Teunisbloem

Planten

Zaaien in februari-maart of mei- juni op een zonnige plaats. De plant heeft voldoende ruimte nodig.

Lichtkiemer, bedenk de zaden met een weinig aarde.


Verzorging

Houdt niet van natte voeten.


Groeihoogte

Tot 120 centimeter.


Winterhard

Ja.


Snoeien

Grote teunisbloem moet tot aan de grond worden teruggesnoeid nadat de bladeren laat in de herfst verdrogen. Dit bevordert een krachtige groei en overvloedig nieuw blad in het voorjaar. Snoeien kan ook na de winter, tijdens de eerste lentedagen. Goed snoeien vermindert de kans op plagen en ziekten in het volgende jaar.


Bloei

Juni-augustus.


Bestuiving

---


Oogst

---


Extra info

Ze geuren een beetje citroenachtig en lokken nachtvlinders voor de bestuiving. Elke bloem bloeit maar één keer, maar omdat er veel knoppen worden gemaakt duurt de bloei voort.

De grote teunisbloem is een tweejarige plant, wat betekent dat je hem het eerste jaar kan zaaien, waarna hij het jaar erna zal bloeien. Als je er vroeg bij bent of de plant in een kas of in de vensterbank opkweekt, kan je het voor elkaar krijgen om hem al te laten bloeien in het eerste jaar.

De teunisbloem wordt ook gebruikt in homeopathische middelen en om teunisbloemolie van te maken.

Zaait zichzelf terug uit.

De teunisbloem is haast van top tot teen eetbaar. Zo kun je de bloemen eten, maar ook de bloemknoppen, bloemzaden, bladeren en zelfs de wortel. Van zodra de plant bloemen produceert, is de wortel niet meer eetbaar.