Hortensia Annabelle

Planten

Planten in halfschaduw en enigszins vochtige grond. 

Plantafstand 75 centimeter.


Verzorging

Voldoende gieten. Twee keer per jaar met een meststof met meer Kali. Kali zorgt namelijk voor de mooie rijke bloemen in de plant. Gebruik een meststof met veel stikstof.


Groeihoogte

Een volwassen plant wordt tot 1.5 meter hoog.


Winterhard

Ja.


Snoeien

Alle takken terug te knippen tot 10-20 cm boven de grond als de ergste winter voorbij is, in februari of begin maart.


Bloei

Vanaf juli tot en met september.


Bestuiving

---


Oogst

---


Extra info

Heeft grote crème-witte bloemen die lang mooi blijven. 

Vermeerderen doe je het beste later in de zomer door ze te stekken. Je neemt deze zogeheten halfrijpe stekken van nieuwe groei, maar ze zijn aan de onderkant houtig en zacht aan de bovenkant. De houtige onderkant voorkomt dat de stekken gaan rotten.  Snij een stuk stengel vlak onder een oog af met een scherp mes. Verwijder alle bladeren op de lagere bladknopen door deze van de stengel te knippen of te trekken. Snijd de overige bladeren doormidden. Plaats de stekken in neutrale stekgrond of in een mengsel van turfmolm en zand. Je kunt de stekken per stuk in een pot zetten, of met meerdere bij elkaar. 

De witte tot roze-paarse bloemen worden bestoven door bijen. 

De bladeren zijn eetbaar en ook zonder vergisting zijn ze erg zoet.

Naast de Hydrangea Annabelle bestaan er nog tal van andere, mooie soorten hortensia:

  • Hydrangea macrophylla. Deze zomerbloeiende hortensia is verkrijgbaar in verschillende kleuren en bloeivormen. Er zijn varianten met een grote, bolle bloei met vooral steriele bloemen of varianten met een sering-vormige bloei. 'Ayesha' is een seringbloemige cultivars met een mooie witte bloei. Minder winterhard. Houdt van een beschutte plek.
  • Hydrangea paniculata. Grote heester met donkergroen blad. 'Grandiflora' vormt grote, kegelvormige pluimen witte bloemen die tegen het einde van de zomer verkleuren naar rozerood. 'Unique' is een gelijkaardige cultivar met nog grotere bloemen.
  • Hydrangea involucrata. Mooi gevormd, licht- tot donkergroen blad. Deze hortensia houdt van een plek in de zon of in de lichte schaduw. Ze vertoeft graag in voedzame, vochthoudende, maar toch goed doorlatende grond. 'Hortensis' bloeit op het einde van de zomer met trossen roomkleurige, roze en groene bloemen.