Soep
Aspergesoep
1 kg asperges, geschild en in blokjes gesneden
de kopjes van de asperges apart houden
1 liter groentenbouillon
1 grote ajuin, fijngesnipperd
boter
peper
Stoof de asperges en ajuin aan in boter.
In een aparte kookpot doe je hetzelfde met de aspergekopjes.
Blus beide kookpotten met groentenbouillon en laat 20 min koken.
Mix de soep. Daarna voeg je de aspergekopjes (en bijhorende bouillon) toe aan de soep.
Kruiden naar wens.
Ik gebruik geen schillen. Deze geven soms een bittere smaak aan de soep of kleine velletjes.
Mosterdsoep
3 prei, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
300 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 appel, geschild en in blokjes gesneden
3 teentjes look, gesnipperd
4 eetlepels graantjesmosterd
3 blokjes groentebouillon
200 ml room
2 liter water
boter
peper
voor decoratie:
fijne preiringen
schijfjes appel
Stoof de prei, ui, aardappelen, look en appel aan in boter. Roer de mosterd erdoor en voeg het water en de bouillonblokjes toe.
Laat 20 minuten koken. Mix de soep en voeg room toe.
Garneer de soep met fijne preiringen en schijfjes appel. Kruid naar wens met peper.
Geroosterde paprikasoep
6 gele paprika
6 rode paprika
3 wortelen, geschild en in blokjes gesneden
2 uien, gesnipperd
1 gele courgette, in blokjes gesneden
3 teentjes look
3 groentebouillonblokjes
2 liter water
handje peterselie, gesnipperd
naar wens: gehakballetjes
peper
cayennepeper
Rooster de paprika's en de lookteentjes in de oven op 250 graden, tot ze zwartgeblakerd zijn. Doe ze onmiddellijk in een plastiek zakje, dat je goed afsluit, en laat een half uurtje afkoelen. Zo kan je ze straks beter villen en ontdoen van de zaden.
Ondertussen stoof je de wortelen, ui en courgette aan in boter. Voeg de gevilde paprika toe zonder de zaadjes, de lookteentjes, water en bouillonblokjes. Laat een half uurtje zachtjes koken.
Mix de soep. Naar wens kan je gehaktballetjes toevoegen en nog even laten doorkoken.
Kruid naar wens met peper en cayennepeper. Serveer met gesnipperde peterselie.
Bloemkoolsoep met kruidentoast
800 gram bloemkool, in stukjes gesneden
2 uien, gesnipperd
4 teentjes look, gesnipperd
2 liter water
3 blokjes groentebouillon
peper
voor decoratie: bieslook
kruidentoast:
oud brood
kruidenboter
Stoof de ui en look aan in boter. Voeg de bloemkool toe en laat nog 5 minuten op een zacht vuur doorstoven. Blus met water en voeg bouillon toe. Laat 20 minuten doorkoken. Mix de soep.
Garneer met bieslook en kruid naar wens met peper.
Komkommersoep met kervel
2 uien, gesnipperd
2 wit van prei, gesnipperd
1 komkommer, ongeschild en in blokjes gesneden
2 teentjes look
100 gram kervel
2 liter water
3 groentebouillonblokjes
Stoof de uien, prei, komkommer en ui aan in een kookpot. Blus met water en voeg de bouillon toe.
Laat 30 minuten koken. Als de soep niet meer kookt, voeg je de kervel toe en mix je de soep.
Naar wens kan je balletjes toevoegen. Laat in geen geval de soep nog doorkoken, dan verliest de kervel zijn smaak.
Pompoensoep met tomaten en kerrie
400 gram pompoen, in blokjes gesneden
400 gram (black cherry) tomaten, gepeld
1 wortel, geschild en in blokjes gesneden
2 uien, gesnipperd
halve prei, gesnipperd
2 teentjes look
2 takjes kerrie (of 2 theelepels currypoeder)
boter
1,5 liter water
3 groentebouillonblokjes
peper
gehaktballetjes naar wens
voor decoratie: peterselie, gesnipperd
Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg kerrie en bouillon toe.
