Okra

Planten

Planten op beschutte en warme plaats, in mei of juni. Plant ze op 50 centimeter van elkaar in een voedingsrijke bodem.

In maart of april kan je ze ook planten in de serre.

Binnen voorzaaien kan vanaf maart. Zaai 1 centimeter diep.


Verzorging

Voorzie extra meststoffen. Voorzie de jonge plantjes regelmatig van water, bij voorkeur in de ochtend.

Dun de plantjes uit als ze ongeveer 7 centimeter groot zijn. Het is belangrijk om regelmatig onkruid te wieden.

Bescherm tegen witte vlieg, knaagdieren en bladluis.


Groeihoogte

80 tot 150 centimeter.


Winterhard

Neen.


Snoeien

---


Bloei

Juli - augustus.


Bestuiving

Zelfbestuivend.


Oogst

Vanaf twee maanden na het zaaien. Pluk de peulen van okra regelmatig, zo kun je lang blijven oogsten. Dat doe je als de vruchten tussen de 5-7 cm lang zijn. Wacht je te lang dan worden de vruchten taai. Ook de smaak neemt dan af.


Extra info

Okra is bijzonder veelzijdig te gebruiken in de keuken. Okra heeft zowel bladeren als vruchten die geschikt zijn voor consumptie. Je kunt dit vruchtgewas roerbakken, koken, wokken en zelfs frituren. Het is een goede basis voor soepen en sauzen, in puree of rauw.

Okra kun je het beste vers verwerken in een gerecht. Okra bewaren kan slechts voor een aantal dagen op een droge en donkere plaats. De textuur blijft dan lekker knapperig. Als je Okra toch langer wil bewaren, dan kun je dit tropische gewas ook inmaken of zelfs invriezen. Je moet de vruchten dan wel even kort koken. 

Okra is een heel gezond vruchtgewas. Daarnaast past het in een verantwoord dieet want de peulen van okra bevatten vrijwel geen calorieën. Zowel de bladeren als de peulen van okra zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Goed voor maag en darmen. 

Receptjes met okra