Soep

Aspergesoep

1 kg asperges, geschild en in blokjes gesneden

de kopjes van de asperges apart houden

1 liter groentenbouillon

1 grote ajuin, fijngesnipperd

boter

peper

Stoof de asperges en ajuin aan in boter.

In een aparte kookpot doe je hetzelfde met de aspergekopjes.

Blus beide kookpotten met groentenbouillon en laat 20 min koken.

Mix de soep. Daarna voeg je de aspergekopjes (en bijhorende bouillon) toe aan de soep.

Kruiden naar wens.

Ik gebruik geen schillen. Deze geven soms een bittere smaak aan de soep of kleine velletjes. 

Mosterdsoep

3 prei, gesnipperd

1 ui, gesnipperd

300 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden

1 appel, geschild en in blokjes gesneden

3 teentjes look, gesnipperd

4 eetlepels graantjesmosterd

3 blokjes groentebouillon

200 ml room

2 liter water

boter

peper

voor decoratie:

fijne preiringen

schijfjes appel


Stoof de prei, ui, aardappelen, look en appel aan in boter. Roer de mosterd erdoor en voeg het water en de bouillonblokjes toe.

Laat 20 minuten koken. Mix de soep en voeg room toe.

Garneer de soep met fijne preiringen en schijfjes appel. Kruid naar wens met peper.

Geroosterde paprikasoep

6 gele paprika

6 rode paprika

3 wortelen, geschild en in blokjes gesneden

2 uien, gesnipperd

1 gele courgette, in blokjes gesneden

3 teentjes look

3 groentebouillonblokjes

2 liter water

handje peterselie, gesnipperd

naar wens: gehakballetjes

peper

cayennepeper


Rooster de paprika's en de lookteentjes in de oven op 250 graden, tot ze zwartgeblakerd zijn. Doe ze onmiddellijk in een plastiek zakje, dat je goed afsluit, en laat een half uurtje afkoelen. Zo kan je ze straks beter villen en ontdoen van de zaden.

Ondertussen stoof je de wortelen, ui en courgette aan in boter. Voeg de gevilde paprika toe zonder de zaadjes, de lookteentjes, water en bouillonblokjes. Laat een half uurtje zachtjes koken.

Mix de soep. Naar wens kan je gehaktballetjes toevoegen en nog even laten doorkoken.

Kruid naar wens met peper en cayennepeper. Serveer met gesnipperde peterselie.

Bloemkoolsoep met kruidentoast

800 gram bloemkool, in stukjes gesneden

2 uien, gesnipperd

4 teentjes look, gesnipperd

2 liter water

3 blokjes groentebouillon

peper

voor decoratie: bieslook

kruidentoast:

oud brood

kruidenboter


Stoof de ui en look aan in boter. Voeg de bloemkool toe en laat nog 5 minuten op een zacht vuur doorstoven. Blus met water en voeg bouillon toe. Laat 20 minuten doorkoken. Mix de soep.

Garneer met bieslook en kruid naar wens met peper.

Komkommersoep met kervel

2 uien, gesnipperd

2 wit van prei, gesnipperd

1 komkommer, ongeschild en in blokjes gesneden

2 teentjes look

100 gram kervel

2 liter water

3 groentebouillonblokjes


Stoof de uien, prei, komkommer en ui aan in een kookpot. Blus met water en voeg de bouillon toe.

Laat 30 minuten koken. Als de soep niet meer kookt, voeg je de kervel toe en mix je de soep.

Naar wens kan je balletjes toevoegen. Laat in geen geval de soep nog doorkoken, dan verliest de kervel zijn smaak.

Pompoensoep met tomaten en kerrie

400 gram pompoen, in blokjes gesneden

400 gram (black cherry) tomaten, gepeld

1 wortel, geschild en in blokjes gesneden

2 uien, gesnipperd

halve prei, gesnipperd

2 teentjes look

2 takjes kerrie (of 2 theelepels currypoeder)

boter

1,5 liter water

3 groentebouillonblokjes

peper

gehaktballetjes naar wens

voor decoratie: peterselie, gesnipperd


Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg kerrie en bouillon toe.

Laat 25 minuten koken. Verwijder de takjes kerrie. Mix de soep en voeg gehaktballetjes naar wens toe.

Dien op met gesnipperde peterselie en kruid naar wens met peper.

