Tips & Tricks - Grow it yourself

Zaden oogsten

Elk jaar oogst ik van mijn favoriete vruchten het zaad. 

Dit gebeurt ook als we op vakantie zijn en we daar een speciale tomaat of een lekkere groente eten, waar we direct zaden van kunnen oogsten, dat ik deze meeneem naar huis en zelf probeer te kweken.

Peulvruchten

Bij peulvruchten zoals boontjes, tuinbonen, erwten en schelperwten kan je heel gemakkelijk de zaden oogsten. Je laat enkele peulen hangen, waarna de zaden zullen groeien in de peul. Wacht tot ze verdroogd zijn om ze van de plant te halen. Daarna dop je de zaden eruit en kan je ze bewaren in een envelop voor volgend jaar. Voeg een beetje gemalen peper toe, dit om eventuele maden te vermijden.

Tomaten

Tomatenzaadjes kan je heel makkelijk oogsten. Je snijdt een rijpe tomaat door en haal de zaadlijsten eruit. Laat de zaadjes drogen op keukenpapier. Daarna steek je ze in een envelop voor volgend jaar.

Zonnebloem


Zonnebloemzaden zijn makkelijk te oogsten. Het is wel heel belangrijk dat je de bloem goed droogt en dat ze niet beschimmelt. Eens de zonnebloem verwerkt is en de bloemblaadjes zijn verdroogd, knip je de bloem van de stengel. Daarna droog je de bloem op een droge plaats in een kartonnen doos.

Eens de bloem volledig verdroogd is, kan je de zaden er makkelijk uit halen.

Spoel ze goed, zodat alle beestjes en viezigheden weg zijn. Daarna droog je de zaden op een propere theedoek. 

Je kan de zaden zouten en roosteren of je kan de pitten er uit halen. 

Pitjes uithalen is een tijdrovend werk, maar de voldoening zal groot zijn!

Witloof

Afrikaantjes

Verwijder de verdorde bloemen. 

Haal het zaad er uit en bewaar in een envelop voor volgend jaar.

Pompoen