Chrysant Shungiku

Planten

Zaaien vanaf het vroege voorjaar, achter glas of in volle grond in mei tot in de herfst.

Als microgroente zaait men het dicht op elkaar en oogst de kleine plantjes. Anders is het uitdunnen of uitplanten op 8-15 cm.


Verzorging

Bijmesten na de snoei.


Groeihoogte

60 tot 80 centimeter hoog.


Winterhard

Neen, eenjarig.


Snoeien

Bij de oogst een paar centimeter boven de grond afsnijden of -knippen. Dan loopt de plant weer uit.


Bloei

Bloeit de hele zomer.


Bestuiving

---


Oogst

De bladeren oogsten wanneer ze 20cm lang zijn.


Extra info

Deze plant wordt heel vaak in de Japanse keuken gebruikt. Je eet er niet alleen de bloemen van op, ook de jonge blaadjes hebben een vrij sterke smaak. Oosterse bladgroente/kruiderij. Deze makkelijk te kweken eenjarige chrysant wordt gebruikt voor de jonge scheuten en bladeren. Ook de bloemblaadjes zijn bruikbaar. Alle delen van de plant hebben een uitgesproken smaak en worden gebruikt in soepen en tempura. De smaak is te vergelijken is met de geur van een chrysant, wat de plant uiteindelijk wel is. Bloemvorming maakt bitterder en de structuur van de plant vezelig.De bloemen smaken vrij bitter.

Bloemen van chrysanten worden ook wel gekookt tot een thee die zoet smaakt. Deze thee zou koorts verhelpen, meewerken aan herstel na griep.