Salie

Planten

Binnen zaaien kan vanaf februari, buiten te plaatsen vanaf ijsheiligen. Op een warme plek in goed drainerende, arme bodem.

In een bloembak leg je op de bodem hydrokorrels om de aarde meer waterdoorlatend te maken.


Verzorging

Niet bemesten. Twee maal per week water geven bij jonge planten, bij een volgroeide plant hoef je enkel water te geven bij zeer droge periodes.


Groeihoogte

25 cm.


Winterhard

Ja. Wel uit de wind en op een beschutte plaats zetten.

Zeer koude winters kunnen fataal zijn voor de plant.


Snoeien

Jaarlijks snoeien in april bij volgroeide planten tot 10 cm.


Bloei

Juni - augustus.


Bestuiving

-


Oogst

Juni tot september.


Extra info

Je kan salie stekken door in juli een groen takje - niet verhout - af te knippen en in water te zetten. Na 2 weken zullen er worteltjes verschijnen en kan je het stekje planten.

Salie werkt als natuurlijke ontsmetter voor mond en longen. Salie helpt tegen keelpijn en ook tegen aften in de mond, vermindert hoesten en opvliegers. Het verbetert de werking van het geheugen bij jong en oud en maakt je alerter.


Heeft een kamfer-eucalyptusachtige smaak. Verandert als hij gedroogd wordt in een bittere hooismaak met een vleugje muskus.

Met mate gebruiken, want overheerst snel van smaak. Te gebruiken bij anjsovis, varkensvlees, witte bonen, pompoen, spek, ui en kip.

Te gebruiken in allerlei vlees-, vis- en groentegerechten. Ook lekker in kaassaus of bij groenten zoals erwten en boontjes. Salie gaat goed samen met rozemarijn. Je kan thee maken van gedroogde of verse bladeren, eventueel met honing om de wat bittere smaak te milderen.

Gebruik salie niet als je een verhoogde bloeddruk hebt of als je diabetesmedicatie neemt.

De eetbare bloemen doen het goed als decoratie of blikvanger van gerechten, de smaak is niet overheersend.

Receptjes met salie