Anemoon

Planten

Plant op een zonnige plaats in goed doorlatende grond, vijf centimeter diep en tien centimeter uit elkaar, van maart tot mei. Dompel de bollen eerst een paar uur onder in lauw water. Dan komen ze al een beetje tot leven voor je ze in de grond steekt. De grond mag niet pas bemest zijn, ze groeien best in humusrijke grond. Plaats rond de anemoon enkel lage vaste planten.


Verzorging

Houden niet van natte voeten. De wortels rotten in natte grond. Houdt niet van droogte, dus regelmatig matig voorzien van regenwater.

Eenmaal kalken per jaar en bemesten in voorjaar en najaar.


Groeihoogte

Tot 30 centimeter.


Winterhard

Niet alle soorten zijn winterhard.


Snoeien

Als de anemonen zijn uitgebloeid en het bloeiseizoen voorbij is, zal de plant verwelken. Je kunt hem dan tot aan de grond afknippen. Dit is de enige vorm van snoeien die anemonen nodig hebben. 


Bloei

De bloeitijd is heel divers, de hebt varianten voor vrijwel elke periode van het jaar. Voorjaarsbloeiers van maart tot april. Herfstanemonen bloeien van augustus tot de late herfst.


Bestuiving

---


Oogst

---


Extra info

Anemoon is een echte bijen- en vlinderplant.

De plant vormt ondergrondse wortelstokken en via die wortelstok komen er vanzelf weer nieuwe plantjes naar boven. Vermeerderen kan ook door het nemen van wortelstekken in de winter. Hiervoor haal je de plant in het geheel uit de grond, door hem met een schep uit te graven. 

Anemoon is een vaste plant. Laat ze na de bloei staan en ze komen het jaar erop weer terug.

Alleen het blad en het sap is giftig, zowel bij aanraking als bij inname. Vergiftigingsverschijnselen zijn; last van je darmen en buik, en een branderig gevoel in mond en keel. Bij bepaalde soorten is de bloem eetbaar en kan je de bloemen drogen.