Zwarte bes - Ribes nigrum

Planten

Op een zonnige plek. 

Natte, licht zure tot neutrale bodem is aangewezen. Plant vrij diep, zo maken de struiken jaarlijks nieuwe grondscheuten en kunnen ze bij het snoeien elk jaar vlot verjongd worden.

Snoei na het planten alle takken tot vlak boven de grond weg, behalve de twee stevigste takken, dan oogst je het eerste jaar al vruchtjes.


Verzorging

In het voorjaar voorzien van 3 centimeter compost, bemesten, dit kan met kippenmest, en kalken. Zorg ervoor dat de bodem nooit volledig uitdroogt. In de zomer aanvullen met mulch.


Groeihoogte

1,5 meter.


Winterhard

Ja.


Snoeien

Bij voorkeur snoeien wanneer ze nog volop rijpe bessen dragen. Snoei ze af tot op de grond en zet de takken in een vaas met water, zo kan je er nog wekenlang van plukken.

Wanneer je in juli snoeit, rijpt het nieuwe hout dat zich vormt voor de winter af en dragen de nieuwe twijgen volgend jaar overvloedig.

Maximaal 10 tot 12 sterke twijgen overhouden, de dikke takken wegsnoeien. Eenjarige twijgen behouden die de grootte hebben van 50 centimeter tot 1 meter. Zet de takken zoveel mogelijk enkelvoudig. 


Bloei

April - mei.


Bestuiving

Zelfbestuivend.

Kruisbestuiving geeft meer vruchten.


Oogst

Juni. Oogst bij droog en zonnig weer, natte bessen bewaren slecht.

Zwarte bessen dragen vooral op jonge twijgen, hout dat jonger is dan 1 jaar.


Extra info

Stekken:  december tot februari twijgen van gezond eenjarig hout van de zwarte bes snoeien. Snij op een vorstvrije dag een takje van ongeveer 40 à 50 cm af uit het eenjarige hout. Eenjarig hout is blinkend bruin, tweejarig hout is mat. Van de stekken snij je de bovenkant af. Zo hou je stekken over van gemiddeld 30 cm. Zet die stekken samen voor één derde in volle grond of in een pot in open lucht waar ze enkele maanden mogen blijven staan om te wortelen. Het eerste jaar groeit uit de stekken een struik en pas het tweede seizoen zal je bessen krijgen. 

Receptjes met zwarte bes