Homemade receptjes uit den hof

Good food - Good mood!


Iedereen die zelf groenten of fruit kweekt, kent het wel... je hebt een grote oogst die je niet allemaal onmiddellijk kan opeten. Daarom probeer ik zoveel mogelijk te verwerken, zodat je nog lang kan nagenieten van de lekkere verse oogst van je moestuin.

Confituren en chutneys

Drankjes en siropen

Groenten en fruit inmaken

Hoofdgerechten en bijgerechten

Sauzen

Soep

Zoetigheden

Opgelegde zoetzure augurken

2 kilo augurken

2 liter water

150 gr zout

voor de afwerking:

4 dl wittewijnazijn

3 dl witte wijn

3 dl water

100 gr suiker

peperbolletjes en mosterdzaadjes


Maak de augurken schoon. Je kan ze volledig laten of in plakjes snijden. Breng 2 liter water aan de kook met het zout en giet deze over de augurken. Laat een nacht trekken in het pekelwater.

De afwerking: breng wittewijnazijn met het water, de witte wijn, de suiker, peperbolletjes en mosterdzaadjes aan de kook. Ondertussen schik je de uitgelekte augurken in gestereliseerde bokalen. Giet het vocht er onmiddellijk na het kookpunt over en sluit de bokalen. Laat  de bokalen op zijn kop afkolen.

Granaatappellikeur

500 gram granaatappelpitjes

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker


Doe de pitjes in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal. De vodka zal rood kleuren.

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gestereliseerde fles en klaar is kees!

Lemon curd met citroenen van eigen kweek

2 eieren 

175 gr suiker

120 gr melkerijboter

2 citroenen (biologisch of van eigen kweek)

halve eetlepel maiszetmeel


Klop de eieren los in een pannetje met het sap en de zeste van de citroenen. Voeg suiker en maiszetmeel toe. 

Snij de boter in kleine blokjes, en voeg deze op een laag vuurtje toe tot het mengsel is ingedikt.


Lasagna met ham en asperges

voor 2 personen:

1 bot asperges van 500 gram

5 sneetjes ham

5 lasagnabladen

gemalen kaas

boter

bloem

peper, zout, muskaatnoot


Kook de asperges en hou het kookvocht bij. Laat de asperges zeer goed uitlekken.

Maak een roux en voeg aspergevocht toe tot de saus smeuig is.

Leg in een ovenschotel afwisselend asperge, hamsneetje, saus en lasagnablad.

Gemalen kaas on top en gratineren in de oven.


Rabarbersiroop met bosaardbeien

400 gr rabarber, gewassen en in grote stukken gesneden

200 gr bosaardbeien

2 eetlepels citroensap

halve vanillestok

150 gr suiker

100 ml water


Breng de rabarber en bosaardbeien aan de kook met het water en laat een half uur op een matig vuur koken. 

Zeef de massa. Breng de vloeistof opnieuw aan de kook met citroensap, de halve vanillestok en suiker en laat enkele minuten inkoken.

Schenk in een gestereliseerde fles. Koel bewaren.

Quarantini - paardenbloemlikeur

300 paardenbloemen

alcohol

1 liter water

250 gr suiker

kurkuma

schil van een sinaasappel


Pluk een 300-tal paardenbloemen, best in de ochtend, verwijder van elke bloem de groene blaadjes, zodat enkel de gele blaadjes over blijven.

Doe de blaadjes in een bokaal en vul aan met pure alcohol en de schil van een sinaasappel.

Na 2 - 3 weken zeef je de vloeistof.

Breng 1 liter water aan de kook met een snuifje kurkuma, 250 gram suiker, tot de suiker opgelost is. Laat deze afkoelen en voeg ze dan bij de paardenbloemalcohol.

Nog enkele weken laten 'rijpen' en daarna mag je proeven!

Gedroogde tomaten

kleine tomaten

kruiden: peper, zout, oregano, basilicum, look, rozemarijn, tijm

koolzaadolie of olijfolie


De tomaten halveren en kruiden naar wens. Minstens 3 uur in de oven laten drogen op 50 tot 80 graden, met de snijkant naar boven. 

Ik steek een kurk tussen de ovendeur, zodat deze een beetje kan openstaan, zo kan het vocht weg.

De gedroogde tomaten goed laten afkoelen.

Doe ze in een gestereliseerde bokaal met kruiden naar wens (look, oregano, peper, zout, basilicum, tijm, rozemarijn...).

Vul aan met olie. Ik gebruik koolzaadolie, dat is minder zwaar dan olijfolie. Zorg dat de tomaten goed onderstaan en bewaar in de koelkast.




Grembergse Pickles

groenten naar wens - ik gebruik bloemkool, courgette en ajuin uit den hof

tijm, laurier

1 el kurkuma

1 el mosterd

2 el maiszetmeel

1 dl witte wijnazijn

3 dl water


Snij de groenten in kleine blokjes, stoof de groenten aan.

Giet er het water en de azijn over en laat 2 minuten koken samen met de tijm en de laurier.

Haal de groenten eruit, zeef het vocht en laat het vocht nog een kwartiertje doorkoken met mosterd, kurkuma en maiszetmeel.

De groenten aan de saus toevoegen en onmiddellijk in gestereliseerde bokalen schenken. Goed afsluiten en koel wegzetten.