Knolseldersoep met champignons en salie



500 gram knolselder, geschild en in blokjes gesneden

1 preiwit, gesnipperd

2 uien, gesnipperd

2 teentjes look, gesnipperd

100 gram champignons, in kwartjes gesneden

8 blaadjes salie, gesnipperd

2 blokjes groentebouillon

1,5 liter water

peper

zout

boter


Stoof de knolselderblokjes aan in boter samen met de prei, ui en look. Blus met water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat 20 minuten doorkoken.

Bak ondertussen de champignons en saliesnippers in ruim voldoende boter. Kruid naar smaak met peper en zout.

Mix de soep. Garneer met de gebakken champignons en saliesnippers.

Groentesoep met basilicum

1 prei, fijn gesneden

1 courgette, in blokjes gesneden

1 komkommer, in blokjes gesneden

1 teentje look, gesnipperd

2 uien, gesnipperd

handje basilicum

3 blokjes groentebouillon

2 liter water

peterselie, gesnipperd

peper


Stoof de groenten aan in boter gedurende tien minuten. Voeg water en bouillon toe en laat nog 15 minuten doorkoken.

Mix de soep, kruid naar wens met peper en serveer met gesnipperde peterselie.

Champignonsoep

400 gram champignons, schoongemaakt en gesneden

100 gram champignons, in schijfjes, voor de afwerking

1 theelepel gedroogde tijm

2 uien, gesnipperd

2 teentjes look

1 kleine aardappel, in blokjes gesneden

2 blokjes groentebouillon

peterselie, gesnipperd

boter

peper

zout

1 liter water

room


Stoof de ui, look, aardappel en champignons aan in boter. Blus met water en voeg bouillonblokjes en tijm toe. Laat 20 minuten koken. Mix de soep. Kruid naar wens met peper en zout.

Bak de overgebleven champignons in ruim boter. Garneer de soep met gebakken champingons, room en peterselie.

Spruitjessoep met gerookt spek

groen van 1 prei, gesnipperd

halve kilo spruitjes

2 uien, gesnipperd

1 teentje look

1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden

100 gram gerookte spekblokjes, krokant gebakken

2 liter kippenbouillon

boter


Stoof de groenten met de aardappelblokjes aan in boter. Blus met kippenbouillon en laat de soep een half uurtje koken.

Hou enkele spruitjes apart voor decoratie. Mix de soep. Decoreer met de krokant gebakken spekblokjes en enkele spruitblaadjes.

Mosselsoep


2 takken selder, gesnipperd

1 ui, gesnipperd

1 kilo mosselen

1 wortel, in brunoise gesneden

1 prei, in brunoise gesneden

1 cm gember, geraspt

1 visbouillonblokje

1 liter water

peper

zout

boter


Stoof de selder en ui aan in boter en kruid met peper en zout. Voeg de mosselen toe. Roer regelmatig om tot de schelpen open komen.

Stoof in een andere kookpot de wortelblokjes en prei aan in boter. Voeg de gember toe. Zeef het mosselvocht en voeg het toe aan de groenten. Voeg het bouillonblokje en 1 liter water toe.

Haal de mosselen uit de schelp. Haal de soep van het vuur en voeg de mosselen toe aan de soep. Laat de soep niet meer koken. 

Ajuinsoep met croutons

5 uien, gesnipperd

1 preiwit, gesnipperd

1 teentje look, gesnipperd

1 aardappel, in blokjes gesneden

3 bouillonblokjes

1,5 liter water

peper

zout

croutons:

3 sneden oud brood, in blokjes gesneden

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepels boter

1 theelepel gedroogde peterselie

1 teentje look, geperst

decoratie:

1 ui, fijn gesneden, gekarameliseerd


Stoof de groenten aan in boter. Blus met het water en voeg bouillon toe. Laat een half uurtje koken.

Mix de soep en kruid goed met peper en zout.

Meng het brood, in blokjes gesneden, met gesmolten boter, olijfolie, gedroogde peterselie en de geperste look.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de croutons op bakpapier 15 minuten in de oven.

Garneer de soep met gekarameliseerde ui en croutons.

Witloofsoep

4 stronken volle grond witloof, gesnipperd

1 kleine appel, gesnipperd

1 sjalot, gesnipperd

1 teentje look, gesnipperd

2 groentenbouillonblokjes

750 ml water

peper

currypoeder


Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg de bouillonblokjes toe.