Laat 25 minuten koken. Verwijder de takjes kerrie. Mix de soep en voeg gehaktballetjes naar wens toe.
Dien op met gesnipperde peterselie en kruid naar wens met peper.
Knolseldersoep met champignons en salie
500 gram knolselder, geschild en in blokjes gesneden
1 preiwit, gesnipperd
2 uien, gesnipperd
2 teentjes look, gesnipperd
100 gram champignons, in kwartjes gesneden
8 blaadjes salie, gesnipperd
2 blokjes groentebouillon
1,5 liter water
peper
zout
boter
Stoof de knolselderblokjes aan in boter samen met de prei, ui en look. Blus met water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat 20 minuten doorkoken.
Bak ondertussen de champignons en saliesnippers in ruim voldoende boter. Kruid naar smaak met peper en zout.
Mix de soep. Garneer met de gebakken champignons en saliesnippers.
Groentesoep met basilicum
1 prei, fijn gesneden
1 courgette, in blokjes gesneden
1 komkommer, in blokjes gesneden
1 teentje look, gesnipperd
2 uien, gesnipperd
handje basilicum
3 blokjes groentebouillon
2 liter water
peterselie, gesnipperd
peper
Stoof de groenten aan in boter gedurende tien minuten. Voeg water en bouillon toe en laat nog 15 minuten doorkoken.
Mix de soep, kruid naar wens met peper en serveer met gesnipperde peterselie.
Champignonsoep
400 gram champignons, schoongemaakt en gesneden
100 gram champignons, in schijfjes, voor de afwerking
1 theelepel gedroogde tijm
2 uien, gesnipperd
2 teentjes look
1 kleine aardappel, in blokjes gesneden
2 blokjes groentebouillon
peterselie, gesnipperd
boter
peper
zout
1 liter water
room
Stoof de ui, look, aardappel en champignons aan in boter. Blus met water en voeg bouillonblokjes en tijm toe. Laat 20 minuten koken. Mix de soep. Kruid naar wens met peper en zout.
Bak de overgebleven champignons in ruim boter. Garneer de soep met gebakken champingons, room en peterselie.
Spruitjessoep met gerookt spek
groen van 1 prei, gesnipperd
halve kilo spruitjes
2 uien, gesnipperd
1 teentje look
1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
100 gram gerookte spekblokjes, krokant gebakken
2 liter kippenbouillon
boter
Stoof de groenten met de aardappelblokjes aan in boter. Blus met kippenbouillon en laat de soep een half uurtje koken.
Hou enkele spruitjes apart voor decoratie. Mix de soep. Decoreer met de krokant gebakken spekblokjes en enkele spruitblaadjes.
Mosselsoep
2 takken selder, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
1 kilo mosselen
1 wortel, in brunoise gesneden
1 prei, in brunoise gesneden
1 cm gember, geraspt
1 visbouillonblokje
1 liter water
peper
zout
boter
Stoof de selder en ui aan in boter en kruid met peper en zout. Voeg de mosselen toe. Roer regelmatig om tot de schelpen open komen.
Stoof in een andere kookpot de wortelblokjes en prei aan in boter. Voeg de gember toe. Zeef het mosselvocht en voeg het toe aan de groenten. Voeg het bouillonblokje en 1 liter water toe.
Haal de mosselen uit de schelp. Haal de soep van het vuur en voeg de mosselen toe aan de soep. Laat de soep niet meer koken.
Ajuinsoep met croutons
5 uien, gesnipperd
1 preiwit, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
1 aardappel, in blokjes gesneden
3 bouillonblokjes
1,5 liter water
peper
zout
croutons:
3 sneden oud brood, in blokjes gesneden
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels boter
1 theelepel gedroogde peterselie
1 teentje look, geperst
decoratie:
1 ui, fijn gesneden, gekarameliseerd
Stoof de groenten aan in boter. Blus met het water en voeg bouillon toe. Laat een half uurtje koken.