Zomersalade met dressing

Salade:

groene sla, asperges, komkommer, sla, rode ui, eetbare bloemen, granaatappelpitjes

Dressing:

2 el witte wijnazijn

2 el slaolie

1 el honing

1 el mosterd


Aardbei-Frambozenconfituur

1 kilo frambozen en schoongemaakte aardbeien

500 gram geleisuiker


Breng het fruit al roerend aan de kook en voeg de geleisuiker toe.

Laat 5 minuten flink doorkoken.

Onmiddellijk in gestereliseerde bokaaltjes schenken en deksel afsluiten. De bokaaltjes op zijn kop zetten en laten afkoelen.

BBQ aardappel met spek en laurier

vastkokende aardappelen

gerookt spek in fijne sneetjes

laurierblaadjes


Aardappelen in de schil koken.

De aardappel in dikke schijven snijden en tussen elke schijf een sneetje gerookt spek en een laurierblaadje steken.

Alles op een stokje, nog even opwarmen op de BBQ en smullen maar!

Rode pesto

200 gr gedroogde tomaten

4 el pijnboompitten, geroosterd in de pan

handje basilicum

2 teentjes look

75 gr parmesan

4 el olijfolie


Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de keukenrobot en mixen maar!

Voeg olijfolie toe en roer voorzichtig om.

Klaar!


Rabarberconfituur met tijm en sinaasappel

300 gr rabarber, geschild en in blokjes gesneden

2 appelsienen, zeste en geperst sap 

500  gr geleisuiker

7 takje tijm


Doe het fruit, het sap en de tijm in een kookpot en laat een 5-tal minuutjes koken.

Voeg de geleisuiker toe en roer regelmatig. Laat 4 minuten koken en haal de tijm er uit.

Onmiddellijk in gestereliseerde bokalen schenken en de bokaaltjes omgekeerd laten afkoelen.

Geconfijte tomaten

tomaten

look

rozemarijn

tijm

grof zeezout

peper uit de molen

olijfolie

suiker


Pel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snij ze in partjes.

Leg ze op een bakplaat in de oven. 

Kruiden en 2 eetlepels suiker toevoegen en besprenkelen met olijfolie.

Bak een uur in de oven op 80 graden.

Klaar!

Je kan ze koel bewaren overgoten met olijfolie in een weckbokaal.


Gele en rode frambozenlikeur

500 gram frambozen

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker


Doe de frambozen in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal. De vodka zal rood of geel kleuren, naar gelang de soort frambozen je gebruikt.

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gestereliseerde fles en klaar is kees!

Watermeloenijs

Easy peasy!

Watermeloen van eigen kweek, de zaadjes weghalen, vruchtvlees mixen en invriezen in een leuk vormpje.

Het gezondste ijsje ooit!

Stekelbes-aalbes confituur

200 gr aalbessen zonder steeltjes

400 gr stekelbessen

300 gr geleisuiker


Kook de aalbessen en haal door een zeef. Hou het sap bij.

Plet de stekelbessen, voeg het sap van de aalbessen en de suiker toe en breng aan de kook.

Giet de confituur in gestereliseerde bokalen.

Tomatenpassata

Tomaten

peper en zout


De tomaten pellen en zoveel mogelijk zaadjes verwijderen.

Snij de tomaten in blokjes.

Kook de tomaten, mix ze en doe ze in de bokalen.

Daarna de gevulde gesloten bokalen nog 15 min laten stereliseren in kokend water.

spruitjesbrochette met spek

spruitjes

gerookt spek in fijne sneetjes


Kook de spruitjes beetgaar en laat afkoelen.

Rijg ze op een spiesje.

Kan op de BBQ in een aluminium schotel of 20 min in de oven op 175 graden.



Pesto

3 handjes basilicumblaadjes zonder steeltjes

150 gram parmesan

2 teentjes look

2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

peper, zout

1,5 dl olijfolie


Doe de basilicum, look en pijnboompitten in de keukenmachine. Mix alles fijn.

Blijf mixen terwijl je er de olijfolie traag bij giet. 

Voeg de parmesan toe en kruid naar wens.

Koel bewaren.

Amaretto

250 ml water

2 eetlepels amandel extract

2 eetlepels vanille extract

90 gr bruine suiker

halve liter vodka


Maak een suikerstroop van het water en de bruine suiker.

Voeg de extracten en de vodka toe.

Giet in een gestereliseerde fles en laat nog enkele weken rijpen.


Gele frambozenconfituur

250 gr gele frambozen

2 el citroensap

200 gr geleisuiker


Doe de frambozen met citroensap in een kookpot en meng de geleisuiker er onder. Laat 4 minuten al roerend doorkoken.

Giet in gestereliseerde bokalen.

Gazpacho

4 tomaten, ontpit en zonder vel in blokjes gesneden

1 komkommer, in kleine blokjes

1 ui, fijn gesnipperd

1 rode paprika, in kleine blokjes

2 teentjes look

1,5 liter water

halve eetlepel witte wijnazijn

eetlepel olijfolie

peper en zout


Doe alle ingrediënten in de blender. Hou enkele paprika- en komkommerblokjes apart voor de decoratie.

Mix tot je een gladde soep hebt. Zet enkele uren in de koelkast.

Serveer zeer fris en decoreer met paprika- en komkommerblokjes.


BBQ-saus

2 grote tomaten in blokjes gesneden

2 chilipepers of jalapeno in blokjes zonder de zaden

sjalot gesnipperd

4 teentjes look fijngehakt

5 el bruine suiker

1 el appelazijn

1 el mosterd

1 theelepel gerookt paprikapoeder


Fruit de sjalot met de look. Voeg gerookt paprikapoeder, bruine suiker en mosterd toe. Doe de tomatenblokjes en de appelazijn erover en laat zachtjes 20 min inkoken.