Laat 20 minuten koken en mix de soep.

Kruid naar wens met peper en currypoeder.

Serveren met gesnipperde peterselie of dragon.


Soep van geroosterde groenten

2 rode paprika, grof gesneden

2 rode ui, grof gesneden

4 gele wortelen, gesneden in schijfjes

1 courgette, gesneden in blokjes

3 teentjes look, gesnipperd

500 gram pompoen, in blokjes

3 blokjes groentebouillon

2 liter water

boter

olijfolie

room

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de groenten op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Besprenkel met olijfolie. Rooster de groenten gedurende 40 minuten in de oven.

Haal de groenten uit de oven, stoof ze nog even aan in boter en blus met water.

Voeg bouillonblokjes toe en laat 15 minuten koken.

Mix de soep en garneer met room.

Kervelsoep

2 uien, gesnipperd

2 teentjes look, gesnipperd

2 prei, in ringen gesneden

2 stengels selder, in blokjes

200 gr kervel

4 groenten bouillon blokjes 

2 liter water

peper


Stoof de ui, look, prei en selder aan in boter. Blus met water, voeg bouillon toe en laat 20 minuten op een zacht vuur garen. 

Breng de soep onder het kookpunt. Voeg de kervel toe en mix de soep. Kruid naar wens met peper en voeg desgewenst handgerolde balletjes toe.

Witte seldersoep met peterselieballetjes

1 witte selder, in blokjes gesneden

2 uien, versnipperd

3 teentjes look, versnipperd

3 groentebouillonblokjes

3 eetlepels room

100 gram gehakt

peterselie


Stoof de ui, selder en look aan in boter. Blus met 1,5 liter water en voeg de bouillon toe.

Laat 20 minuten doorkoken. Rol ondertussen balletjes van het gehakt, vermengd met gesnipperde peterselie.

Mix de soep, voeg room en balletjes toe en laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken tot de balletjes gaar zijn.

Waterkerssoep

1 bosje waterkers

1 prei, gesnipperd

1 ui, gesnipperd

1 teentje look, gesnipperd

2 groentebouillonblokjes

1 liter water


Stoof de groente aan in boter. Blus met water en voeg bouillon toe.

Laat 15 minuten koken en mix de soep.

Wintersoep met soepvlees

voor de bouillon:

500 gram soepvlees

2 wortelen, grof gesneden

1 prei, grof gesneden

1 ui, grof gesneden

2,5 liter water

voor de soep:

2 prei, brunoise gesneden

2 wortelen, brunoise gesneden

1 ui, brunoise gesneden

boter

peper

zout

gehaktballetjes

soeplettertjes


Doe het soepvlees met de grof gesneden groenten en koud water in een kookpot en breng aan de kook. Laat zachtjes doorkoken gedurende 3 uur. Zeef de bouillon en hou het vlees apart. De groenten mogen weg.

Stoof de brunoisegroenten aan in boter en blus met de bouillon. Voeg soeplettertjes, gehakballetjes en stukjes soepvlees toe. Kruid naar wens met peper en zout.

Knolselder-pastinaaksoep

500 gram pastinaak, gesnild en in blokjes gesneden

200 gram knolselder, geschild en in blokjes gesneden

1 prei, gesnipperd

1 ui, gesnipperd

1,5 liter water

peper

2 groentebouillonblokjes

150 gram gehakt, in balletjes gerold

boter

voor decoratie: bieslook


Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillon toe. Laat 20 minuten koken.

Mix de soep. Voeg de gehaktballetjes toe, laat nog even doorkoken tot de balletjes gaar zijn. Dien op met gesnipperde bieslook en kruid naar wens met peper.

Witloof-prei soep

2 prei, gesnipperd

1 rode ui, gesnipperd

2 teentjes look, gesnipperd

400 gram witloof, gesnipperd

1,5 liter water

3 blokjes groentebouillon

voor de afwerking: bieslook, gesnipperd

boter

peper


Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillonblokjes toe. Laat 30 minuten koken.

Mix de soep. Dien op, kruid met peper en garneer met gesnipperde bieslook.

Aspergesoep met spinazie

1 kg asperges, geschild en in blokjes gesneden

de kopjes van de asperges apart houden

1 liter groentenbouillon

1 grote ui, fijngesnipperd

boter

peper

voor de spinaziegarnering:

200 gram spinazie

1 ui, gesnipperd

1 teentje look


Stoof de asperges en ui aan in boter.

