Tong in madeirasaus

1 tong

500 gr gemengd gehakt, in balletjes gerold en afgekookt

2 wortelen, grof gehakt

1 prei, grof gehakt

3 stengels groene selder, grof gehakt

1 ui, gesnipperd

100 gr boter

100 gr bloem

250 gr champignons

2 eetlepels tomatenpuree

1 dl madeira

melk

peper

nootmuskaat


Laat de tong een nacht gekoeld trekken in gezouten water.

Spoel de tong en breng ze aan de kook in ruim water. Als de tong 5 minuten heeft gekookt, ververs je het water en voeg je ui, prei, wortel en selder toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 2,5 uur doorkoken.

Haal de tong uit de bouillon en zeef deze. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet er af.

Bak de champignons. Maak ondertussen een roux van boter en bloem, voeg er de bouillon bij en eventeel wat melk tot je een gladde saus krijgt. Doe er de tomatenpuree en madeira bij en kruid met peper en nootmuskaat.

De gekookte balletjes en de gebakken champignons mogen bij de saus. Pel de tong en snijd aan de achterzijde het vet weg. Snijd in plakjes van een halve centimeter en serveer met de madeirasaus.