Onmiddellijk in gestereliseerde bokalen schenken.


BBQ-croques

wit toastbrood

mozarella in sneden

tomaat in dunne schijfjes gesneden

parmaham

pesto

olijfolie (spray)


Verwijder de korsten van het brood. Beleg met mozarella, tomaat, parmaham, pesto en besprenkel de boterhammen met olijfolie.

Eventjes grillen op de BBQ en klaar!

Ook lekker met kruidenkaas en gerookte zalm!


Bosbessenlikeur

500 gram bosbessen

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker

Doe de bosbessen in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal. De vodka zal blauw kleuren.

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gestereliseerde fles en klaar is kees!

Tomatenketchup

2 kilo tomaten, in blokjes gesneden

3 teentjes look, gesnipperd

1 klein blikje tomatenpuree

250 ml rodewijnazijn

3 laurierblaadjes

1 sjalot, gesnipperd

150 gram rietsuiker

grof zout


Breng alle ingrediënten aan de kook en laat een uurtje op een laag vuur sudderen.

Zeef en voeg er zout bij naar keuze.

In een gestereliseerde fles gekoeld bewaren.



Groentenlasagna

voor 2 personen:

tomatensaus

2 paprika's in blokjes gesneden

4 tomaten: gele, zwarte en rode, in schijfjes gesneden

1 gele courgette, in blokjes gesneden

1 groene courgette, in blokjes gesneden

250 gram champignons

boter

bloem

melk

gemalen kaas

lasagnablaadjes

peper, zout, tijm, muskaatnoot, oregano


Maak een saus met de champignons, paprika's, courgetten en een bokaal zelfgemaakte tomatensaus.

Maak een kaassaus met de boter, bloem, melk, muskaatnoot en gemalen kaas. Hou wat kaas apart voor de toplaag van de lasagna.

in een ovenschaal leg je afwisselend groentesaus, kaassaus, schijfjes tomaat en lasagna. Op de toplaag leg je eerst de groentesaus, dan gemalen kaas en dan schijfjes tomaat. Kruiden met oregano en tijm.

30 min in de oven op 175 graden.


Blauwe bessen confituur

500 gr blauwe bessen zonder steeltjes

300 gr geleisuiker

2 el citroensap


Meng alle ingrediënten en breng aan de kook.

Laat al roerend 4 minuten inkoken.

Onmiddellijk in gestereliseerde bokalen schenken.

Gepelde tomaten

tomaten

zout

basilicum 

water


Maak in de onderzijde van alle tomaten een klein kruisje met een mesje. Dompel ze enkele seconden onder in kokend water. Hou het kookvocht bij.

Vil de tomaten en doe ze in bokaaltjes. Vul aan met het kookvocht en doe er naar smaak zout en basilicum bij.

Sluit de bokalen en plaats ze in een grote kookpot waarin je de potten nog 15 minuten laat stereliseren in kokend water.

Bewaar de bokalen op een koele en donkere plaats.


Paasbroodjes

200 gr patrisseriebloem

90 ml lauwe melk

halve eetlepel bakpoeder

20 gr boter

1/2 geklutst ei

1/2 eigeel (voor de afwerking)

35 gr suiker

snuifje zout


Meng alle ingrediënten en kneed tot je een soepel deeg hebt.

Maak leuke kippen of nestjes, hiervoor heb je ook een gekookt ei nodig als decoratie.

Bestrijk het deeg met eigeel.

Bak 30 min in de oven op 175 graden. 


Kriekenbiscuit

Biscuit:

200 gram suiker

200 gram zelfrijzende bloem (gezeefd)

5 eieren

Mix de eieren met de suiker. Voeg de bloem toe en mix tot gladde massa. Beboter en bebloem de bakvorm.

Bak 45 min op 180 graden. Laat afkoelen op een rooster.

Snijd de biscuit horizontaal door.


Vulling en topping:

kriekenconfituur

2 dl room

40 gram bloemsuiker

Maak slagroom met de room en de bloemsuiker. Vul de taart met een laag confituur en een laag slagroom. Herhaal aan de bovenkant van de taart.

Advocaat

10 verse eieren

300 gr zeer fijne suiker

200 ml alcohol

20 gr vanillesuiker

1 blik gecondenseerde volle melk


Doe de eigelen in een kom en meng ze met de vanillesuiker en zeer fijne suiker.

Mix op lage stand voorzichtig de gecondeseerde melk en alcohol.  Roer dit mengsel voorzichtig door het eigeel met suiker.

Giet het mengsel in gesteriliseerde bokalen en laat nog enkele weken rusten alvorens er van te proeven.

Koel bewaren.

Aardbeienconfituur

500 gr aardbeien, ik heb mengeling van gewone en bosaardbeitjes gebruikt

500 gr geleisuiker

2 el citroensap


Verwijder de kroontjes van de aardbeien.

Doe alles in de kookpot en laat 4 minuten al roerend koken.

Onmiddellijk in gestereliseerde bokalen schenken.

Tongrolletjes met prei en wortel

10 tongrolletjes

2 preiwitten, in brunoise gesneden

3 wortelen in brunoise gesneden

2 dl room

1 dl witte wijn

peper, zout


Stoof de groenten aan in echte boter. Blus met witte wijn en room en laat inkoken tot je een dikke saus hebt. Kuiden naar wens.

Doe de tongrolletjes in een ovenschaal en giet de saus er over.

30 min op 175 graden in de oven.

