Insectenhotel

Een insectenhotel draagt bij aan de nuttige insecten in de tuin. Insecten zijn onmisbaar voor de bestuiving,  ze dienen ook als voedsel voor veel andere dieren. 

Het is een onderkomen voor verschillende bijensoorten, lieveheersbeestjes, vlinders, gaasvliegen, oorwormen en solitair levende wespensoorten. Bij de wespensoorten gaat het om wespen die actief op jacht gaan naar bijvoorbeeld bladluizen, rupsen en vliegen. Lieveheersbeestjes zorgen ervoor dat andere schadelijke plaagdieren, zoals bladluizen bestreden worden.

Je kan een insectenhotel kopen of zelf maken met eenvoudige materialen zoals zoals holle stengels van bijvoorbeeld distels, brandnetels en bamboe, denneappels, blokjes hout waar je gaatjes in boort. Bijen hebben een diameter van 2 tot 9 millimeter nodig. Een insectenhotel met horizontale spleten trekt lieveheersbeestjes aan, met verticale spleten trekt u vlinders aan, die het graag zullen gebruiken om te overwinteren en tegen de regen te schuilen.   

Aan de voorkant voorzie je een gaas, zodat alles op zijn plaats blijft.

De beste plaats om het insectenhotel te plaatsen is enigzins uit de wind en uit de regen. Laat het insectenhotel staan en verplaats hem niet.