 12 minuten in de oven.
Garneer met ringen rode ui en rucola.
Kalkoenstoofpotje
1,5 kg kalkoenfilet
3 paprika, in reepjes gesneden
200 gram champignons, gesneden
2 sjalotten, fijn gesneden
2 teentjes look, fijn gesneden
1 habaneropeper (of andere), fijn gesneden, zonder zaadjes
4 takjes tijm
1 eetlepel gehakte peterselie
3 eetlepels tomatenpuree
200 ml zure zoom
200 ml kalfsfond
1 koffielepel gerookt paprikapoeder
1 koffielepel paprikapoeder
boter
peper
zout
Snij de kalkoenfilet in blokjes. Neem een grote kookpot, smelt boter op een hoog vuur en bak de kalkoen aan. Kruid met peper en zout. Voeg de sjalot, look, habanero, tijm en paprika toe. Bestrooi met gerookt en gewoon paprikapoeder, voeg tomatenpuree en kalfsfond toe en laat ruim een uur op een matig vuur koken.
Bak de champignons apart in een pan in ruim boter. Voeg deze toe aan het stoofpotje.
Zet het vuur af en roer de zure room door het stoofpotje. Laat niet meer koken.
Decoreer met peterselie.
Portobello con pomodoro
2 portobello
stelen van de portobello, brunoise gesneden
1 teentje look, gesnipperd
5 gedroogde tomaten, brunoise gesneden
2 takjes oregano
mozarella
pijnboompitjes
olijfolie
Bak de in brunoise gesneden stelen van de portobello kort aan in olijfolie, samen met de look en de gedroogde tomaten. Bestrijk ovenschaaltjes met olijfolie en leg de portobello erin. Vul hem met de mengeling van gedroogde tomaat, look en de brunoise steeltjes.
Leg een laagje mozarella over de portobello, de pijnboompitjes en enkele blaadjes oregano.
Grill 15 minuten in de oven op 190 graden.
Knolseldergratin
300 gram knolselder, in dunne plakjes gesneden
300 gram aardappelen, in dunne plakjes gesneden
tijm
2 teentjes look, gesnipperd
200 ml volle room
peper
zout
Leg afwisselend in een ovenschaal knolselderplakjes, looksnippers en aardappelplakjes. Kruid met peper, zout en tijm. Overgiet met de room.
Bak gedurende ruim 1 uur in de oven op 175 graden.
Gentse waterzooi
2 kippen
voor de bouillon:
1 prei, grof gesneden
2 wortelen, grof gesneden
2 takken selder, grof gesneden
1 laurierblad
1 ui, grof gesneden
voor de saus en afwerking:
bouillon van de kip
60 gram boter
3 eetlepels bloem
2 wortelen, julienne gesneden
1 prei, julienne gesneden
3 takken selder, julienne gesneden
peterselie, gesnipperd
Kook de kippen gaar gedurende 1 uur in ruim water met de prei, selder, ui, wortel en laurier. Laat afkoelen.
Schep het vet van de bouillon, haal de kippen eruit. Zeef de bouillon en hou apart voor de saus. Verdeel de kip en ontdoe van vet en vel.
Stoof de juliennegroenten kort aan in boter.
Maak een roux met boter en bloem. Doe de bouillon erbij tot je een gladde saus hebt. Doe de kip en de juliennegroenten erbij. Decoreer met gesnipperde peterselie.
Witloof met gehaktballetjes
700 gram gemengd gehakt, in balletjes gerold
1 kilo witloof, gesnipperd
boter
250 ml kalfsfond
1 eetlepel moster
peper
zout
Bak de balletjes goudbruin in een diepe pan. Voeg het gesnipperd witloof toe en kruid met peper en zout.
Laat 10 minuten stoven.
Voeg de kalfsfond en mosterd toe en laat verder op een laag vuur gedurende 20 minuten sudderen.
Kip met citroen en look
1 braadkip
4 biologische citroenen
1 bosje tijm
2 bollen look
2 eetlepels honing
olijfolie
peper
zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pers 1 citroen uit en maak een marinade van de honing, citroensap, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout.
Snijd 1 citroen in plakjes, marineer ze in een eetlepel olijfolie, 2 eetlepels tijm, peper en zout.
Vul de kip met de citroenplakjes en bestrijk de kip met de marinade.
Halveer de resterende citroenen en leg ze bij de kip. Halveer de lookbollen en leg ze rond de kip.
Bestrooi met tijm en kruid met peper en zout.
Gedurende 2 uur in de oven braden.
Paprika met groenterijst
5 paprika, hoedje afgesneden en zaadjes verwijderd
1 gele paprika, in brunoise gesneden
1 gele courgette, in brunoise gesneden
1 groene courgette, in brunoise gesneden
3 kleine tomaten, in brunoise gesneden
2 teentjes look, gesnipperd
1 sjalot, gesnipperd
200 gram gekookte rijst
olijfolie
Stoof de in brunoise gesneden groente aan in olijfolie. Voeg sjalot en look toe. Laat 10 minuten stoven en voeg de gekookte rijst toe. Vul de paprika met de groenterijst. Besprenkel met wat olijfolie en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Lekker als bijgerecht.
Gefrituurde zoete aardappelfrietjes
zoete aardappelen, geschild en in fijne frietjes gesneden
kruiden naar wens: zout, paprikakruiden, aardappelkruiden...
frituurolie
Bak de zoete aardappelen voor in de frituurpan op 160 graden gedurende 5 minuten.
Bak de frietjes af op 180 graden tot ze goudbruin zijn, normaal gezien na 3 tot 5 minuten.
Kruid naar wens.
Pasta alla Norma
200 gram ricotta
1 aubergine
2 teentjes look, gesnipperd
1 rode ui, gesnipperd
2 takjes oregano
1 kleine peper, gesnipperd
300 gram tomatenblokjes
200 gram pasta
Rooster de ricotta gedurende een half uur in een voorverwarmde oven op 200 gram, op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Snij de aubergine in blokjes en bak ze kort aan in olijfolie. Laat uitlekken op keukenpapier.
Stoof de rode ui, peper en look aan in olijfolie. Voeg tomatenblokjes en oregano toe en laat 10 minuten sudderen.
Kook de pasta beetgaar. Serveer onmiddellijk met de tomatensaus, gebakken aubergine en geroosterde ricotta.
Melanzane alla parmigiana
3 kleine aubergines
15 black cherry tomaten, in schijfjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes look, gesnipperd
basilicum
250 gram gepelde black cherry tomaten
100 gram geraspte parmigiano
2 eetlepels rodewijnazijn
1 koffielepel gedroogde oregano
olijfolie
peper en zout
Snij de aubergines in dunne plakken, besprenkel ze met olijfolie en grill ze kort aan in de grillpan.
Fruit de gesnipperde ui aan in een kookpot in een bodempje olijfolie. Voeg de look toe en laat 5 minuten stoven. Voeg de gepelde tomaten, de rodewijnazijn, oregano toe en kruid met peper en zout. Laat 20 minuten op een zacht vuurtje koken.
Neem een ovenschaal. Leg een laag gegrilde aubergine, gevolgd door een laag tomatenschijfjes en een laagje tomatensaus in de schaal. Herhaal tot de ingrediënten opgebruikt zijn.
Bestrooi de schotel met de parmigiano en gaar in een voorverwarmde oven op 175 graden gedurende een half uur. Garneer met basilicum.