Pesto van gele paprika

3 gele puntpaprika's, gegrild in de oven, ontdaan van vel en pitjes

2 teentjes look

5 blaadjes basilicum

50 ml olijfolie

100 gr parmesan

40 gr pijnboompitten, geroosterd in de pan


Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een gladde saus.

Chocomousse

100 gr pure chocolade

2 eigelen

4 eiwitten, opgeklopt met 20 gr bloemsuiker

30 gr boter

50 ml room


Smelt de boter en giet de room en chocolade erbij.

Als de chocolade gesmolten is, roer je het eigeel eronder.

Laat het chocolademengsel op kamertemperatuur komen. Daarna pas meng je voorzichtig de opgeklopte eiwitten erdoor.

Verdeel in potjes en laat enkel uren opstijven in de koelkast.


Aspergesoep

1 kg asperges, geschild en in blokjes gesneden

de kopjes van de asperges apart houden

1 liter groentenbouillon

1 grote ajuin, fijngesnipperd

boter

peper


Stoof de asperges en ajuin aan in boter.

In een aparte kookpot doe je hetzelfde met de aspergekopjes.

Blus beide kookpotten met groentenbouillon en laat 20 min koken. 

Mix de soep. Daarna voeg je de aspergekopjes (en bijhorende bouillon) toe aan de soep.

Kruiden naar wens.


Ik gebruik geen schillen. Deze geven soms een bittere smaak aan de soep of kleine velletjes.



Biscuit met lemon curd

Biscuit:

200 gram suiker

200 gram zelfrijzende bloem (gezeefd)

5 eieren

Mix de eieren met de suiker. Voeg de bloem toe en mix tot gladde massa. Beboter en bebloem de bakvorm.

Bak 45 min op 180 graden. Laat afkoelen op een rooster.

Snijd de biscuit horizontaal door.


Vulling en topping lemon curd:

2 eieren 

175 gr suiker

120 gr melkerijboter

2 citroenen (biologisch of van eigen kweek)

halve eetlepel maiszetmeel

Klop de eieren los in een pannetje met het sap en de zeste van de citroenen. Voeg suiker en maiszetmeel toe.

Snij de boter in kleine blokjes, en voeg deze op een laag vuurtje toe tot het mengsel is ingedikt.


Slagroom:

2 dl room

40 gram bloemsuiker

Maak slagroom met de room en de bloemsuiker. 


Vul de taart met een laag lemon curd en een laag slagroom. Herhaal aan de bovenkant van de taart.


Aardbeitaartjes

4 kleine bladerdeegvellen

1 eigeel

poedersuiker

vanillepudding

aardbeien

kersenconfituur


Doe de bladerdeeg in de gewenste vormpjes. Prik met een vork gaatjes in het midden van het deeg. De randen besrtrijk je met eigeel. Bak 15 minuten in een oven van 200 graden.

Laat de taartbodempjes afkoelen.

Bestrijk met vanillepudding en beleg met verse aardbeien.

Werk de taartjes af met kersenconfituur en bloemsuiker.


Paardenbloemgelei

300 paardenbloemen, geplukt in de ochtend, ontdaan van steel en groene blaadjes

100 gr geleisuiker per dl vloeistof

1 appelsien

1 citroen

water


Doe de bloemen in een kookpot en voeg water toe tot de bloemen onder staan. Halveer citroen en appelsien en voeg toe. Breng aan de kook en laat 10 min met deksel op de pot doorkoken.


Het mengsel een nacht laten trekken en dan zeven.

Meet de vloeistof af, breng aan de kook en voeg voldoende geleisuiker toe. Laat 5 min koken.

Giet de gelei in gestereliseerde bokalen.

Smaakt als honing! 

Je kan ook een siroop maken, dan gebruik je een halve dosis geleisuiker.


Limoncello

6 citroenen van eigen kweek, of onbehandeld

500 ml pure alcohol

700 ml water

600 gr suiker


Schil de citroenen zeer fijn. Er mag geen wit vlees meer aan de schil hangen. Doe de zeste is een bokaal met de alcohol.

Laat de bokaal 2 weken staan en schud elke dag.  De vloeistof zal geel kleuren.

Na 2 weken maak je een suikersiroop van het water en de suiker. Deze laat je koken tot de suiker goed opgelost is.

De suikersiroop goed laten afkoelen en toevoegen aan de gezeefde citroenalcohol.

Giet het drankje in gestereliseerde flessen.


Amuse vispannetje

Voor 4 kleine vispannetjes als amuse:

100 gram zalm

200 gram prei (gestoofd)

100 gram kabeljauw

visbouillon

bloem

gemalen kaas

peper, zout en muskaatnoot


Pocheer de vis in de bouillon. Maak een roux en voeg de bouillon toe tot je een gladde saus hebt.

Leg onderaan in het pannetje gestoofde prei, daarop de gepocheerde vis en vul het pannetje aan met de saus.

Afdekken met gemalen kaas en gratineren in de oven.


Grembergse pesto

3 handjes basilicumblaadjes zonder steeltjes

1 handje bladpeterselie, gesnipperd

150 gram parmesan

2 teentjes look

2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

peper, zout

1,5 dl olijfolie


Doe de basilicum, peterselie, look en pijnboompitten in de keukenmachine. Mix alles fijn.

Blijf mixen terwijl je er de olijfolie traag bij giet.

Voeg de parmesan toe en kruid naar wens.

Koel bewaren.

