Waterpeper

Planten

Waterpeper is niet gebonden aan water, het kan op plekken staan waar tijdelijk water staat, maar het moet ook een behoorlijke tijd droog staan. De soort is ook te vinden is waterkanten, op vochtige schaduwrijke plakken in loofbossen en op vlakten. Zelfs op akkers kan de soort gedijen met name op plekken waar water tijdelijk kan stagneren.

Waterpeper houdt van lichte schaduw.

Waterpeper kiemt soms langzaam en onregelmatig. De zaden goed vochtig houden (24 uur voorweken heeft de voorkeur), zaaien bij 20-25̊C, vervolgens 1 week bij 0-4̊C (koelkast), dan weer rustig opwarmen.

Zaaien in maart-april in de vollegrond geeft vaak (door nachtvorst) ook het gewenste effect.


Verzorging

Waterpeper is niet winterhard en moet in huis overwinteren. 


Groeihoogte

Tot 20 centimeter hoog.


Winterhard

Eenjarige plant.


Snoeien

---


Bloei

Juli - oktober.


Bestuiving

---


Oogst

Pluk de topjes, bloempjes en nootjes in juli tot en met september.


Extra info

Een van de eenjarige Duizendknoopsoorten, de waterpeper, die op vochtige tot natte plaatsen groeit en gemakkelijk te herkennen is. De planten hebben rechtopstaande stengels en langwerpige, lancetvormige bladeren met soms zwarte vlekken. De bladeren zijn glanzend groen en ze smaken sterk peperig; het beste kenmerk om de soort aan te herkennen. De kleine regelmatige bloemen staan in losbloemige aren zowel in de oksels van de bovenste bladeren als aan het eind van de stengel.

Eet jonge scheuten, aan het begin van de bloeitijd, en gekiemde zaden in salades. De bladeren kunnen ook gedroogd worden. Hoewel de plant heel gezond is mag het rauw niet in grote hoeveelheden gegeten worden, hou het dus als smaakmaker. Ook de bloem is eetbaar.

Na het roerbakken kunnen wel grotere hoeveelheden worden gegeten. Waterpeper bevat veel vitamine C, ijzer, calcium, fosfor, magnesium en rutine. De smaak is behoorlijk peperig. Het bovengrondse deel kan in salade gebruikt worden, in soep of op brood en als smaakmaker.

Daarnaast is het een medicijn in de fytotherapie (kruidengeneeskunde). Het wordt voornamelijk ingezet bij bloedingen, bloedende aambeien, baarmoedergezwel en hoge bloeddruk.