Amandelboom (prunus dulcis)

Planten

Te planten in het najaar of in het voorjaar, op een zonnige en beschutte plaats.

Graaf een ruim gat, vul dit met compost en humusrijke aarde, en plant de boom daarin. Plant de boom niet dieper dan hoe je hem gekocht hebt.

Een goed waterdoorlatende bodem is heel belangrijk. De boom verdraagt geen wateroverlast of zware kleibodems. 


Verzorging

De beschikbaarheid van voldoende water is belangrijker dan die van mest.

Leg in de zomer een laagje plantcompost rond de boom, dit bevordert de groei. Organische meststoffen kunnen in het voor- en of het najaar gestrooid worden.


Groeihoogte

3 tot 8 meter hoog.


Winterhard

Tot -15 graden.


Snoeien

Snoei elk jaar, zoniet worden de takken erg wild en de bloei minder. Trek de scheuten op de stam direct weg waardoor ze minder snel terugkomen. Steek grondscheuten uit de wortels zo snel mogelijk weg met een scherpe spa. Verwijder bij het snoei ook zoveel mogelijk dood en kruisend hout. 

Vruchtdragende amandelbomen worden net als kersen na de oogst in de nazomer of herfst gesnoeid.

  

Bloei

Maart - april.


Bestuiving

Niet alle soorten zijn zelfbestuivend. Amandelbomen kunnen ook bevrucht worden door naburige perzik- of nectarinebomen. Zelfbestuivende soorten  zijn onder andere 'Supernova', 'Tuono', 'Princesse Amanda' of 'Lauranne'.


Oogst

Vanaf het derde levensjaar kan de boom vrucht dragen, maar het duurt omstreeks 8 jaar voordat de boom volwassen is.  

Augustus - oktober.

Amandelen zijn oogstrijp als de schil begint open te scheuren. Je kunt de amandelen dan gewoon uit de boom plukken. Het beste is om te wachten tot het grootste deel van de amandelen is gespleten.


Extra info

De vruchten zijn rijk aan eiwitten en olie. Amandelen zijn zeer gezonde noten. De dichtheid van de amandel zorgt ervoor dat ze relatief veel vezels en alleen maar plantaardige eiwitten bevatten. Bevatten veel vitamines en mineralen.

Tijdens de verwerking van de amandelen tot marsepein worden deze kort geblancheerd. Op die manier blijven alle gezonde stoffen behouden tijdens de verwerking. 

Spreid de noten op een krant of in een bak uit, en laat ze zo twee tot drie weken op een droge warme plaats. Je kan dan de amandelen kraken en rauw opeten. maar je kunt ze ook roosteren in een droge koekenpan.

Meel van gemalen amandelen is de basis van veel zoetigheden: taart, gebak, bonbons, noga, marsepein en amandelspijs.  

Uit amandelen perst men ook olie, die gebruikt wordt in cosmetica en medicijnen. Ook wordt er  amandelmelk en amandellikeur van gemaakt.