In een aparte kookpot doe je hetzelfde met de aspergekopjes.

Blus beide kookpotten met groentenbouillon en laat 20 min koken.

Mix de soep. Daarna voeg je de aspergekopjes (en bijhorende bouillon) toe aan de soep.

Kruiden naar wens.

De spinaziegarnering:

Stoof de spinazie aan in boter met de gesnipperde ui en look. Voeg een beetje water toe.

Mix fijn en voeg enkele druppels toe aan de soep.

Kervelsoep met knolselder



500 gram knolselder, geschild en in blokjes gesneden

1 preiwit, gesnipperd

2 uien, gesnipperd

2 teentjes look, gesnipperd

200 gram kervel

2 blokjes groentebouillon

1,5 liter water

peper

zout

boter


Stoof de knolselderblokjes aan in boter samen met de prei, ui en look. Blus met water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat 20 minuten doorkoken.

Zet het kookvuur af en laat de soep niet meer koken. Voeg de kervel toe.

Mix de soep. Kruid naar wens met peper en zout.

Bloemkoolsoep met paprika


1 bloemkool, versneden

2 rode paprika, in blokjes gesneden

2 uien

1 teentje look

3 blokjes groente- of kippenbouillon

2 liter water

peterselie voor garnering


Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillon toe.

Laat 30 minuten koken, mix de soep.

Garneer met gesnipperde peterselie

Kippensoep met brunoise groenten

1 soepkip

voor de bouillon:

1 prei, grof gesneden

2 takken selder, grof gesneden

2 wortelen, grof gesneden

1 ui, grof gesneden

voor de soep:

3 takken selder, brunoise gesneden

1 prei, brunoise gesneden

3 wortelen, brunoise gesneden

1 ui, fijn gesneden

200 gram snijbonen, in fijne reepjes gesneden

2 liter water

peper

zout


Kook de kip gedurende 1 uur met grof gesneden prei, wortel, ui en selder.

Laat afkoelen. Ontdoe de bouillon van vet. Zeef de bouillon en doe de kip in kleine stukjes, zonder vet of vel.

Stoof de brunoise groenten aan in boter. Blus met de bouillon en voeg de kip toe. Kruid naar wens.

Prei-wortelsoep

3 prei, gesnipperd

7 wortelen, geschild en in stukjes gesneden

3 teentjes look, gesnipperd

2 liter water

boter

3 groentebouillonblokjes

gehaktballetjes

cayennepeper

peper

zout


Stoof de groenten aan in boter.

Blus met water, voeg bouillon toe en laat 40 minuten zacht koken.

Mix de soep. Voeg de gehaktballetjes toe en kruid naar wens.

Groentensoep


2 prei, gesnipperd

3 teentjes look, gesnipperd

2 ui, gesnipperd

5 wortelen, in reepjes

1 stengel selder, in blokjes

3 bouillonblokjes

2 liter water


Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillon toe. Laat 30 minuten koken en mix de soep.

Gazpacho

4 tomaten, ontpit en zonder vel in blokjes gesneden

1 komkommer, in kleine blokjes

1 ui, fijn gesnipperd

1 rode paprika, in kleine blokjes

2 teentjes look

1,5 liter water

halve eetlepel witte wijnazijn

eetlepel olijfolie

peper en zout

Doe alle ingrediënten in de blender. Hou enkele paprika- en komkommerblokjes apart voor de decoratie.

Mix tot je een gladde soep hebt. Zet enkele uren in de koelkast.

Serveer zeer fris en decoreer met paprika- en komkommerblokjes.

Courgettesoep met knolselder en komkommer

1 gele courgette, in blokjes gesneden

1 groene courgette, in blokjes gesneden

1 komkommer, in blokjes gesneden

1 kleine knolselder, in blokjes gesneden

2 uien, gesnipperd

3 blokjes groentebouillon

1,5 liter water


Stoof de groente aan in boter en blus met water. Voeg de groentebouillon toe en laat 20 minuten koken. Mix de soep.

Paprikasoep

3 rode paprika's, gegrild, ontvild en zonder zaadjes

1 ui gesnipperd

2 teentjes look gesnipperd

2 wortelen in blokjes gesneden

halve liter groentenbouillon

bieslook

peper, zout

Stoof de ui, wortelen, look en paprika's aan. Blus met bouillon en laat een half uurtje zachtjes koken. Mix de soep en kruid naar smaak.

