Kiwano – Keniaanse komkommer

Planten

Zaaien achter glas in maart - april, bij minstens 20 graden.

Vanaf half mei verplanten in volle grond. Kies een zonnige en beschutte groeiplek in rijke, goed drainerende grond. Voorzie ondersteuning voor de plant of voldoende ruimte, het is een klimmer maar kweekt ook op de grond.

Je kunt Kiwano ook in potten kweken, bijvoorbeeld op een beschut balkon of in een kas.

Slechte buren van kiwano zijn aardappelen, aardbeien, courgette, radijs en tomaten.


Verzorging

Gebruik een biologische mulch om onkruid te voorkomen en water en warmte vast te houden. Terwijl de plant groeit, is het belangrijk om de Kiwano slechtseens per week goed diep aan de basis (niet op de bladeren) water te geven. Geef de grond tussendoor goed de tijd om te drogen. Zo wordt het wortelsysteem aangemoedigd dieper op zoek te gaan naar water.

Te veel water geeft gele bladeren.

Af en toe bijvoeden bevordert een gezonde groei.

Indien de plant groeit op de grond, moet je opletten voor meeldauw. Daar heb je bij vochtig weer veel kans op.


Groeihoogte

Tot 2 meter hoog.


Winterhard

Neen.


Snoeien

Neen.


Bloei

Juni tot oktober.


Bestuiving

Bestuiving door bijen.


Oogst

Augustus - september. Als de Kiwano in de late zomer begint te rijpen, verandert de kleur van groen naar oranje-geel. De vrucht kan tijdens elk rijpingsstadium geplukt -draag handschoenen om de doorns te vermijden- en gegeten worden, afhankelijk van hoe zoet je het lekkerst vindt. Pluk de vruchten die al een klein beetje geel zijn, of waar gele spikkeltjes op zitten. De gedeeltelijk gele vruchten kunnen nog maanden narijpen op de fruitschaal. Deze blijven al die tijd gewoon vers. Kiwano kan je ook als deze rijp is nog erg lang bewaren.


Extra info

Opbrengst per plant: 10 tot 20. De kiwano is een komkommerachtige en houdt het midden tussen een vrucht en een groente. De 10 tot 15 cm lange vrucht heeft een oranjekleurige schil met scherpe stekels.

Oorspronkelijke kleine vruchten, gegarneerd met stekels, groen van kleur met witte strepen, die oranje worden wanneer ze rijp zijn. Sappige, verfrissende vrucht, om rauw te eten. Heerlijke smaak tussen banaan en citroen. Rijpt vrij laat. Bevat 4 keer meer vitamine C dan een sinaasappel. Je kunt kiwano het beste op een koele plek bewaren.

Kiwano eet je door de vrucht in twee te snijden en het vruchtvlees er uit te scheppen. Een klein beetje zout of suiker versterkt de natuurlijke smaken. Kiwano kan ook gebruikt worden in zoete en hartige gerechten, met of zonder zaad. Als topping op yoghurt, ijs en desserts, bij fruitsalades, smoothies of cocktails. Om de zaden te verwijderen druk je het vruchtvlees door een zeef en voeg je het sap bijvoorbeeld toe aan hartige sauzen en marinades voor vlees of vis. De schil is ook eetbaar, rijk aan vitamine C en vezels. Vergeet in dat geval niet eerst de doorns te verwijderen.

Kiwano wordt ook stekelkomkommer of stekelmeloen genoemd.