Homemade burgers
500 gram rundergehakt
1 ei
60 gram paneermeel
1 theelepel mosterd
peper
zout
1 groene courgette, in plakken gesneden
1 gele tomaat, in plakken gesneden
1 rode tomaat, in plakken gesneden
2 uien, in ringen gesneden
boter
kropsla
4 plakken cheddar
burgersaus
4 hamburgerbroodjes
Meng het gehakt met het ei, paneermeel, mosterd, peper en zout. Vorm er vier hamburgers van.
Stoof de uien aan op een zacht vuurtje gedurende 10 minuten. Bak de hamburgers in de pan. Ondertussen bak je kort de plakken courgette aan, kruid met peper en zout.
Snijd de hamburgerbroodjes door en bak ze eveneens kort aan in de pan.
Beleg de broodjes met de hamburgers, cheddar, tomaat, courgette, uienringen, burgersaus en kropsla.
Penne met herfstgroenten
1 kilo pompoen naar keuze (hier butternut en hokkaido), in blokjes gesneden
1 sjalot, gesnipperd
3 takjes rozemarijn
4 teentjes look
400 gram tomaten, in blokjes gesneden
150 gram kastanjechampignons, in partjes gesneden
1 theelepel tijm
250 gram penne
olijfolie
boter
blokjes mozarella
water
Leg de pompoenblokjes met de look en rozemarijn op een bakplaat met bakpapier bekleed. Bestrooi met tijm en besprenkel met olijfolie. Rooster 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Verwijder de takjes rozemarijn.
Stoof de gesnipperde sjalot aan in olijfolie, voeg de tomatenblokjes toe en laat 10 minuten stoven.
Houd enkele blokjes pompoen apart voor decoratie. De rest voeg je aan de tomatensaus toe samen met de geroosterde look. Laat even doorkoken en mix de saus. Indien de saus te dik is, kan je deze wat aanlengen met water.
Bak de kastanjechampignons aan in een aparte pan, voorzien van voldoende boter, op een heet vuur.
Kook de pasta beetgaar en giet ze af. Doe de pasta in een ovenschotel. Roer onmiddellijk de pompoensaus erdoor en de gebakken champignons. Verdeel de mozarellablokjes over en plaats de schotel nog 20 minuten in de oven op 180 graden.
Bruscetta met aubergine
stokbrood, in sneetjes gesneden
aubergine
1 eetlepel gedroogde oregano
verse oreganoblaadjes
verbenabloempjes
sap van 1 citroen
olijfolie
ricotta
pancetta
Snij de aubergine in dunne plakken. Maak een marinade van 2 eetlepels olijfolie, sap van 1 citroen en gedroogde oregano. Wentel de aubergineplakken in de marinade. Verhit de grillpan en bak de aubergine kort aan.
Laat de plakjes afkoelen.
Grill het stokbrood, besprenkeld met olijfolie, kort aan in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Bestrijk de bruscetta met ricotta, leg er een plakje aubergine op en werk af met pancetta, verse oreganoblaadjes en verbena.
Witloofschotel met zoete aardappel
5 klossen witloof, gekarameliseerd
500 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
500 gram gehakt, rul gebakken
peper
muskaatnoot
30 gram boter
50 gram geraspte mozarella
Kook de zoete aardappel in water gedurende 20 minuten. Giet af, voeg boter toe, kruid met peper en muskaatnoot en pureer.
Leg in een ovenschotel het rul gebakken gehakt, daarop het gekarameliseerd witloof. Verdeel de puree van zoete aardappel aan de zijkant van de schotel. Strooi geraspte mozarella over de puree.
Gratineer in de oven.
Zomerpasta met boontjes
voor de saus:
1 gele courgette, in blokjes gesneden
1 groene courgette, in blokjes gesneden
1 teentje look, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
50 ml water
150 gram pasta
garnituur:
200 gram boontjes, beetgaar gekookt
gele en groene courgette
100 gram gerookte zalm
parmigiano
peper
zout
Voor de saus : stoof de courgette met ui en look aan in boter. Blus met het water. Laat 5 minuten garen en mix de saus
Kook de pasta beetgaar. Ondertussen bak je de courgette aan met peper en zout.
Voeg de saus toe aan de pasta met de boontjes, courgette, zalm en geschaafde parmigiano.
Gevulde paprika
2 paprika, gehalveerd
1 tomaat, brunoise gesneden
1 groene courgette, brunoise gesneden
1 sjalot, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
300 gram gemengd gehakt
1 ei
60 gram paneermeel
1 theelepel mosterd
olijfolie
peterselie, gesnipperd
Werk het gehakt op met het ei, mosterd, paneermeel, tomatenblokjes, courgetteblokjes, gesnipperde sjalot en look.
Vul de paprika met het gehakt. Besprenkel met olijfolie en laat gedurende 1 uur garen in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Garneer met peterselie.
Spinaziegratin met asperges
3 bloemige aardappelen, in zeer dunne schijfjes gesneden
4 asperges, geschild en in stukjes gesneden
200 gram spinazie, gestoofd en gehakt
2 teentjes look, gesnipperd
1 deciliter room
peper
zout
Meng de spinazie met de look en room en kruid met peper en zout.
Leg afwisselend in een ovenschaal aardappelschijfjes en asperges. Overgiet dit met het spinaziemengsel. Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden.
Mosselen op de BBQ
1 selder, in blokjes gesneden
2 uien, in ringen gesneden
2 kilo mosselen
peper
zout
Stoof de selder en ui aan in boter en kruid goed met peper en zout. Laat afkoelen.
Reinig de mosselen en verdeel ze over aluminium bakjes die je niet te vol doet.
Doe de mosselgroente over de mosselen en sluit de bakjes goed af met aluminiumfolie.
Gaar op een hete BBQ. Controleer na 10 minuten of de mosselen open zijn.
Pasta stroganoff met kip
gele paprika, in blokjes
rode paprika, in blokjes
sjalot, gesnipperd
1 doosje zure room
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel kalfsfondpasta
eetlepel paprikapoeder
theelepel cayennepeper
100 ml vodka
peper
200 gram gemarineerde kippenblokjes
150 gram pasta, beetgaar gekookt
peterselie, gesnipperd
parmegiano, geschaafd
Stoof de groenten aan, kruid met peper en voeg de tomatenpuree toe.
Blus met vodka en flambeer.
Roer de zure room en kalfsfondpasta er onder. Kruid met paprikapoeder en cayennepeper.
Bak de kippenblokjes aan in boter.
Meng de stroganoffsaus met de pasta en de kippenblokjes. Garneer met peterselie en geschaafde parmegiano.
Omelet met groente
Aspergekroketjes met daslook
200 gram asperges, beetgaar gekookt, uitgelekt en kookvocht bijhouden (400 ml)
30 gram boter
30 gram bloem
1 teentje look, fijn gesnipperd
1 sjalot, fijn gesnipperd
2 blaadjes daslook, fijn gesnipperd
half handje peterselie, fijn gesnipperd
1 blokje groentebouillon
5 gelatineblaadjes
peper
muskaatnoot
3 eiwitten
bloem
paneermeel
Snijd de gekookte asperges in blokjes. Smelt de boter in een kookpot en voeg de sjalot toe.
Voeg de bloem toe. Blus met een beetje aspergevocht en roer de roux goed met een garde. In totaal voeg je 400 ml vocht toe. Als je niet beschikt over zoveel kookvocht van de asperges, gebruik je nog wat melk.
Voeg het verkruimeld groentebouillonblokje, de look, de peterselie en daslook toe en kruid met peper en muskaatnoot.
Week de gelatine kort in lauw water en knijp ze goed uit. Roer ze goed door de aspergemassa. Giet deze in vormpjes of in een diepe schaal.
