Wilde asperge

Planten

Zaaien: april-juli. In een zaaibakje, in potten of op een verbeterd plekje in de vollegrond. Zodra de plantjes ruim 10 cm groot zijn, mogen ze op een kweekplekje uitgeplant worden. Het jaar erna planten op de bestemde plaats.

Te plaatsen in volle zon of halfschaduw.


Verzorging

In een bloempot: twee maal per week gieten, in volle grond geen gietbeurt nodig.


Groeihoogte


Winterhard

Tot -7 graden Celcius.


Snoeien


Bloei

Einde zomer. De bloemen zijn klein, ongeveer een centimeter in doorsnee, wit. De vrucht is ook een kleine steenvrucht, een centimeter groot.


Bestuiving


Oogst

Begin mei.

Jonge stengels en uitlopers worden van de late winter tot de late lente geoogst.


Extra info

Wordt ook de korenaarasperge, bosasperge, Pruisische asperge, bosvogelmelk en Pyreneese vogelmelk genoemd. Het zijn geen asperges, maar een hyacinthachtige plant.

De jonge stengels hebben een delicate groene kleur en een fijne, kruidige smaak. Ze worden bereid zoals groene asperges: stoom ze of kook ze kort (4-6 min) en eet ze met wat gesmolten boter of olijfolie.

De nootachtige smaak van de wilde asperges wordt zeer gewaardeerd, heeft een nootachtige en kruidige smaak. Ze groeien alleen goed bij warm weer. Ze zijn altijd maar kort verkrijgbaar, zo'n zes tot acht weken.De wilde asperges zijn lekker om te stomen, kort te koken of wokken. Serveer met wat gesmolten boter of olijfolie. Lekker in combinatie met noten en paddenstoelen, met gerookte zalm of rauw in een salade.

Ze zijn rijk aan foliumzuur, kalium en vezels. Ze bevatten geen vet of cholesterol, ze zijn ze een van die voedingsmiddel die niet mag ontbreken in een gezond  dieet.

De wilde asperge kan de vorm aannemen van een lage liaan, minder dan twee meter, en verschilt van de rest van de aspergesoorten omdat in plaats van bladeren als zodanig, heeft cladodes die gemodificeerde, afgeplatte bladeren zijn, en in dit geval lijken ze op de doornen die veel cactussen hebben.  Dit komt omdat, als het Middellandse Zeegebied ergens door wordt gekenmerkt, dit komt door de schaarse regenval, dus een manier om waterverlies te voorkomen, is door cladodes te hebben in plaats van conventioneel gebladerte.

Wilde asperges vermenigvuldig met zaden in het voorjaar:

  1. Een zaaibak vullen met grond.
  2. Grondig water geven en ervoor zorgen dat het goed doorweekt is.
  3. Zaai en bedek ze met een dunne laag potgrond.
  4. Plaats vervolgens de zaailingenbak buiten, in halfschaduw.
  5. De grond moet altijd vochtig blijven

Na 2 weken zullen de zaden ontkiemen.