Quiche met asperges

1 rol bladerdeeg

3 eieren

1 eigeel

1 dl room

250 gr asperges, geschild en beetgaar gekookt

peper en zout

peterselie


Laat de asperges goed uitlekken.

Leg de bladerdeeg in een vorm en hou een beetje van het deeg opzij voor de versiering. Leg de asperges op het bladerdeeg. 

Maak een vlechtje en omrand de quiche ermee. Strijk de omranding in met eigeel.

Klop de eieren op met de room en kruid met peper en zout. Schenk dit mengsel over de asperges.

Bak 35 minuten op 175 graden in de oven.

Je kan deze warm of koud eten.

Decoreer met fijngesnipperde peterselie.



Arancello

6 appelsienen van eigen kweek, of onbehandeld

500 ml pure alcohol

700 ml water

600 gr suiker


Schil de appelsienen zeer fijn. Er mag geen wit vlees meer aan de schil hangen. Doe de zeste is een bokaal met de alcohol.

Laat de bokaal 2 weken staan en schud elke dag. De vloeistof zal oranje kleuren.

Na 2 weken maak je een suikersiroop van het water en de suiker. Deze laat je koken tot de suiker goed opgelost is.

De suikersiroop goed laten afkoelen en toevoegen aan de gezeefde appelsienalcohol.

Giet het drankje in gestereliseerde flessen.

Frambozen-Aarbeienmousse met vlierbloesem

100 gr aardbeien

100 gr frambozen

1 dl vlierbloesemsiroop

1,5 dl yoghurt

3 dl slagroom


Pureer het fruit en roer de siroop en yoghurt erdoor.

Slagroom opkloppen en voorzichtig door het aardbeien-frambozenmengsel roeren.

Verdeel over kommetjes, versier met fruit en zet een uurtje in de koelkast.

Rabarbaracello

3 stengels rabarber, geschild en in stukken gesneden

500 ml pure alcohol

700 ml water

600 gr suiker


Doe de rabarber in een bokal met de alcohol.

Laat de bokaal 2 weken staan en schud elke dag. 

Na 2 weken maak je een suikersiroop van het water en de suiker. Deze laat je koken tot de suiker goed opgelost is.

De suikersiroop goed laten afkoelen en toevoegen aan de gezeefde rabarberalcohol.

Giet het drankje in gestereliseerde flessen.

Witte wijnlikeur

500 gram witte druiven

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker


Doe de druiven in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal. 

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gestereliseerde fles en klaar is kees!

Kweepeercakejes

Kweepeer in blokjes

200 gr echte boter op kamertemperatuur

2 zakjes vanillesuiker

200 gr suiker

3 eieren

200 gr zelfrijzende bloem


Kweeperen zijn zeer hard! Opgelet als je ze snijdt. 

Doe de kweeperen in een pan met een beetje water en kook ze zacht. Laat ze zeer goed uitlekken. Het vocht kan je gebruiken om gelei mee te maken.


Meng boter en suiker. Voeg de eieren toe en klop tot een egale massa. Voeg de gezeefde bloem toe en klop tot het beslag glad is. De kweepeerblokjes mogen bij het deeg gevoegd worden.

Doe het deeg in de gewenste vormpjes. 

Bij kleine vormpjes 30 minuten in de oven bakken op 175 graden. In een grote vorm ongeveer 45 minuten.


Parmesankoekjes met tuinkruiden

tuinkruiden: lavendel, rozemarijn, tijm, oregano...

200 gr parmesan

75 gr boter

200 gr bloem

olijfolie

peper, zout


Meng parmesan, boter, bloem en een beetje olijfolie. Kneed tot een stevig deeg.

Verdeel het deeg in stukken, in het aantal kruiden dat je voorzien hebt.

Voeg de fijngesnipperde kruiden toe en kneed het deeg stevig door.

Rol het deeg uit tot 1 cm dikte en snij ronde vormpjes uit.

12 minuten bakken op 175 graden.



Hutsepot

groenten: witte kool, groene kool, prei, wortelen, spruiten, raapjes, ajuin

aardappelen

vlees: buikspek, soepvlees, hammetje

2 liter groentenbouillon

peter, zout


Snijd de groenten in beetklare stukken.

Op de bodem van de kookpot leg je het buikpek, daarop de groenten. Zet het kookvuur middelhoog en laat een 10 minuutjes bakken zonder roeren. Voeg soepvlees, hammetje en bouillon toe. Laat 2,5 op laag vuur koken. Het laatste half uur voeg je de aardappelen toe.


Smullen maar!


Selderrolletjes in de oven

voor 4 personen:

1 witte of groene selder

8 sneetjes ham

bloem

boter

melk

gemalen kaas

peper, zout, muskaatnoot


Snij de selder in staafjes en kook ze gaar.

Maak 8 rolletjes ham met selder en leg in een ovenschotel.

Maak een kaassaus en giet deze over de rolletjes. Even gratineren in de oven en 't eten is klaar!

Pannenkoeken

Happy pancake day!

250 gr zelfrijzende bloem

4 eieren vrije uitloop

halve liter melk

2 zakjes vanillesuiker

30 gram gewone suiker


Meng alle ingrediënten en klop tot er geen klontertjes meer zitten in het beslag. Bak de pannenkoeken in de pan.

Jalapeno met look saus

5 jalapenopepertjes (groen of rood naar keuze)

5 teentjes look

100 gram suiker

60 ml appelazijn

4 el water


Doe alle ingrediënten in de blender en pureer.

In een pannetje het mengsel enkele minuten zachtjes laten koken.

Giet de saus in gestereliseerde bokalen.