Laat een nachtje afkoelen in de koelkast.
Haal de vormpjes eerst door bloem, dan door eiwit en daarna voor paneermeel. Dit doe je twee keer.
Bak de aspergekroketjes in de frituurpan op 170 graden. De kroketjes zijn klaar als ze drijven.
Knolselderpuree met kervel
Camembert op de BBQ
camembert
5 takjes tijm, de blaadjes van de takjes geritst
peper
brood
Doe de camembert uit de verpakking en snijd bovenaan het witte gedeelte weg.
Kruid met peper en strooi de verse tijmblaadjes over de camembert.
Doe de camembert terug in het houten doosje, zonder deksel, en verpak in aluminiumfolie.
Laat 15 minuten opwarmen op de BBQ. Serveer met brood om te dippen.
Quiche met spinazie en ham
200 gram spinazie, gestoofd en fijn gehakt
100 gram ham in blokjes gesneden
2 eieren
2 eetlepels room
1 rol bladerdeeg
peper
zout
Bak het bladerdeeg blind in de oven op 220 graden gedurende 10 minuten.
Meng de spinazie met de opgeklopte eieren, room, hamblokjes, peper en zout. Schenk het mengsel op het bladerdeeg en bak nog 10 minuten in de oven op 200 graden.
Pasta met asperges en daslook
250 gram witte asperges, beetgaar gekookt
250 gram bruine champignons, in schijfjes
1 teentje look, gesnipperd
enkele blaadjes daslook, gesnipperd
handje peterselie, gesnipperd
250 gram liguini
200 gram parmegiano kaas, geraspt
100 ml room
Bak de champignons met de gesnipperde look. Kook de pasta beetgaar.
Breng de room aan de kook en voeg de parmegiano toe en laat zachtjes inkoken.
Meng de pasta met de saus, voeg de asperges en champignons toe en garneer met daslook en peterselie.
Balletjes in tomatensaus
2 kg gemengd gehakt
2 sjalot fijngesnipperd
3 teentjes look fijngesnipperd
half bosje peterselie, gesnipperd
2 eieren
paneermeel
1 eetlepel mosterd
2 tomaten in blokjes gesneden
500 ml tomatenpassata
250 gr champignons, in schijfjes
Werk het gehakt op met sjalot, peterselie, mosterd, eieren en paneermeel. Rol balletjes en bak ze goudbruin in boter.
Ondertussen verhit je de tomatenpassata en voeg je tomatenblokjes en look toe.
Bak de champignons en voeg ze toe aan de saus. Voeg dan de balletjes toe en laat 30 min sudderen.
Ovenschotel met witloof, gehakt en tomaat
5 klosjes witloof
250 gram (black cherry) tomaten, gepeld
500 gram gemengd gehakt
1 kilo bloemige aardappelen
1 tomaat voor de afwerking, in fijne sneetjes
1 theelepel tijm
50 gram gratinkaas
boter
100 ml melk
peper
zout
muskaatnoot
Stoof het witloof in boter gaar. Bak het gehakt rul en voeg de gepelde tomaten toe.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Stamp de aardappelen, voeg boter, melk, muskaatnoot en peper tot een smeuïge puree.
Schik het witloof in een ovenschaal. Voeg het gehaktmengsel toe en bedek met aardappelpuree.
Garneer met schijfjes tomaat en gratinkaas, kruid met tijm. Bak gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Gekarameliseerd witloof
12 stronkjes witloof
2 eetlepels acaciahoning
boter
2 eetlepels water
peper
zout
Doe boter in de pan en op een hoog vuur leg je de witloofstronkjes in de bruisende boter.
Voeg honing toe en kruid met peper en zout. Keer na vijf minuten het witloof om. Na tien minuten voeg je water toe, zet op een laag vuur en sluit je het af met een deksel.
Quiche met asperges
1 rol bladerdeeg
3 eieren
1 eigeel
1 dl room
250 gr asperges, geschild en beetgaar gekookt
peper en zout
peterselie
Laat de asperges goed uitlekken.
Leg de bladerdeeg in een vorm en hou een beetje van het deeg opzij voor de versiering. Leg de asperges op het bladerdeeg.
Maak een vlechtje en omrand de quiche ermee. Strijk de omranding in met eigeel.
Klop de eieren op met de room en kruid met peper en zout. Schenk dit mengsel over de asperges.
Bak 35 minuten op 175 graden in de oven.
Je kan deze warm of koud eten.
Decoreer met fijngesnipperde peterselie.
Schotel met ei, gehakt en tomaat
500 gram gemengd gehakt
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes look, gesnipperd
1 theelepel oregano
1 tomaat, in schijfjes gesneden
4 eieren
50 ml room
peper
zout
Meng het gehakt met de look en de gesnipperde rode ui.
Verdeel het gehakt over de ovenschaal. Kluts de eieren met de room.
Overgiet het gehakt met het eiermengsel. Kruid met peper en zout. Garneer met tomatenschijfjes en kruid met oregano. Bak 45 minuten in de oven op 175 graden.
Quiche met zoete aardappel en spinazie
200 gram zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
1 rode ui, fijn gesnipperd
1 teentje look gesnipperd
200 gram spinazie, gewassen
1 ei
100 ml volle room
50 gram parmigiano, geraspt
1 rol bladerdeeg
olijfolie
peper
zout
Bak het bladerdeeg blind in de oven op 220 graden gedurende 10 minuten.
Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en bak de rode ui en zoete aardappelblokjes gedurende 5 minuten aan. Voeg look toe en de spinazie. Roer om tot de spinazie geslonken is.
Klop de room kort op met het ei, peper, zout en parmigiano.
Bedek het bladerdeeg met het groentemengsel en stort het eimengsel erover.
Bak nog 20 minuten in de oven.
Quiche met zalm, champignons en asperges
20 asperges, geschild en beetbaar gekookt
100 gram champignons, in schijfjes gesneden en gebakken in boter
100 gram gerookte zalm
handje dragon, gesnipperd
2 eieren
2 eetlepels room
1 rol bladerdeeg
peper
zout
Bak het bladerdeeg blind in de oven op 220 graden gedurende 10 minuten.
Schik de aperges, de gebakken champignons en de gerookte zalm op het bladerdeeg. Kluts de eieren en voeg room, peper, zout en de gesnipperde dragon toe. Schenk het mengsel over de asperges.
Bak nog 10 minuten in de oven op 200 graden.
Gegrilde tomaten en courgetten op BBQ
Bijgerecht voor BBQ.
rode en gele tomaten
groene en gele courgetten
tijm
peper en zout
olijfolie
De groenten in schijfjes snijden en afwisselend in een aluminium bakje plaatjes, Kruiden toevoegen en besprenkelen met olijfolie.
20 min grillen in de oven op 180 graden.
Kan je op voorhand maken en op moment van de BBQ nog even opwarmen op de BBQ.
Pizza Bianca met witloof
Pizza Bianca is een 'witte' pizza, zonder tomatensaus
pizzadeeg
200 gr 00-bloem
100 gr lauwwarm water
18 gr verse gist
2 el olijfolie
1 theelepel zout
1 snuifje suiker
Doe de bloem in een mengkom en maak er een kuiltje in. Meng het zout, de olijfolie en de suiker erdoor. Los de gist op in het lauwwarme water en giet dit bij de bloem.
Meng goed tot een glad deeg. Laat het deeg minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats.
Daarna wikkel je het deeg in plastiek folie en bewaar je het in de koelkast tot gebruik. Een avond van tevoren maken, maakt je pizza extra luchtig en krokant.
