Kardonzen Blanc amélioré Kardoen

Planten

Zaaien achter glas in maart - april. Vanaf mei kan je direct in volle grond zaaien in normale tuingrond.

Aanbevolen plantafstand is 80 op 80 centimeter.


Verzorging

---


Groeihoogte

Tot 2 meter.


Winterhard

Niet volledig winterhard. Bij vorst in de winter afdekken.


Snoeien

---


Bloei

September - november.


Bestuiving

---


Oogst

Vanaf augustus de bladeren omwikkelen met stro of met zwarte folie. Na 3-4 weken kan je oogsten.


Extra info

Meerjarige plant. Afkomstig van de artisjok familie en wordt ook als overblijvende artisjok gezien. Kenmerkend is de gestekelde stengel of het middennerf die net als de bloemen gegeten kunnen worden.

De smaak van kardonzen komt overeen met die van artisjok en is eigenlijk zowel bitter als zoet.

Naast het gebruik van de bloemen, stengel en de bladstelen als maaltijd of als decoratie, kun je kardonzen ook nog gebruiken als snijbloem.

Het is een oude, meerjarige groente. De jonge bladribben worden geblanceerd of gekookt en gegeten als groente.

De brede bladstelen en de bladeren hebben een frisse smaak. Ze kunnen klaargemaakt worden als bleekselder. Gebruik citroensap om verkleuring te vermijden.Bij vroege oogst in augustus, zijn ze ook ongebleekt nog sappig en lekker mals.Bij een late oogst in oktober is de smaak wat bitter en het gewas stugger.

Na het koken kan men de stengels toevoegen aan groentestoofpotten, soep, ovenschotels, chutney, hartige taart of aan gratins zoals in het Franse streekgerecht 'Gratin Lyonnais'.

Het jonge blad kan ongekookt of gekookt gegeten worden maar smaakt wel tamelijk bitter. De wortel wordt als pastinaak gebruikt.

Ook de ongeopende bloemen zijn eetbaar en qua smaak vergelijkbaar met de artisjok, ze zijn taaier en kleiner.

In Portugal gebruiken ze de gedroogde bloemen als vegetarisch stremsel bij de bereiding van 'Queijo de Nisa', een kaassoort.

Zeer gezonde groente, helpt tegen baarmoederkanker en zou leukemie tegengaan.