Okkernoot

Planten

Kweken uit een noot is mogelijk, indien deze niet behandeld is en vers geoogst. Slechts de helft van de noten zal ontkiemen. Zaaien in de herfst. Na een drietal maanden zullen de noten ontkiemen. De grond dient vochtig gehouden te worden.

Als je een boompje plant, dan is de beste periode tussen november en februari. Het plantgat moet groot genoeg zijn, de plantdiepte is zoals ze geleverd werd.


Verzorging

De okkernoot groeit op een goed ontwaterde, kalkrijke en vruchtbare grond, die absoluut niet zuur mag zijn. 

De grond moet daarnaast rijk zijn aan magnesium en fosfaat en sporenelementen. 


Groeihoogte

Tot 18 meter hoog.


Winterhard

Ja.


Snoeien

Juni.

Het weghalen van nog levende takken wordt door de walnoot slecht verdragen. Het kan alleen als de takken niet dikker zijn dan 5 cm, Grotere wonden genezen slecht en gaan vaak rotten. Dikkere takken alleen weghalen als ze afgestorven zijn.

 

Bloei

Mei - juni.


Bestuiving

Zelfbevruchtend.


Oogst

Half september tot eind oktober.


Extra info

De eerste zeven tot tien jaar geeft de plant geen vruchten af. De boom groeit relatief traag. De boom kan vele honderden jaren oud worden.

De okkernoot is eenhuizig, dus met mannelijke en vrouwelijke vruchten gescheiden aan 1 boom. 

De noten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water. Het velletje van de noten zit nu losjes aan de noot en is met behulp van een mesje gemakkelijk af te halen. 

Hoe warmer en droger - hoe meer noten in het najaar.

Noten bewaren: wacht tot de noten van de boom gevallen zijn. Laat de noten goed drogen, liefst in de zon. Leg ze 1 laag dik in een bak, zo kan je ze minstens 1 jaar bewaren.

Receptjes met okkernoot