Boontjes inmaken
boontjes / snijbonen / boterboontjes
pekel: per liter water 4 afgestreken lepels zout, laten opkoken en heet gebruiken
takjes bonenkruid
Blancheer de boontjes in kokend gezouten water gedurende 2 tot 3 minuten, samen met een takje bonenkruid.
Spoel de boontjes af met koud water en vul bokaaltjes met de boontjes en steek het takje bonenkruid er bij. Vul de bokaaltjes met hete pekel en sluit ze af. Steriliseer de bokalen gedurende 1 uur.
Bij het bereiden van ingemaakte boontjes, moet je rekening houden met het feit dat de boontjes al gaar zijn.
Snijbonen kan je steriliseren door ze te bereiden met een fijn gesneden ajuin. Laat de ajuin stoven in boter, voeg de snijbonen toe. Kruid naar wens met peper en zout en voeg bonenkruid toe en een scheut azijn. Als de snijbonen half gaar zijn, doe je ze in bokalen en steriliseer je ze nog een uur.
Ingemaakte boontjes kan je minstens een jaar bewaren.