Mix de soep en kruid goed met peper en zout.
Meng het brood, in blokjes gesneden, met gesmolten boter, olijfolie, gedroogde peterselie en de geperste look.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de croutons op bakpapier 15 minuten in de oven.
Garneer de soep met gekarameliseerde ui en croutons.
Witloofsoep
4 stronken volle grond witloof, gesnipperd
1 kleine appel, gesnipperd
1 sjalot, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
2 groentenbouillonblokjes
750 ml water
peper
currypoeder
Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg de bouillonblokjes toe.
Laat 20 minuten koken en mix de soep.
Kruid naar wens met peper en currypoeder.
Serveren met gesnipperde peterselie of dragon.
Soep van geroosterde groenten
2 rode paprika, grof gesneden
2 rode ui, grof gesneden
4 gele wortelen, gesneden in schijfjes
1 courgette, gesneden in blokjes
3 teentjes look, gesnipperd
500 gram pompoen, in blokjes
3 blokjes groentebouillon
2 liter water
boter
olijfolie
room
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de groenten op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Besprenkel met olijfolie. Rooster de groenten gedurende 40 minuten in de oven.
Haal de groenten uit de oven, stoof ze nog even aan in boter en blus met water.
Voeg bouillonblokjes toe en laat 15 minuten koken.
Mix de soep en garneer met room.
Kervelsoep
2 uien, gesnipperd
2 teentjes look, gesnipperd
2 prei, in ringen gesneden
2 stengels selder, in blokjes
200 gr kervel
4 groenten bouillon blokjes
2 liter water
peper
Stoof de ui, look, prei en selder aan in boter. Blus met water, voeg bouillon toe en laat 20 minuten op een zacht vuur garen.
Breng de soep onder het kookpunt. Voeg de kervel toe en mix de soep. Kruid naar wens met peper en voeg desgewenst handgerolde balletjes toe.
Witte seldersoep met peterselieballetjes
1 witte selder, in blokjes gesneden
2 uien, versnipperd
3 teentjes look, versnipperd
3 groentebouillonblokjes
3 eetlepels room
100 gram gehakt
peterselie
Stoof de ui, selder en look aan in boter. Blus met 1,5 liter water en voeg de bouillon toe.
Laat 20 minuten doorkoken. Rol ondertussen balletjes van het gehakt, vermengd met gesnipperde peterselie.
Mix de soep, voeg room en balletjes toe en laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken tot de balletjes gaar zijn.
Wintersoep met soepvlees
voor de bouillon:
500 gram soepvlees
2 wortelen, grof gesneden
1 prei, grof gesneden
1 ui, grof gesneden
2,5 liter water
voor de soep:
2 prei, brunoise gesneden
2 wortelen, brunoise gesneden
1 ui, brunoise gesneden
boter
peper
zout
gehaktballetjes
soeplettertjes
Doe het soepvlees met de grof gesneden groenten en koud water in een kookpot en breng aan de kook. Laat zachtjes doorkoken gedurende 3 uur. Zeef de bouillon en hou het vlees apart. De groenten mogen weg.
Stoof de brunoisegroenten aan in boter en blus met de bouillon. Voeg soeplettertjes, gehakballetjes en stukjes soepvlees toe. Kruid naar wens met peper en zout.
Knolselder-pastinaaksoep
500 gram pastinaak, gesnild en in blokjes gesneden
200 gram knolselder, geschild en in blokjes gesneden
1 prei, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
1,5 liter water
peper
2 groentebouillonblokjes
150 gram gehakt, in balletjes gerold
boter
voor decoratie: bieslook
Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillon toe. Laat 20 minuten koken.
Mix de soep. Voeg de gehaktballetjes toe, laat nog even doorkoken tot de balletjes gaar zijn. Dien op met gesnipperde bieslook en kruid naar wens met peper.
