Schorseneren
Planten
Zaaien vanaf midden april tot midden mei in zanderige grond, in goed losgemaakte bodem. Zaai met 12 centimeter tussenruimte, 2 zaden per keer. Ruimte tussen de rijen bedraagt 25 centimeter. Daarna niet meer op de bodem lopen.
Verzorging
Onkruidvrij houden. Zaaien in niet-bemeste grond.
Zorg ook steeds voor een goede vochthuishouding, voor een gelijkmatige groei.
Groeihoogte
50 centimeter tot 1 meter.
Winterhard
Ja, je kan oogsten tot de grond bevroren is.
Snoeien
---
Bloei
Juni- juli.
Bestuiving
Zelfbestuivend of kruisbestuivend.
Oogst
Op voorhand het perceel bevochtigen met veel water laat toe de wortelen makkelijker te rooien. Gebruik een riek om te oogsten.
Oogst vanaf november tot eind maart.
Extra info
Niet vervroegd zaaien, zo krijg je uitschieters. De bloemen zijn geel en verspreiden een vanilleachtige geur. Er zijn reeds goede zaden te verkrijgen die niet doorschieten, zoals verbeterde reuzen (niet schieters), Russische en Deense Reuzen.
Zware kleigrond geeft soms problemen om mooie rechte wortelen te telen.
De schil kan met een gewone wortelschiller verwijderd worden. Voorzie water en azijn, dit laat toe de witte kleur van de wortel te behouden. Vervolgens leg je de ganse geschilde wortel in het water en snijd je hem in stukjes van een 3 centimeter.
Voor het koken voegen we zout en citroensap toe aan het kookwater. Ze hebben een weinig tijd nodig om gaar te koken.
Het jonge blad kan gebruikt worden in salades. De schorseneer zelf wordt gebruikt klassiek met een witte saus of als gratin. Kan ook als aperitiefhapje, in dunne schijfjes frituren of te verwerken als asperge.
Ze bevatten een bron van ijzer, fosfor, eiwitten, koolhydraten en een hoge dosis aan inuline. Een goede groente voor diabetici. Vroeger werden schorseneren samen met het blad en de bloemen gebruikt tegen maagzuur, gebrek aan eetlust en leverkwalen.
Een zeer makkelijke groente die weinig omzien vraagt.
Rijk aan vitaminen en mineralen.
Ook het blad en de bloemen zijn eetbaar.
Bewaar op een koele en droge plek, zo blijven ze nog weken goed.