Topping
4 eetlepels zure room
2 stronken witloof, gekarameliseerd en in reepjes gesneden
schijfjes mozarella
gedroogde tijm
rode ui, in ringen gesneden
rucola
Druk het deeg plat tot de ideale dikte. Werk van het midden naar de rand toe.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bestrijk het pizzadeeg met een dunne laag zure room, daarna mozarellaschijfjes en witloof, en bestrooi met tijm. Bak de pizza 12 minuten in de oven.
Garneer met ringen rode ui en rucola.
Super-super lekker!
Aspergegratin
3 grote vastkokende aardappelen in dunne schijfjes
8 asperges, geschild en in staafjes gesneden
1 teentje look, gesnipperd
1 dl room
1 eetlepel mosterd
peper en zout
Leg afwisselend aardappelschijfjes, looksnippers en asperges in een ovenschotel.
Overgiet met een mengsel van room en mosterd. Kruid met peper en zout.
Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Check met een prikker of de aardappelen gaar zijn, zoniet laat je de schotel nog even verder garen.
Witloofbroodjes met ham en Bruggekaas
Provençaalse tomatenquiche
1 rol bladerdeeg
1 eigeel
2 eieren
2 eetlepels room
kerstomaatjes, gehalveerd
basilicum
1 theelepel provençaalse kruiden
peper
zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het bladerdeeg blind gedurende 15 minuten. Kluts ondertussen de 2 eieren met de room, de provençaalse kruiden, peper en zout.
Haal het bladerdeeg uit de oven. Bestrijk de randjes met eigeel. Vul het deeg met het eiermengsel en leg tomaatjes bovenop met de snijkant naar boven. Bak nog gedurende 10 minuutjes in de oven.
Garneer met basilicum.
Boeuf bourguignon
1,5 rundvlees voor stoverij, in blokjes
2 uien, gesnipperd
4 teentjes look, gesnipperd
5 stelen witte selder, in reepjes
3 wortelen, in schijfjes
250 gr champignons, in plakjes
2 takjes tijm
3 blaadjes laurier
2 kruidnagels
peper
zout
3 eetlepels bloem
1 fles rode Bourgogne wijn
Voorbereiding: Marineer het rundvlees, samen met de kruiden en de ui, look, selder en wortelen in rode wijn gedurende 4 uur.
Haal groenten en vlees uit de marinade. En hou elk apart. De laurier, tijm en kruidnagel verwijder je uit de overgebleven marinade.
Bak het vlees aan met boter in een voldoende ruime kookpot. Voeg de champignons toe en laat ze meestoven. Daarna voeg je de wortelen, selder, look en ui toe.
Roer goed om en voeg 3 eetlepels bloem toe. Deze laat je 5 minuten al roerend bakken. Giet de overgebleven marinade over het vlees en laat 1,5 tot 2 uur inkoken.
Tongrolletjes met prei en wortel
10 tongrolletjes
2 preiwitten, in brunoise gesneden
3 wortelen in brunoise gesneden
2 dl room
1 dl witte wijn
peper, zout
Stoof de groenten aan in echte boter. Blus met witte wijn en room en laat inkoken tot je een dikke saus hebt. Kuiden naar wens.
Doe de tongrolletjes in een ovenschaal en giet de saus er over.
30 min op 175 graden in de oven.
Scampi met perzik, mango en kip
10 scampi, gepeld en ontdarmd
1 kipfilet, gegrild en in blokjes gesneden
1 witte perzik, geschild en in blokjes gesneden
1/2 mango, geschild en in sterretjes gesneden
5 cl cognac
5 cl volle room
peper
kruiden scampi: Thyme, lemon and bay salt
boter
Kruid de scampi en bak kort aan in boter. Laat afkoelen.
Stoof de perzikblokjes in boter tot ze zacht worden. Prak ze, voeg cognac toe en flambeer. Voeg room toe en laat even inkoken. Kruid met peper
Vul glaasjes met de perziksaus en kippenblokjes. Garneer met scampi en mango op een prikker.
Hutsepot
groenten: witte kool, groene kool, prei, wortelen, spruiten, raapjes, ajuin
aardappelen
vlees: buikspek, soepvlees, hammetje
2 liter groentenbouillon
peter, zout
Snijd de groenten in beetklare stukken.
Op de bodem van de kookpot leg je het buikpek, daarop de groenten. Zet het kookvuur middelhoog en laat een 10 minuutjes bakken zonder roeren. Voeg soepvlees, hammetje en bouillon toe. Laat 2,5 op laag vuur koken. Het laatste half uur voeg je de aardappelen toe.
Smullen maar!
Pasta met spinazie en asperges
500 gram asperges, geschild, in stukjes, beetgaar gekookt
250 gram spinazie
1 teentje look, gesnipperd
boter
bloem
kookvocht van de asperges
peper
muskaatnoot
100 gram parmesan
250 gram pasta
Stoof de spinazie met de look en mix de massa als ze gaar is. Maak een roux met boter en bloem en voeg het kookvocht van de asperges toe tot je een gladde saus krijgt. Voeg de parmesan en de gemixte spinazie toe en kruid met peper en muskaatnoot.
Kook de pasta beetgaar. Meng de saus en de asperges onder de pasta.
Aardappelgratin met witloof
1 stronk witloof, gesnipperd
4 vastkokende aardappelen, in dunne plakjes
1 teentje look, gesnipperd
150 ml room
1 theelepel mosterd
2 theelepels peterselie, gesnipperd
peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg afwisselend witloof, look en aardappelen in een vuurvaste schotel.
Meng de room met mosterd, peterselie, peper en zout. Overgiet de schotel met het roommengsel.
Laat 45 minuten in de oven garen. Je krijgt vanzelf een bruin korstje on top!
Gemarineerde tomaten
Tomatencakejes met salie
300 gr tomaten coeur de boeuf, gevild, ontpit in blokjes
1 ui, gesnipperd
oregano
1 chilipeper, zonder zaadjes
1 teentje look, gesnipperd
100 gr zelfrijzende bloem
25 ml olijfolie
2 eieren
1 takje salie, fijngesnipperd
3 sneetjes mozarella, in blokjes gesneden
snuifje zout
peper
Stoof de ui, look met de tomaten aan en kruid met oregano. Breng aan de kook. Mix de saus glad.
Meng de bloem met de olijfolie en voeg de tomatensaus toe. Roer er de eieren onder. Voeg oregano en mozarella toe en kruid met peper en zout.
Giet het beslag in kleine cakevormpjes en bak 30 min op 170 graden.
Lekker bij BBQ of koud als bijgerecht.
Asperge met serrano en spinaziecoulis
200 gram asperges, beetgaar gekookt en afgekoeld
300 gram spinazie
1 teentje look, gesnipperd
2 gekookte eieren, gepeld en geprakt
1 eetlepel peterselie, gesnipperd
4 sneetjes Serranoham
peper
zout
nootmuskaat
4 eetlepels olijfolie
boter
Stoof de spinazie en look aan in boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg olijfolie toe en mix tot een gladde coulis. Laat afkoelen.
Presenteer de asperges met serrano, geprakt ei met peterseliesnippers en spinaziecoulis.
Scampi met tomaten-pastissaus
18 gepelde scampi
9 sneetjes parmaham, in de lengte in 2 gesneden
olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
2 teentjes look, gesnipperd
2 grote tomaten in blokjes gesneden of doosje tomatenpulp
2 dl room
5 cl pastis
Rol elke scampi in een sneetje ham.
Stoof sjalot en look aan, voeg de scampi toe en bak kort aan.