Dien op met fijngesneden bieslook.

Knolseldersoep met appel-prei-garnituur en kruidenolie

1 kleine knolselder van ongeveer 1 kg, in blokjes gesneden

2 preiwitten, in ringen gesneden

1 groen van prei, in brunoise gesneden

1 appel, in brunoise gesneden

3 groentebouillonblokjes

2 liter water

voor de kruidenolie: handje salie, handje peterselie, olijfolie, peper en zout


Stoof de knolselder met het wit van de prei aan in boter. Blus met water en voeg bouillon toe, laat een half uurtje doorkoken en mix de soep. Kruid naar wens.

In een apart pannetje stoof je de brunoise van appel en groen van prei aan in boter.

Maak de kruidenolie door salie, peterselie, olijfolie, peper en zout in de blender te mixen. Zeef de vloeistof.

Dien de soep op met als garnituur de gestoofde appel en prei. Voeg enkele druppels kruidenolie toe aan de soep.

Tomaten-paprikasoep

5 tomaten, ontvild en zonder zaadjes, in blokjes

5 rode paprika, gegrild in de oven, ontvild en zonder zaadjes

2 gele paprika, gegrild in de oven, ontvild en zonder zaadjes

2 wortelen, geschild en in blokjes gesneden

2 uien, gesnipperd

2 teentjes look, gesnipperd

1 chilipeper, zonder zaadjes

1 eetlepel oregano

2 blokjes groentebouillon

gesnipperde peterselie voor de afwerking

boter


Stoof de groenten aan in een klontje boter. Voeg 2 liter water en de bouillon toe. Mix de soep fijn en voeg eventueel balletjes toe. Werk af met gesnipperde peterselie.

Preisoep

2 uien, gesnipperd

3 prei, gesneden

2 blokjes groentebouillon

1 liter water

150 gr gehakt


Stoof de ui en de prei aan in boter. Blus met water en de bouillonblokjes. Laat 30 minuten koken en mix de soep. Rol balletjes en laat ze meekoken in de soep.


Pompoensoep met wortel en gember

400 gr pompoen, in blokjes gesneden

400 gr wortelen, geschild en in blokjes gesneden

1 teentje look

1 ui, gesnipperd

1 chilipepertje, zonder zaadjes

1 prei, gesnipperd

1 cm gember, geraspt

2 groentebouillonblokjes

1,5 liter water

decoratie: peterselie en room


Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillon toe. Laat de soep 30 minuten koken. Mix de soep en versier met peterselie en room.

Minestrone

1 rode ui, versnipperd

2 stengels selder, in blokjes gesneden

2 wortelen, in blokjes gesneden

1 gele courgette, in blokjes gesneden

100 gram groene boontjes, in kleine stukjes gesneden

2 tomaten, in blokjes gesneden

1 teentje look, versnipperd

3 blokjes groentebouillon

100 gram gehakt

hoorntjes


Stoof de groenten aan, behalve de tomaten, in boter. Blus met 1,5 liter water en voeg de tomaten en bouillon toe. Laat 20 minuten koken.

Rol ondertussen balletjes. Voeg de hoorntjes en balletjes toe en laat nog 7 minuten koken.

Spinaziesoep

500 gram spinazie

2 teentjes look, gesnipperd

1 ui, gesnipperd

2 groentebouillonblokjes

1,5 liter water (of meer indien gewenst)

boter


Stoof de spinazie aan in boter met de ui en look. Blus met het water, voeg bouillon toe en laat 15 minuten koken. Mix de soep glad. Indien gewenst kan je room toevoegen.

Fotogalerij

Wortelsoep


1 kg wortelen, geschild en in blokjes gesneden

2 uien, gesnipperd

3 teentjes look, gesnipperd

1/8 witte kool, gesnipperd

3 groentebouillonblokjes

1 theelepel cayennepeper

1 theelepel paprikapoeder

peterselie, gesnipperd (decoratie)

2 liter water

Stoof de groenten aan in boter. Blus met water en voeg bouillon, cayennepeper en paprikapoeder toe.

Laat 30 minuten doorkoken en mix de soep glad.

Garneer met peterselie en kruid naar wens.