Aardbeiboom

Planten

Zaaien december tot juli.  Zaai in stekgrond en plaats vier tot acht weken in de koelkast. Na de koude periode op kamertemperatuur zetten, waardoor de kiemrust van de zaden zal gebroken worden. 

Planten op een beschutte plek in humusrijke, maar doorlatende potgrond, die niet te nat mag worden. De pot of kuip moet goed gedraineerd zijn. 


Verzorging

De kluit mag in nooit uitdrogen, ook niet in de winter.

Tijdens de groeiperiode wekelijks bemesten.


Groeihoogte

Tot 3 meter hoog.


Winterhard

Tot - 20 graden Celcius.


Snoeien

Hoeft niet gesnoeid te worden. In de late herst na de bloei dood, beschadigd of kruisend hout weghalen.


Bloei

Hij bloeit eind oktober met kleine witte of roze klokvormige bloempjes in pluimen. 


Bestuiving

De bloemen  bevatten zowel de mannelijke als de vrouwelijke delen, en worden bestoven door insecten zoals hommels en bijen.

 

Oogst

Pas in het daarop volgende seizoen verschijnen de aardbeivruchten, die er wel een jaar over kunnen doen om te rijpen.


Extra info

De aarbeiboom maakt geen echte aardbeien, maar op aardbei lijkende vruchten. Ze kleuren van geel naar roodbruin en zijn ongeveer 2 centimter groot. 

Ze smaken licht zurig. Worden gebruikt voor wijn, likeur en confituur.  Ze hebben de meeste smaak wanneer ze nog niet helemaal rijp maar oranje zijn. Zodra ze helemaal donkerrood zijn wordt de smaak meliger. De vruchten bewaren niet lang en gisten snel.

In november en december kan de aardbeiboom door hielstek vermeerderd worden. Daarvoor kunnen kopstekken gebruikt worden, of stekken van half verhoute stengeldelen, met een lengte van circa 15 cm. De stekken worden in stekgrond gestoken. Gebruik stekpoeder. Nadat de stekken enkele weken op een warme, lichte plaats hebben gestaan en vochtig gehouden zijn,  kunnen ze opgepot of geplant worden. Zaaien kan ook, maar zaailingen kunnen er jaren over doen voordat ze hun eerste bloemen laten zien.

De boom heeft weinig last van ziekten of plagen.

Fotogalerij

Receptjes met  aarbeiboomvruchten