Haal ze uit de pan. Doe de tomaten(pulp), de room en de pastis in de pan en laat indikken.
Serveer de scampi met de saus.
Ovenschotel met kip en witloof
600 gr kipfilet, in reepjes gesneden en gebraden in de pan
12 klossen witloof, gestoofd en gekarameliseerd
6 grote aardappelen, in schijfjes gebakken in de pan
Leg in een ovenschotel eerst een laag kipfilet, daarna het witloof en bovenop de gebakken aardappeltjes. Grill nog even in de oven en klaar is kees!
Asperge-courgettespiesje met ham en tijmmarinade
4 asperges, beetgaar gekookt in in gelijke stukken van 3 cm gesneden
1 courgette, in schijfjes van 1 cm dik gesneden en dan gehalveerd
parmaham
verse tijm
olijfolie
peper en zout
Omwikkel de asperges met ham, rijg ze op een spiesje, samen met de courgettemaantjes.
Maak marinade van tijm, olijfolie, peper en zout.
Bestrijk de spiesjes met de marinade en grill kort op de BBQ.
Ovenschotel met spinazie en eitjes
500 gram spinazie, gewassen
1 teentje look, gesnipperd
1 rode ui, gesnipperd
1,5 kilo aardappelen
8 eieren, gekookt en gepeld
boter
peper
zout
muskaatnoot
melk
voor de saus:
5O gram boter
50 gram bloem
melk
100 gram gemalen kaas
50 gram gratinkaas
peper
muskaatnoot
Kook de aardappelen gaar in gezouten water, stamp ze, voeg boter en melk toe en kruid naar wens met peper en muskaatnoot.
Stoof de ui en look aan in boter en doe er de spinazie bij. Roer regelmatig om tot de spinazie geslonken is. Kruid met peper en zout.
Maak een roux met boter, bloem en melk. Voeg de gemalen kaas toe.
Leg in een ovenschotel de puree, daarop de gestoofde spinazie en de eitjes. Schenk er de kaassaus over. Verdeel de gratinkaas over de schotel en gratineer in een voorverwarmde oven.
Aspergehapje met groene kruiden
10 aspergepunten, beetgaar gekookt
2 hardgekookte eieren
1 eetlepel mayonaize
halve theelepel mosterd
handje peterselie, dille, bieslook, dragon en citroenmelisse
peper
zout
Prak de eieren. Hak de kruiden fijn en voeg ze toe.
Meng er de mayonaise en mosterd onder en kruid met peper en zout.
Vul glaasjes met de eiersalade. Schik een aspergepunt en garneer met een takje dille.
Witloof gevuld met aardappel en kaas
4 stronken witloof, doormidden gesneden en de harde kern verwijderd
4 bloemige aardappelen, gekookt
100 gram emmentalkaas
50 gram gratinkaas
1 dl room
nootmuskaat
peper
Pureer de nog hete aardappelen en meng met room en emmental. Kruid met peper en muskaatnoot.
Vul de witloofvlootjes met de puree. Naar wens kan je er gebakken spekblokjes of hamreepjes onder mengen.
Strooi er gratinkaas over en bak het gevuld witloof 45 minuten in een oven op 180 graden.
Lekker als bijgerecht.
Konijn met bruin bier
1 konijn, versneden
2 uien, versnipperd
2 teentjes look
3 blaadjes laurier
1 eetlepel gedroogde tijm
2 flesjes donkere leffe
1 eetlepel mosterd
50 gram zwarte chocolade
peper en zout
Bak het konijn aan in een flinke klont boter. Laat elke kant 5 minuten aanbakken en kruid met peper en zout.
Voeg ui en look toe. Blus met het bier en voeg laurier, tijm, chocolade en mosterd toe.
Laat 1,5 uur sudderen zonder deksel.
Hasselbackaardappelen met verse kruiden
4 vastkokende aardappelen
1 eetlepel peterselie, zeer fijn gehakt
1 teentje look, zeer fijn gesnipperd
1 theelepel rozemarijn, zeer fijn gehakt
1 theelepel tijm, zeer fijn gehakt
peper
zout
1 eetlepel olijfolie
50 gram boter
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de aardappelen in dunne plakjes, maar snij de aardappel niet volledig door.
Meng de boter en de olijfolie met de kruiden. Wrijf de aardappelen ermee in. Kruid bij met peper en zout.
Bak 1 uur in de oven. Lepel gedurende de baktijd geregeld het gesmolten botermengsel over de aardappelen.
Pompoengratin
300 gram pompoen Hokkaido, in dunne plakjes gesneden
200 gram aardappelen, in dunne plakjes gesneden
2 teentjes look, gesnipperd
200 ml volle room
peper
zout
Leg afwisselend in ovenschaaltjes een laagje pompoen en een laagje aardappelen. Voeg de gesnipperde look toe, kruid met peper en zout en overgiet de schaaltjes met room.
Bak gedurende 1 uur in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Goulash
1,5 kg rundvlees voor stoverij
250 gr champignons, in plakjes
2 ui, gesnipperd
3 wortelen, in plakjes
2 teentjes look, gesnipperd
2 gele paprika, in reepjes
2 rode paprika, in reepjes
200 gr gepelde tomaten in blokjes
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2 dl rundsfond
peper
zout
Bak het vlees aan in een grote kookpot in wat boter. Kruid met peper, zout en het gerookt paprikapoeder.
Voeg uien, paprika, wortelen, champignons en look toe en roer goed om. Laat 10 minuten stoven.
Blus met rundsfond en de gepelde tomaten.
Laat 1,5 tot 2 uur inkoken.
Gepocheerde zalm met komkommer en choronsaus
Courgette met parmigiano en oregano
gele en groene courgette, in staafjes gesneden
verse oregano en/of marjolein
gedroogde oregano
eventueel oreganobloempjes voor decoratie
geraspte parmigiano
olijfolie
peper
zout
Wentel de staafjes in olijfolie en bestrooi ze met parmigiano, gedroogde oregano, peper en zout.
Verhit de pan en voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Bak de staafjes kort aan. Haal ze uit de pan en garneer met verse oregano en/of marjolein en eventueel oreganobloempjes.
Halloweenschotel
Witloof met zalm, paprika en dragon
6 stronkjes witloof, gaar gekookt en goed uitgelekt
6 sneetjes gerookte zalm
voor de paprikasaus met dragon:
3 rode paprika
1 uien, grof gesneden
1 teentje look
1 takje tijm
olijfolie
30 gram boter
30 gram bloem
150 ml melk
7 blaadjes (Mexicaanse) dragon, gesnipperd
50 gram gemalen kaas
Plaats de paprika met de ui, tijm en look in een ovenschaal.
Rooster ze gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden op grillfunctie. Draai regelmatig de paprika om zodat ze aan alle zijden geroosterd zijn.
Haal de takjes tijm uit de schaal. Vil en ontpit de paprika. Dit gaat makkelijker als je ze eerst een half uurtje in een gesloten plastic zakje doet.
Doe een scheut olijfolie in een kookpot en voeg de look en paprika toe. Stoof gedurende 10 minuutjes en mix de massa.
Maak een roux met boter en bloem. Voeg melk toe en roer goed door. Voeg de paprikasaus, gemalen kaas en dragon toe.
Omwikkel het witloof met de zalm. Stort de saus over de witloof rolletjes en voeg nog wat kaas toe.
Gratineer gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Gestoofde witloofpennen
Tijdens de oorlog werd bitterpeen of chicorei dikwijls klaar gemaakt bij gebrek aan andere voedingsmiddelen. Van de wilde chicorei is de bloem, het blad (witloof) en de wortel eetbaar.
