Bijvoet - Artemisia vulgaris

Planten

Zaaien van maart tot juli, de zaden vochtig houden en afdekken met een dun laagje aarde. Voorzaaien achter glas kan van februari tot maart.

Uitplanten kan van maart tot augustus. Groeit in voedselrijke, zandhoudende grond op een zonnige plaats.


Verzorging

Geen specifieke verzorging nodig. Hoeft bij droge perioden geen water te krijgen.


Groeihoogte

Tot 1.5 meter hoog.


Winterhard

Na de bloei en vruchtzetting sterft het bovengrondse deel van de Bijvoet af. De wortelstok overwintert.


Snoeien

Na de winter terugsnoeien tot enkele centimeters boven de grond.


Bloei

Juni– september.


Bestuiving

---


Oogst

Juli – september.


Extra info

Te vinden in het wild.

Een van de belangrijkste kruidachtige hooikoortsplanten. De bladeren werden door de Romeinen gebruikt om in hun sandalen te stoppen, tegen voetproblemen bij lange marsen.

De bladeren worden gebruikt tegen muggen. Bijvoet is een nuttige plant om in te zetten bij de natuurlijke bestrijding van bladluizen. Bijvoet verspreidt lokstoffen die allerlei natuurlijke vijanden van de bladluis aantrekken.

Eetbare wilde plant. Zowel het blad en de wortel als de bloemknoppen en bloemen worden gebruikt. De plant wordt zowel culinair als medicinaal toegepast.

Bijvoet is aromatisch en heeft een wat bittere smaak. Gebruik bijvoet met mate vanwege de bittere smaak. Bijvoet kun je gebruiken in salades, in vullingen van kip, vlees of vis en in dressings.

Bijvoet stimuleert de spijsvertering. In de juiste hoeveelheden is bijvoet dus de ideale specerij om vette vleessoorten te kruiden. De zachte punten kunnen geoogst worden zolang de bloemetjes nog niet zijn opengegaan.

De wortel, bloemknoppen en het blad worden gedroogd om er thee van te zetten. Helpt tegen menstruatiepijn, depressie en longklachten. Bijvoet kan ook gerookt worden, heeft hetzelfde effect als het roken van marihuana maar minder intens.