Witloof-prei soep
2 prei, gesnipperd
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes look, gesnipperd
400 gram witloof, gesnipperd
1,5 liter water
3 blokjes groentebouillon
voor de afwerking: bieslook, gesnipperd
boter
peper
Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillonblokjes toe. Laat 30 minuten koken.
Mix de soep. Dien op, kruid met peper en garneer met gesnipperde bieslook.
Aspergesoep met spinazie
1 kg asperges, geschild en in blokjes gesneden
de kopjes van de asperges apart houden
1 liter groentenbouillon
1 grote ui, fijngesnipperd
boter
peper
voor de spinaziegarnering:
200 gram spinazie
1 ui, gesnipperd
1 teentje look
Stoof de asperges en ui aan in boter.
In een aparte kookpot doe je hetzelfde met de aspergekopjes.
Blus beide kookpotten met groentenbouillon en laat 20 min koken.
Mix de soep. Daarna voeg je de aspergekopjes (en bijhorende bouillon) toe aan de soep.
Kruiden naar wens.
De spinaziegarnering:
Stoof de spinazie aan in boter met de gesnipperde ui en look. Voeg een beetje water toe.
Mix fijn en voeg enkele druppels toe aan de soep.
Kervelsoep met knolselder
500 gram knolselder, geschild en in blokjes gesneden
1 preiwit, gesnipperd
2 uien, gesnipperd
2 teentjes look, gesnipperd
200 gram kervel
2 blokjes groentebouillon
1,5 liter water
peper
zout
boter
Stoof de knolselderblokjes aan in boter samen met de prei, ui en look. Blus met water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat 20 minuten doorkoken.
Zet het kookvuur af en laat de soep niet meer koken. Voeg de kervel toe.
Mix de soep. Kruid naar wens met peper en zout.
Bloemkoolsoep met paprika
Kippensoep met brunoise groenten
1 soepkip
voor de bouillon:
1 prei, grof gesneden
2 takken selder, grof gesneden
2 wortelen, grof gesneden
1 ui, grof gesneden
voor de soep:
3 takken selder, brunoise gesneden
1 prei, brunoise gesneden
3 wortelen, brunoise gesneden
1 ui, fijn gesneden
200 gram snijbonen, in fijne reepjes gesneden
2 liter water
peper
zout
Kook de kip gedurende 1 uur met grof gesneden prei, wortel, ui en selder.
Laat afkoelen. Ontdoe de bouillon van vet. Zeef de bouillon en doe de kip in kleine stukjes, zonder vet of vel.
Stoof de brunoise groenten aan in boter. Blus met de bouillon en voeg de kip toe. Kruid naar wens.
Prei-wortelsoep
3 prei, gesnipperd
7 wortelen, geschild en in stukjes gesneden
3 teentjes look, gesnipperd
2 liter water
boter
3 groentebouillonblokjes
gehaktballetjes
cayennepeper
peper
zout
Stoof de groenten aan in boter.
Blus met water, voeg bouillon toe en laat 40 minuten zacht koken.
Mix de soep. Voeg de gehaktballetjes toe en kruid naar wens.
Gazpacho
4 tomaten, ontpit en zonder vel in blokjes gesneden
1 komkommer, in kleine blokjes
1 ui, fijn gesnipperd
1 rode paprika, in kleine blokjes
2 teentjes look
1,5 liter water
halve eetlepel witte wijnazijn
eetlepel olijfolie
peper en zout
Doe alle ingrediënten in de blender. Hou enkele paprika- en komkommerblokjes apart voor de decoratie.
Mix tot je een gladde soep hebt. Zet enkele uren in de koelkast.
Serveer zeer fris en decoreer met paprika- en komkommerblokjes.
Courgettesoep met knolselder en komkommer
1 gele courgette, in blokjes gesneden
1 groene courgette, in blokjes gesneden
1 komkommer, in blokjes gesneden
1 kleine knolselder, in blokjes gesneden
2 uien, gesnipperd
3 blokjes groentebouillon
1,5 liter water
Stoof de groente aan in boter en blus met water. Voeg de groentebouillon toe en laat 20 minuten koken. Mix de soep.