De plant is bloedreinigend, vochtafdrijvend en herstelt de lever, nieren en milt. Dus bijzonder gezond!
Gekookt smaakt de peen een beetje naar schorseneer met een licht bittere nasmaak.
4 witloofpennen, geschild en in frietjes gesneden
1 blaadje laurier
1 ui, in in halve ringen gesneden
zout
peper
boter
azijn
Kook de witloofpenfrietjes halfgaar in gezouten water, gedurende 15 minuten. Giet de frietjes af, zo is de grootste bitterheid weg. Stoof de ui in boter. Voeg de frietjes toe, het laurierblad en 1 eetlepel azijn.
Laat nog vijf minuten verder stoven. Kruid naar wens met peper.
Witloofstoemp
1 kilo bloemige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 kilo witloof, gesnipperd
melk
peper
zout
muskaatnoot
75 gram boter
Kook de aardappelen gaar in gezout water.
Stoof het gesnipperd witloof aan in boter en kruid met peper en zout.
Giet de aardappelen af en pureer ze met een stamper, voeg boter, melk, peper en muskaatnoot toe. Roer het gestoofde witloof door de puree.
Penne met ham en witloof
150 gram penne, al dente gekookt
300 gram ovengebakken ham, in blokjes gesneden
6 klossen witloof, gestoofd en gekarameliseerd
1 doosje kruidenkaas
1 dl volle room
gesnipperde peterselie
Meng de nog warme penne met de kruidenkaas en de room.
Halveer het gekarameliseerd witloof en meng het samen met de ham onder de penne.
Decoreer met gesnipperde peterselie.
Kan warm of koud gegeten worden.
Aardappeltortilla met ui
2 aardappelen, gekookt en in blokjes gesneden
5 eieren
1 ui, fijngesnipperd
1 lookteentje, fijngesnipperd
peper
zout
Stoof de ui en look aan in olijfolie. Voeg de aardappelblokjes toe. Klop de eieren los in een aparte kom. Voeg de eieren toe in de pan en kruid met peper en zout. Laat op een zacht vuurtje gaar worden. Dek de pan af met een deksel.
Kan zowel koud als warm gegeten worden. Als hoofdgerecht, bijgerecht of lekker hapje.
Spiegeleibroodje
1 rol bladerdeeg
eieren
1 eigeel
peper
zout
Snijd het bladerdeeg in vierkantjes en plooi de randen om. Prik gaatjes met een vork in het midden.
De randjes geef je inkepingen met een mes.
Bak het bladerdeeg gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Doe het ei in het midden van het deeg, bestrijk de randen van het bladerdeeg met eigeel, kruid met peper en zout en bak nog 5 minuten in de oven.
Geroosterde witloofpen met paardenbloemsiroop en tijm
4 witloofpennen, geschild en in fijne frieten gesneden
3 eetlepels paardenbloemsiroop, -gelei of vloeibare honing
2 eetlepels gedroogde tijm
peper
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Blancheer de witloofpenfrietjes. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Besprenkel met de paardenbloemsiroop en kruid met tijm en peper.
Bak gedurende 45 minuten in de oven.
Lasagna met ham en asperges
voor 2 personen:
1 bot asperges van 500 gram
5 sneetjes ham
5 lasagnabladen
gemalen kaas
boter
bloem
peper, zout, muskaatnoot
Kook de asperges en hou het kookvocht bij. Laat de asperges zeer goed uitlekken.
Maak een roux en voeg aspergevocht toe tot de saus smeuig is.
Leg in een ovenschotel afwisselend asperge, hamsneetje, saus en lasagnablad.
Gemalen kaas on top en gratineren in de oven.
Vogelnestjes
600 gram gemengd gehakt
4 gekookte eitjes, gepeld
1 ei
60 gram paneermeel
kruiden: peper, zout, paprikapoeder
voor de tomatensaus:
1 kilo tomaten, gevild, zonder pitjes, in blokjes gesneden
1 ui, gesnipperd
basilicum, handje, fijngehakt
1 teentje look
Stoof de ui aan in boter, voeg tomaten, look en basilicum toe en laat 20 minuten op een zacht vuur koken. Mix de tomatensaus.
Meng het gehakt met het ei, de kruiden en paneermeel. Neem de gekookte eieren en vorm er een grote gehaktbal rond. Bak de vogelnestjes gedurende 1 uur in een voorverwarmde oven op 175 graden. Dien op met de tomatensaus.
Pasta pesto met gegrilde paprika
3 handjes basilicumblaadjes zonder steeltjes
150 gram parmigiano
2 teentjes look
rode en gele paprika, gegrild en in reepjes gesneden
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
peper, zout
1,5 dl olijfolie
200 gram pasta
Doe de basilicum, look en pijnboompitten in de keukenmachine. Mix alles fijn.
Blijf mixen terwijl je er de olijfolie traag bij giet.
Voeg de parmigiano toe en kruid naar wens.
Kook de pasta beetgaar, giet af en meng onmiddellijk met de pesto en paprikareepjes.
Garneer met geschaafde parmigiano.
Vispannetje met pommes duchesse
10 tongrolletjes
2 preiwitten, in brunoise gesneden
3 wortelen in brunoise gesneden
2 dl room
1 dl witte wijn
gemalen kaas
5 grote aardappelen
boter
melk
peper, zout, muskaatnoot
Stoof de groenten aan in echte boter. Blus met witte wijn en room en laat inkoken tot je een dikke saus hebt. Kuiden naar wens.
Doe de tongrolletjes in een ovenschaal en giet de saus er over en bedek met een laagje gemalen kaas.
Kook de aardappelen en pureer met melk, boter, peper en muskaatnoot. De puree mag niet te slap zijn. Doe in een spuitzak en maak toefjes in een schaal.
30 min op 175 graden in de oven.
Vol au vent

3 kg kipfilet of 3 volledige soepkippen
1,5 kg gemengd gehakt, in kleine balletjes gerold
750 gr champignons, in schijfjes
2 liter kippenbouillon + kookvocht kipfilet
peper
nootmuskaat
2 liter water
500 gr melkerijboter
150 gr bloem
Breng de kip aan de kook in water. Laat 2 uur koken. Na 4 uur te laten trekken in de bouillon, haal de je kip uit de bouillon en doe je ze in hapklare stukjes. Houd de bouillon apart.
Kook de gehaktballetjes. Ondertussen bak je de champignonschijfjes.
Maak een roux met boter, bloem en kippenbouillon. Kruid met peper en nootmuskaat.
Voeg de balletjes, champignons en kip toe.
Lekker met kroketjes, puree of frietjes.
Gebakken courgette met citroenmelisse
1 gele courgette, in schijfjes
1 groene courgette, in schijfjes
2 blaadjes citroenmelisse, zeer fijn gesnipperd
2 eetlepels bloem
peper
zout
olijfolie
Bestrooi de courgetteschijfjes met zout. Na een half uur dep je ze droog.
Doe de bloem op een bord en kruid met peper en zout.
Wentel de courgetteschijfjes in de bloem en bak kort aan in olijfolie.
Garneer met de gesnipperde citroenmelisse.
Brunch
Quiche met tomaat en pijnboompitten:
vel bladerdeeg
2 eieren
0,5 dl room
tomaat in schijfjes
geroosterde pijnboompitten
peper, zout
Klop de eieren op met de room. Leg bladerdeeg in een vorm en stort het eimengsel erover. Vul aan met tomaat en pijnboompitjes. Kruid naar wens.