Zoete  chilisaus

5 chilipepers

5 teentjes look

100 gram suiker

60 ml appelazijn

4 el water


Doe alle ingrediënten in de blender en pureer.

In een pannetje het mengsel enkele minuten zachtjes laten koken. 

Giet de saus in gestereliseerde bokalen.

Zomersalade met eetbare bloemen

groene sla

eetbare bloemen

rode ui

komkommer

radijsscheuten

Opgelegde artisjok

2 grote artisjokken

water

3 teentjes look

olijfolie

rozemarijn

tijm


Kook de artisjok beetgaar. Laat goed uitlekken.

Plaats de artisjokken in bokalen, overgiet met olijfolie en voeg look en kruiden naar wens toe.


Gegrilde tomaten en courgetten op BBQ

Bijgerecht voor BBQ.

rode en gele tomaten

groene en gele courgetten

tijm

peper en zout

olijfolie


De groenten in schijfjes snijden en afwisselend in een aluminium bakje plaatjes, Kruiden toevoegen en besprenkelen met olijfolie.

20 min grillen in de oven op 180 graden.

Kan je op voorhand maken en op moment van de BBQ nog even opwarmen op de BBQ.

Rode bessenlikeur

500 gram rode bessen (zonder steeltjes)

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker


Doe de rode bessen in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal. De vodka zal rood kleuren.

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gestereliseerde fles.

Lekker met cava, witte wijn of verfrissend met spuitwater.

Gefermenteerde groenten

groenten: wortel, komkommer, bloemkool, courgette, rode ui, radijzen, chilipepers...

dille

1 el mosterdzaad

500 ml water

250 ml natuurazijn

3 el suiker

3 el zout


Snijd de groenten in kleine stukken. 

Breng de azijn, water, suiker en zout aan de kook. 

Giet het mengsel over de groenten in de gestereliseerde bokalen tot de groenten onder staan. Goed afsluiten en koel bewaren.


Limoncello Gin

2 cl limoncello

4 cl gin

1 cl vers citroensap

2 takje tijm

ijsblokjes

schijfje citroen



Rode bessen chutney

500 gr aalbessen zonder steeltjes

3 rode ajuinen in ringen gesneden

5 el rode wijnazijn

2 el balsamicoazijn

200 gr bruine suiker

1 cm geraspte gember


Breng de bessen aan de kook met de ajuinen, gember, wijnazijn, balsamicoazijn en bruine suiker.

Laat inkoken zonder deksel.

In gestereliseerde bokalen schenken en de bokalen omgekeerd laten afkoelen.

Water met een smaakje

fris water

watermeloen in partjes gesneden

aardbeien in blokjes gesneden

Limoencello

6 limoenen van eigen kweek, of onbehandeld

500 ml pure alcohol

700 ml water

600 gr suiker


Schil de limoenen zeer fijn. Er mag geen wit vlees meer aan de schil hangen. Doe de zeste is een bokaal met de alcohol.

Laat de bokaal 2 weken staan en schud elke dag. De vloeistof zal lichtgroen kleuren.

Na 2 weken maak je een suikersiroop van het water en de suiker. Deze laat je koken tot de suiker goed opgelost is.

De suikersiroop goed laten afkoelen en toevoegen aan de gezeefde limoenalcohol.

Giet het drankje in gestereliseerde flessen.

Brunch

Quiche met tomaat en pijnboompitten:

vel bladerdeeg

2 eieren

0,5 dl room

tomaat in schijfjes

geroosterde pijnboompitten

peper, zout


Klop de eieren op met de room. Leg bladerdeeg in een vorm en stort het eimengsel erover. Vul aan met tomaat en pijnboompitjes. Kruid naar wens.

Bak 30 min op 175 graden in de oven


Quiche met gerookte zalm en asperges

Pistolet met spiegeleitje en peterselie

Paprikaconfituur

Gegrilde tomaten

Gebaktballetjes

Worstenbroodjes

Broodjes naar wens


Balletjes met selderpuree

1 kg gekruid gemengd gehakt

2 sjalotten gesnipperd

2 groene selder in blokjes gesneden

2,5 kg aardappelen

1 flesje bruin bier

boter

peper, zout, muskaatnoot


Rol balletjes en bak ze in een diepe pan. Voeg de sjalotten toe en blus met het bruin bier. Laat inkoken.

Stoof de selder en maak aardappelpuree.

Voeg de selder toe aan de puree en roer nog eens goed door.

Limoenjenever

sap van 3 biologische limoenen

fles jenever

60 gr suiker


Doe alle ingrediënten bij elkaar in een fles of in een bokaal.

Schud elke dag het mengsel, tot de suiker volledig is opgelost.

Vispannetje met pommes duchesse

10 tongrolletjes

2 preiwitten, in brunoise gesneden

3 wortelen in brunoise gesneden

2 dl room

1 dl witte wijn

gemalen kaas

5 grote aardappelen

boter

melk

peper, zout, muskaatnoot


Stoof de groenten aan in echte boter. Blus met witte wijn en room en laat inkoken tot je een dikke saus hebt. Kuiden naar wens.

Doe de tongrolletjes in een ovenschaal en giet de saus er over en bedek met een laagje gemalen kaas.

Kook de aardappelen en pureer met melk, boter, peper en muskaatnoot. De puree mag niet te slap zijn. Doe in een spuitzak en maak toefjes in een schaal.

30 min op 175 graden in de oven.

Tomatensaus

Tomaten


Ontpit en vil de tomaten. Snijd in blokjes.

