Kaffir limoen

Planten

Plant het hele jaar door in potten in een zure, waterdoorlatende grond en zet ze voor een zonnig raam. Heeft een zonnige en warme plaats nodig. Vanaf juni kan de plant naar buiten op een beschutte plaats.

De plant heeft dagelijks minstens 8 uur zonlicht nodig.


Verzorging

Deze plant heeft een geringe tot matige waterbehoefte. In het warme seizoen wordt ze elke 1 tot 2 dagen bewaterd met lauw regenwater. In de winter is het voldoende om de grond één keer per week te bevochtigen. 

In het voorjaar mesten met meststof voor citrusvruchten.

Jaarlijks verpotten naar een grotere pot.

 

Groeihoogte

Tot 1,5 meter.


Winterhard

De wintertemperatuur mag niet lager zijn dan 15° C.


Snoeien

Voorjaar. Wanneer de boom een ​​hoogte van 20-35 cm bereikt, wordt de top gesnoeid. Dit stimuleert de vorming van nieuwe scheuten.


Bloei

De bloemen bij de bloeiwijze zijn wit of crème. Buiten hebben ze donkere vlekken. De bloemen geven  een ​​subtiel zoet aroma af.


Bestuiving

---


Oogst

Het blad kan het ganse jaar door geoogst worden, de vruchten in de zomer.


Extra info

De vruchten van de kafferlimoen zijn klein en hebben weinig sap. De vruchten worden zelden gegeten, ze zijn zeer zuur, vooral hun schil wordt gebruikt.

Naast het gebruik als kafferlimoenolie in de parfumindustrie is de plant vooral in de keuken van Zuidoost Azië bekend. Hier gebruikt men meestal de verse blaadjes. Men kan ze, zoals laurierbladeren, in sauzen, soepen en eenpansgerechten meekoken, waarbij ze een pikant-citroenaroma afgeven. Ze zijn echter te taai om te eten. Na 3-4 jaar verschijnen de eerste limoenvruchten.

De kaffir limoenbladeren kunnen in diepvrieszakjes ingevroren worden.

Je kan de plant stekken. Deze worden in de lente verkregen tijdens normaal snoeien.  De uitgesneden scheuten kunnen nog steeds worden gebruikt en sinds de lente in het groeiseizoen begint, kloppen de stekken sneller.