Bak 30 min op 175 graden in de oven
Quiche met gerookte zalm en asperges
Pistolet met spiegeleitje en peterselie
Paprikaconfituur
Gegrilde tomaten
Gebaktballetjes
Worstenbroodjes
Broodjes naar wens
Asperge met kruidenmayonaise en daslookbloem
asperges, gekookt en afgekoeld
ei, gekookt en geprakt
daslookbloempjes
voor de kruidenmayonaise:
1 eierdooier
1 eetlepel mosterd
250 ml maïsolie
kruiden: bieslook, peterselie en kervel, gesnipperd
peper en zout
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng het eigeel met de mosterd, klop op met een garde. Voeg druppelgewijs de olie toe en blijf kloppen tot de mayonaise wit wordt van kleur.
Kruid met peper en zout en voeg de kruiden toe.
Garneer de aspergeschotel met het geprakte ei, de kuidenmayonaise en de daslookbloempjes.
Croutons
3 sneden oud brood, in blokjes gesneden
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels boter
1 theelepel gedroogde peterselie
1 teentje look, geperst
Meng het brood, in blokjes gesneden, met gesmolten boter, olijfolie, gedroogde peterselie en de geperste look.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de croutons op bakpapier 15 minuten in de oven.
Gegrilde meloen met pastrami
Croque met gedroogde tomaat en rode ui
Appelmoes
15 stoofappelen, geschild en in stukken gesneden
200 ml water
citroensap van halve citroen
200 gr suiker
Besprenkel de appelen met citroensap en overgiet met het water. Breng aan de kook. Na een 15-tal minuten zal de appelmoes gaar zijn. Voeg suiker toe naar wens.
Kan bewaard worden in gestereliseerde bokalen, die je onmiddellijk vult met de kokende appelmoes. De bokalen op zijn kop laten afkoelen.
Lasagna met witloof
10 stronkjes witloof, gestoofd
500 gram gemengd gehakt
2 uien, fijngesneden
2 takjes selder, fijngesneden
2 wortelen, in blokjes
2 kg tomaten, gepeld en in stukken gesneden
2 eetlepels bloem
2 blokjes groentenbouillon
2 cm verse gember
1 klein blikje tomatenpuree
12 vellen verse lasagna
300 ml bechamelsaus
100 gram gemalen kaas
100 gram gratinkaas
Stoof de ui, wortelen en selder aan in boter. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe. Laat goed doorstoven en strooi de bloem er over en laat even meestoven. Voeg de bouillonblokjes toe.
Voeg de gember toe en laat zachtjes een half uur sudderen met gesloten deksel. Haal de saus door een fijne puntzeef of mix ze.
Bak het gehakt rul en roer het onder de tomatensaus.
Leg afwisselend in een ovenschaal gehakt met tomatensaus, vel lasagna, bechamelsaus met gestoofd witloof, bestrooi met gemalen kaas, vel lasagna. De laatste laag is de gehakt met tomatensaus met stronkjes gestoofd witloof en een laag gratinkaas. Bak 25 minuten op 175 graden in de oven.
Balletjes met selderpuree
1 kg gekruid gemengd gehakt
2 sjalotten gesnipperd
2 groene selder in blokjes gesneden
2,5 kg aardappelen
1 flesje bruin bier
boter
peper, zout, muskaatnoot
Rol balletjes en bak ze in een diepe pan. Voeg de sjalotten toe en blus met het bruin bier. Laat inkoken.
Stoof de selder en maak aardappelpuree.
Voeg de selder toe aan de puree en roer nog eens goed door.
Focaccia met kerstomaten en rozemarijn
300 gr bloem
21 gr verse gist
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker
1 eetlepels olijfolie
200 ml lauw water
voor de afwerking:
verse rozemarijn, gesnipperd
zeezout
olijfolie
kerstomaten, gehalveerd
Kneed alle ingrediënten voor het deeg 15 minuten met deeghaken. Laat het deeg in de kom en bedek met plastiek folie. Laat 1 uur rijzen. Het deeg zal zich verdubbelen.
Na het rijzen verdeel je het deel in porties, je drukt de lucht er uit en maakt er bolletjes van. Leg ze op een bakplaat en bedek met een propere theedoek. Laat 20 minuten rusten.
Verdeel over elke focaccia een mengsel van olijfolie, rozemarijn en zeezout. Druk de kerstomaten in het deeg.
Bak 18 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Je kan de focaccia's 2 dagen bewaren of invriezen.
Selderrolletjes in de oven
voor 4 personen:
1 witte of groene selder
8 sneetjes ham
bloem
boter
melk
gemalen kaas
peper, zout, muskaatnoot
Snij de selder in staafjes en kook ze gaar.
Maak 8 rolletjes ham met selder en leg in een ovenschotel.
Maak een kaassaus en giet deze over de rolletjes. Even gratineren in de oven en 't eten is klaar!
BBQaardappel met spek en laurier
Groentenlasagna
voor 2 personen:
tomatensaus
2 paprika's in blokjes gesneden
4 tomaten: gele, zwarte en rode, in schijfjes gesneden
1 gele courgette, in blokjes gesneden
1 groene courgette, in blokjes gesneden
250 gram champignons
boter
bloem
melk
gemalen kaas
lasagnablaadjes
peper, zout, tijm, muskaatnoot, oregano
Maak een saus met de champignons, paprika's, courgetten en een bokaal zelfgemaakte tomatensaus.
Maak een kaassaus met de boter, bloem, melk, muskaatnoot en gemalen kaas. Hou wat kaas apart voor de toplaag van de lasagna.
in een ovenschaal leg je afwisselend groentesaus, kaassaus, schijfjes tomaat en lasagna. Op de toplaag leg je eerst de groentesaus, dan gemalen kaas en dan schijfjes tomaat. Kruiden met oregano en tijm.
30 min in de oven op 175 graden.
BBQ-croques
wit toastbrood
mozarella in sneden
tomaat in dunne schijfjes gesneden
parmaham
pesto
olijfolie (spray)
Verwijder de korsten van het brood. Beleg met mozarella, tomaat, parmaham, pesto en besprenkel de boterhammen met olijfolie.
Eventjes grillen op de BBQ en klaar!
Ook lekker met kruidenkaas en gerookte zalm!
Pasta met gedroogde tomaten, kip en champignons
3 kipfilets, in blokjes gesneden
200 gram kastanjechampignons, in schijfjes gesneden
2 teentjes look, gesnipperd
1 rode ui, gesnipperd
100 gram gedroogde tomaten, in stukjes gesneden
1 eetlepel gesnipperde peterselie
200 ml volle room
200 gram pasta
2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
boter
Bak de champignons aan in ruim boter met de gesnipperde rode ui en look. Voeg de kippenblokjes toe en de gedroogde tomaten. Voeg de room toe en laat inkoken.
Kook de pasta beetgaar en roer de saus er onder. Garneer met peterselie en de geroosterde pijnboompitten.
Courgetterolletjes
gele courgette, in fijne linten gesneden
groene courgette, in fijne linten gesneden
tomaat, gevild en ontpit, in kleine blokjes gesneden
kruidenkaas
olijfolie
peper
Leg tomatenblokjes onderaan in een ovenschaal.
Maak rolletjes met courgette en kruidenkaas. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper. Bak 15 min op 175 graden in de oven. Lekker bij BBQ.
Amuse vispannetje
Voor 4 kleine vispannetjes als amuse:
100 gram zalm
200 gram prei (gestoofd)
100 gram kabeljauw
visbouillon
bloem
gemalen kaas
peper, zout en muskaatnoot
Pocheer de vis in de bouillon. Maak een roux en voeg de bouillon toe tot je een gladde saus hebt.