Kook tot de tomaten gaar zijn en doe onmiddellijk in gestereliseerde bokalen.

Laat de bokalen op hun kop afkoelen.

Donker en koel bewaren.

Tomatenpassata en gegrilde aubergine

Tomatenpassata:

2,5 kg tomaten, gehalveerd

1 sjalot gesnipperd

3 chilipepers gesnipperd

4 teentjes look

tijm, orgenao, rozemarijn

handje basilicumblaadjes

olijfolie

peper en zout


Leg de tomaten op een bakplaat in de oven op 200 graden. Verdeel de sjalot, chili, look, kruiden erover en besprenkel met olijfolie. Na een uurtje zeef je de tomaten en mix je de massa.

Dit laat je inkoken met de basilicumblaadjes. De saus onmiddellijk in gestereliseerde bokalen gieten en de potten omgekeerd zetten tot ze afgekoeld zijn.


Gegrilde aubergine:

aubergine

zout

citroensap

olijfolie


Snij de aubergine in plakken, besprenkel met citroensap en bestrooi met zout.

Na een half uurtje dep je het vocht er af en bestrijk je ze met olijfolie alvorens ze te grillen.

De aubergine kan je bewaren in een bokaal met olijfolie en kruiden naar wens.

Halloweenschotel

10 minipaprika's

200 gr gemengd gehakt, opgewerkt met een ei, mosterd en chapelure

tomatenpassata


Snijd het hoedje van de paprika's en verwijder de zaadjes.

Snijd griezelige gezichtjes in de paprika's en vul de paprika's met gehakt. Voeg de tomatensaus toe.

40 min in de oven op 175 graden. 

Olijven uit den hof

olijven

water

zout

veel tijd 

wijnazijn

olijfolie

emmer met deksel

kruiden naar wens: 

look, rozemarijn, tijm, laurier, chilipepers, ...


Spoel de olijven en leg ze in een emmer gevuld met water.

Ververs gedurende 2 weken dagelijks het water.

Dan vul je de emmer (een emmer van 10 liter) met olijven, water en 500 gram zout, tot de emmer bijna overloopt.

Sluit het deksel van de emmer en laat 6 tot 12 maanden rijpen. Als de olijven gepekeld zijn, spoel je ze goed af en laat je ze 2 dagen weken in proper water.

Doe de olijven in een gestereliseerde bokaal, vul aan met pekel: 1 deel zout, 10 delen wijnazijn en 50 delen water.

Voeg kruiden toe naar wens. Vul de bokaaltjes aan met een dikke laag olijfolie. Na 2 weken kan je er van eten. 

Donker en koel bewaren.



Stempelkoekjes

150 gr echte boter op kamertemperatuur

3 zakjes vanillesuiker

25 gr fijne suiker

100 gr bloemsuiker

1 ei

300 gr patisseriebloem

snuifje zout


Meng boter, suiker en het ei. Doe de bloem en een snuifje zout erbij en kneed het deeg goed.

Rol het deeg uit op vershoudfolie, dikte 0,5 cm, en plaats het enkele uren in de koelkast. Het deeg moet zeer koud zijn om erin te kunnen stempelen.

Steek de koekjes uit, en bak 20 min op 175 graden in de oven.

Cointreau

50 koffiebonen

55 klontjes suiker

2 appelsienen van eigen kweek of niet behandeld

1 vanillestokje doormidden gesneden

1 fles jenever

200 ml alcohol


Prik 50 gaatjes met een tandenstoker in de appelsienen.

Leg ze in een grote bokaal en voeg de andere ingredriënten toe. Laat 4 weken trekken in een koele en donkere ruimte en schud alle dagen met de bokaal. 

Daarna zeeft u de drank en giet u deze in een gestereliseerde fles.

Lavendel basilicum koekjes

150 gr echte boter op kamertemperatuur

3 zakjes vanillesuiker

25 gr fijne suiker

100 gr bloemsuiker

1 ei

300 gr patisseriebloem

handje gedroogde lavendel

5 blaadjes basilicum zeer fijn gesnipperd

snuifje zout


Meng boter, suiker en het ei. Doe de bloem en een snuifje zout erbij en kneed het deeg goed. Haal de lavendel en basilicum door het deeg.

Rol het deeg uit op vershoudfolie, dikte 0,5 cm, en plaats het enkele uren in de koelkast.

Steek de koekjes uit, en bak 20 min op 175 graden in de oven.

Cynar (artisjoklikeur)

3 artisjokken van eigen kweek, enkel de blaadjes heb je nodig

halve liter alcohol

3 blaadjes salie

mespunt kaneel

mespunt koriander

rasp van 1 citroen

halve liter water

250 gr suiker


Laat de artisjokblaadjes een week trekken in de alcohol.

Zeef het mengsel en voeg de kruiden en citroenrasp toe.

Na tien dagen zeef je het mengsel. Kook het water met de suiker en laat afkoelen. Giet het suikerwater bij het artisjokmengsel en giet in een gestereliseerde fles.

Laat nog 3 maanden rijpen en dan is de drank klaar om te proeven.


Paprikagelei

200 gr rode paprika, gegrild, ontvild en zonder zaadjes

mespunt chilipoeder

100 gr geleisuiker

theelepel citroensap


Breng de paprika aan de kook en mix ze. Voeg de andere ingrediënten toe en na 4 minuten giet je ze in gestereliseerde bokaaltjes.