Paprikasoep
3 rode paprika's, gegrild, ontvild en zonder zaadjes
1 ui gesnipperd
2 teentjes look gesnipperd
2 wortelen in blokjes gesneden
halve liter groentenbouillon
bieslook
peper, zout
Stoof de ui, wortelen, look en paprika's aan. Blus met bouillon en laat een half uurtje zachtjes koken. Mix de soep en kruid naar smaak.
Dien op met fijngesneden bieslook.
Knolseldersoep met appel-prei-garnituur en kruidenolie
1 kleine knolselder van ongeveer 1 kg, in blokjes gesneden
2 preiwitten, in ringen gesneden
1 groen van prei, in brunoise gesneden
1 appel, in brunoise gesneden
3 groentebouillonblokjes
2 liter water
voor de kruidenolie: handje salie, handje peterselie, olijfolie, peper en zout
Stoof de knolselder met het wit van de prei aan in boter. Blus met water en voeg bouillon toe, laat een half uurtje doorkoken en mix de soep. Kruid naar wens.
In een apart pannetje stoof je de brunoise van appel en groen van prei aan in boter.
Maak de kruidenolie door salie, peterselie, olijfolie, peper en zout in de blender te mixen. Zeef de vloeistof.
Dien de soep op met als garnituur de gestoofde appel en prei. Voeg enkele druppels kruidenolie toe aan de soep.
Tomaten-paprikasoep
5 tomaten, ontvild en zonder zaadjes, in blokjes
5 rode paprika, gegrild in de oven, ontvild en zonder zaadjes
2 gele paprika, gegrild in de oven, ontvild en zonder zaadjes
2 wortelen, geschild en in blokjes gesneden
2 uien, gesnipperd
2 teentjes look, gesnipperd
1 chilipeper, zonder zaadjes
1 eetlepel oregano
2 blokjes groentebouillon
gesnipperde peterselie voor de afwerking
boter
Stoof de groenten aan in een klontje boter. Voeg 2 liter water en de bouillon toe. Mix de soep fijn en voeg eventueel balletjes toe. Werk af met gesnipperde peterselie.
Pompoensoep met wortel en gember
400 gr pompoen, in blokjes gesneden
400 gr wortelen, geschild en in blokjes gesneden
1 teentje look
1 ui, gesnipperd
1 chilipepertje, zonder zaadjes
1 prei, gesnipperd
1 cm gember, geraspt
2 groentebouillonblokjes
1,5 liter water
decoratie: peterselie en room
Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillon toe. Laat de soep 30 minuten koken. Mix de soep en versier met peterselie en room.
Minestrone
1 rode ui, versnipperd
2 stengels selder, in blokjes gesneden
2 wortelen, in blokjes gesneden
1 gele courgette, in blokjes gesneden
100 gram groene boontjes, in kleine stukjes gesneden
2 tomaten, in blokjes gesneden
1 teentje look, versnipperd
3 blokjes groentebouillon
100 gram gehakt
hoorntjes
Stoof de groenten aan, behalve de tomaten, in boter. Blus met 1,5 liter water en voeg de tomaten en bouillon toe. Laat 20 minuten koken.
Rol ondertussen balletjes. Voeg de hoorntjes en balletjes toe en laat nog 7 minuten koken.
Spinaziesoep
Fotogalerij
Wortelsoep
1 kg wortelen, geschild en in blokjes gesneden
2 uien, gesnipperd
3 teentjes look, gesnipperd
1/8 witte kool, gesnipperd
3 groentebouillonblokjes
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
peterselie, gesnipperd (decoratie)
2 liter water
Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillon, cayennepeper en paprikapoeder toe.
Laat 30 minuten doorkoken en mix de soep glad.
Garneer met peterselie en kruid naar wens.