Leg onderaan in het pannetje gestoofde prei, daarop de gepocheerde vis en vul het pannetje aan met de saus.
Afdekken met gemalen kaas en gratineren in de oven.
Stoofpotje van kippenboutfilet
1 kg kippenboutfilet
2 uien, grof gesneden
1 teentje look, gesnipperd
2 flesjes geuze
250 gr champignons
250 gr gezouten spek in blokjes
2 sneetjes peperkoek
2 eetlepels mosterd
1 eetlepel bloem
1 bouquet garni
Bak de kip goudbruin aan in een klont boter, kruid met peper en zout. Haal de kip uit de kookpot en stoof ui, look, champignons en spek aan. Strooi 1 eetlepel bloem er over en roerbak nog een vijftal minuutjes.
Doe de kip er terug bij met het bouquet garni, blus met de geuze en leg de peperkoek ingestreken met mosterd er op.
Laat 1 uur op een laag vuur koken.
Lekker met gestoofd witloof en kroketjes.
Tong in madeirasaus
1 tong
500 gr gemengd gehakt, in balletjes gerold en afgekookt
2 wortelen, grof gehakt
1 prei, grof gehakt
3 stengels groene selder, grof gehakt
1 ui, gesnipperd
100 gr boter
100 gr bloem
250 gr champignons
2 eetlepels tomatenpuree
1 dl madeira
melk
peper
nootmuskaat
Laat de tong een nacht gekoeld trekken in gezouten water.
Spoel de tong en breng ze aan de kook in ruim water. Als de tong 5 minuten heeft gekookt, ververs je het water en voeg je ui, prei, wortel en selder toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 2,5 uur doorkoken.
Haal de tong uit de bouillon en zeef deze. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet er af.
Bak de champignons. Maak ondertussen een roux van boter en bloem, voeg er de bouillon bij en eventeel wat melk tot je een gladde saus krijgt. Doe er de tomatenpuree en madeira bij en kruid met peper en nootmuskaat.
De gekookte balletjes en de gebakken champignons mogen bij de saus. Pel de tong en snijd aan de achterzijde het vet weg. Snijd in plakjes van een halve centimeter en serveer met de madeirasaus.
Paardenworstjes naar recept Remie
1 kilo paardenworstjes
1 ui, gesnipperd
1 rode en 1 groen paprika, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
100 gram champignons, in schijfjes
1 wortel, in blokjes
2 blaadjes laurier
1 theelepel tijm
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
1 doosje gepelde tomaten in blokjes
1 doosje tomatenpuree
1 glas witte wijn
1 dl porto of madeira
1 eetlepel mosterd
bindmiddel indien gewenst
Stoof de groenten aan en blus met witte wijn en porto. Voeg de gepelde tomaten en de tomatenpuree toe en kruid met peper, zout, laurier, tijm, mosterd, cayennepeper en paprikapoeder.
Bak ondertussen de worstjes goudbruin aan beide zijden. Ze hoeven niet volledig gaar te zijn.
Voeg ze toe aan de groentenjus en laat 1 uur op een zacht vuurtje koken. Eventueel bindmiddel gebruiken indien gewenst.
Witloof met ham en kaassaus
8 klossen witloof
8 sneetjes ham
50 gram boter
50 gram bloem
melk
kook- of stoofvocht witloof
100 gram gemalen kaas
50 gram gratinkaas
peper
nootmuskaat
Kook of stoof het witloof gaar. Laat goed uitlekken.
Omwikkel het witloof met ham en leg ze in een ovenschotel. Maak de roux met boter, bloem, kookvocht van witloof en melk. Kruid met peper en muskaatnoot. Voeg gemalen kaas toe.
Stort de kaassaus over de witloofrolletjes en strooi er gratinkaas over. Gratineer ze in de oven.
Witloof met eitjes en getomateerde kaassaus
8 klossen witloof
8 gekookte eitjes, gepeld
50 gram bloem
50 gram boter
melk
kook- of stoofvocht witloof
3 eetlepels tomatenpuree
100 gram gemalen kaas
50 gram gratinkaas
peper
nootmuskaat
Stoof of kook het witloof gaar en laat goed uitlekken.
Leg de gepelde eitjes en het witloof in een ovenschaal.
Maak de roux met boter, bloem, kookvocht van witloof en melk. Voeg de tomatenpuree toe. Kruid met peper en muskaatnoot. Voeg gemalen kaas toe.
Stort de tomaten-kaassaus over het witloof en de eitjes en strooi er gratinkaas over. Gratineer ze in de oven.
Pasta funghi met getomateerde parmesansaus
200 gr gemengd gekruid gehakt
200 gr bruine champignons, in schijfjes
2 teentjes look, gesnipperd
1 sjalot, gesnipperd
boter
50 gr parmesan
3 eetlepels tomatenpuree
200 gr pasta
peper
zout
cayennepeper
Bak het gehakt en haal het uit de pan. Doe de champignons in de pan en bak ze goudbruin. Voeg sjalot en look toe. Kook ondertussen de pasta.
In een aparte pan smelt je een klont boter. Voeg er 2 pollepels kookvocht van de pasta toe en de parmesaanse kaas. Goed roeren. Voeg de tomatenpuree toe en kruid met peper, zout en cayennepeper.
Voeg de beetgare pasta toe aan de saus en bedek met gehakt en champignons.
Grembergse paardenworstjes
1 kilo paardenworstjes
1 ui, gesnipperd
2 blaadjes laurier
1 koffielepel tijm
1 eetlepel mosterd
1 boterham
2 flesjes donkere leffe
50 gram zwarte chocolade
Bak de paardenworstjes aan in een pan. Ondertussen stoof je de ui in een kookpot. Voeg de paardenworstjes toe aan de gestoofde ui en blus met het bier. Kruid met laurier en tijm. Besmeer een boterham met mosterd en voeg deze toe, alsook de chocolade (voor de kleur van de saus).
Laat 1 uur op een zacht vuur koken.
Ovenschotel met gehakt, selder en wortel
1 kilo gemengd gehakt
4 stengels bleekselderij, in blokjes
4 wortelen, in blokjes
2 teentjes look, gesnipperd
2 kilo aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
boter
melk
peper
zout
muskaatnoot
gratinkaas
Stoof de groenten aan en laat ze gaar worden. Ondertussen bak je het rul en kook je de aardappelen gaar. Maak puree van de gekookte aardappelen, met melk, boter, muskaatnoot en peper.
Meng de groenten onder het gehakt en leg deze onderaan in een ovenschotel. Daarop komt de puree. Dek af met een laag gratinkaas. Nog 30 minuten op 180 graden in de oven en de ovenschotel is klaar!
Boulet maison
1 kilo gemengd gehakt
2 eieren
1 theelepel gemalen gedroogde uitjes
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel mosterd
paneermeel
Meng het gehakt met de eieren en de kruiden en voeg paneermeel toe tot het gehakt stevig aanvoelt.
Bak de balletjes goudbruin in een hete pan, daarna verlaag je het vuur tot de balletjes volledig gaar zijn.
Paasnestjes
1 pak broodmix
eieren, hard gekookt
kleurstof voor eieren
1 eigeel
Maak de broodmix klaar zoals op de verpakking vermeld staat. Ondertussen kleur je de eieren.
Als het deeg voldoende gerezen is, verdeel je het in drie delen. Rol er lange worstjes van en vlecht deze. Maak rondjes van de vlecht, in het midden leg je een eitje. Bestrijk de nestjes met eigeel.
Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.