Paprikasoep

3 rode paprika's, gegrild, ontvild en zonder zaadjes

1 ui gesnipperd

2 teentjes look gesnipperd

2 wortelen in blokjes gesneden

halve liter groentenbouillon

bieslook 

peper, zout


Stoof de ui, wortelen, look en paprika's aan. Blus met bouillon en laat een half uurtje zachtjes koken. Mix de soep en kruid naar smaak.

Dien op met fijngesneden bieslook.

Ratatouille

1 wortel in schijfjes

1 rode paprika in blokjes

1 oranje paprika in blokjes

1 courgette in blokjes

250 gr champignons in partjes

1 teentje look in schijfjes

tomatenpassata


Stoof de groentjes aan en voeg de tomatenpassata toe.

Laat 20 minuten op laag vuurtje koken. 

Tabasco

250 gr chilipepers

225 ml azijn

1 eetlepel zout


Mix de chilipepers in de blender en meng met het zout. 

Doe in een glazen kom en dek de massa af, er mag geen lucht aan komen! De pekellaag ligt bovenaan. Laat een maand gisten op kamertemperatuur en check regelmatig de pekellaag, je kan deze altijd beetje aanvullen met verse pekel.

Voeg azijn toe, dek de kom af en laat een week staan.

Filter de vloeistof en giet in gestereliseerde flesjes.


Halloweenkoekjes

150 gr echte boter op kamertemperatuur

3 zakjes vanillesuiker

25 gr fijne suiker

100 gr bloemsuiker

1 ei

300 gr patisseriebloem

snuifje zout


Meng boter, suiker en het ei. Doe de bloem en een snuifje zout erbij en kneed het deeg goed. 

Rol het deeg uit op vershoudfolie, dikte 0,5 cm, en plaats het enkele uren in de koelkast. 

Steek de koekjes uit, en bak 20 min op 175 graden in de oven.




Opgelegde chilipepers

20 chilipepers fijn gesneden

2 sjalotten gesnipperd

1 eetlepel zout

2 eetlepels suiker

200 ml azijn

100 ml water


Doe de chilipepers en de sjalotten in bokaaltjes.

Meng azijn, water, suiker en zout, breng aan de kook en vul de bokaaltjes ermee aan. Koel bewaren.


Asperge-courgettespiesje met ham en tijmmarinade

4 asperges, beetgaar gekookt in in gelijke stukken van 3 cm gesneden

1 courgette, in schijfjes van 1 cm dik gesneden en dan gehalveerd

parmaham

verse tijm

olijfolie

peper en zout


Omwikkel de asperges met ham, rijg ze op een spiesje, samen met de courgettemaantjes.

Maak marinade van tijm, olijfolie, peper en zout.

Bestrijk de spiesjes met de marinade en grill kort op de BBQ.

Citroenjenever

Telkens ik limoncello maak, gebruik ik het sap van de citroenen om er citroenjenever mee te maken...


sap van 3 biologische citroenen

fles jenever

60 gr suiker


Doe alle ingrediënten bij elkaar in een fles of in een bokaal.

Schud elke dag het mengsel, tot de suiker volledig is opgelost.

Pompoenconfituur

500 gr pompoen in blokjes

2 appelen in blokjes

sap van 2 appelsienen

800 gr geleisuiker


Doe de pompoen, de appelblokjes en het sap van de appelsienen in een kookpot. Kook tot een moes.

Voeg de suiker erbij en laat 4 minuten inkoken.

In gestereliseerde bokaaltjes schenken en op hun kop laten afkoelen.


Dragon-portosaus

halve bokaal kalfsbouillon

2 sjalotten, gesnipperd

2 teentjes look, gesnipperd

handje gesnipperde dragon

250 gr champignons in schijfjes gesneden.

1 dl porto

2 dl room


Bak de champignons aan in voldoende boter. Hou apart.

Stoof de sjalotten en de look aan. Blus met porto en voeg kalfsbouillon en room toe. Laat inkoken en doe de gesnipperde dragon en de champignons er op het einde bij.

Lekker bij varkenshaasje en rosbief.

Scampi met tomaten-pastissaus

18 gepelde scampi

9 sneetjes parmaham, in de lengte in 2 gesneden

olijfolie

2 sjalotten, gesnipperd

2 teentjes look, gesnipperd

2 grote tomaten in blokjes gesneden of doosje tomatenpulp

2 dl room

5 cl pastis


Rol elke scampi in een sneetje ham.

Stoof sjalot en look aan, voeg de scampi toe en bak kort aan.

Haal ze uit de pan. Doe de tomaten(pulp), de room en de pastis in de pan en laat indikken.

Serveer de scampi met de saus.

Rabarberconfituur met frambozen en Hoegaarden rosé 0,0 %

300 gr rabarber, geschild en in blokjes gesneden

300 gr frambozen

450 gr geleisuiker

klein blikje Hoegaarden Rosé 0,0 % (15 cl)


Doe het fruit met de Hoegaarden in een kookpot en laat een 5-tal minuutjes koken.

Voeg de geleisuiker toe en roer regelmatig. Laat 4 minuten koken.

Onmiddellijk in gestereliseerde bokalen schenken en de bokaaltjes omgekeerd laten afkoelen.

Kersenconfituur

500 gr ontpitte kersen

250 gr geleisuiker

3 eetlepels citroensap


Meng de kersen met de geleisuiker en laat een nacht trekken.

Doe er 3 eetlepels citroensap bij en breng aan de kook.

Laat 4 minuten doorkoken en schenk onmiddellijk in gestereliseerde bokalen. Laat ze op hun kop afkoelen.