Bergbonenkruid

Planten

Op een zonnige standplaats en een neutrale tot kalkrijke goed doorlaatbare, niet te vruchtbare grond.


Verzorging

Bemest de plant in het voorjaar met organische mest. 


Groeihoogte

Tot 50 centimeter.


Winterhard

Goed winterhard.

Bij strenge kou beschermen met een strooisellaag.


Snoeien

Snoei de plant in het voorjaar voor vormbehoud. Snoeien bevordert ook de vorming van nieuwe scheuten. 


Bloei

Bloeit van juli tot september met kleine paarse, lilawitte tot lilaroze bloempjes, later gevolgd door donkerbruine zaden.


Bestuiving

---


Oogst

Vooral de blaadjes, maar ook de stengels, die u liefst tijdens de bloei oogst (juli tot september), zijn zeer aromatisch en kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden.


Extra info

Voor gebruik in de keuken kunnen er telkens takjes van de plant worden gehaald. Het is ook mogelijk om de takjes te drogen voor gebruik later in het jaar. Doe dit voor de bloei. 

Wintergroene vaste plant.

Heeft weinig of geen last van ziektes of ongedierte en lokt bijen en vlinders. Dit tuinkruid heeft ook tal van culinaire en medicale toepassingen.

Bonenkruid is ook een prima vervanger voor zout en peper, en bonenkruid is heerlijk als smaakmaker in vleesgerechten.Doordat bonenkruid helpt de spijsvertering te stimuleren, ook goed voor mensen met een gevoelige maag, is het een handig kruid om toe te voegen aan wat zwaardere gerechten zoals stamppotten.

Vet vlees, onder andere varkensvlees, wild en ragout verbeteren erdoor, en de vertering van kool en bonen wordt erdoor vergemakkelijkt. In gerechten is bonenkruid goed te combineren met tijm, rozemarijn en laurier. Een paar jonge blaadjes in salade snipperen, een takje in een fles azijn of jonge scheuten op het einde van de kooktijd laten meekoken met peulvruchten.  Een met bonenkruid geparfumeerd bad werkt versterkend, een aftreksel van de blaadjes reinigt vet haar en vette huid, vermindert pijn bij wespen- en of bijensteken en gunt vermoeide ogen rust.  

Receptjes met bergbonenkruid