Fuchsia (bellenplant)

Planten

Kan zowel als kuipplant of in volle grond. Kies een zonnige of half zonnige plaats. 

Zet fuchias laat in het voorjaar, vroeg zomer diep in de grond, met de wortelkluit ongeveer 10cm onder de mulchlaag.

Liefst zure goed doorlatende grond en voorzie beschutting tegen wind. 


Verzorging

Tijdens warme zomers regelmatig water geven.
In de lente mesten met veel stikstof voor nieuwgroei met veel bloemen in de zomer voor continu bloei bemesten met veel calium.  


Groeihoogte

Tot 1 meter hoog.


Winterhard

De meeste fuchsia zijn matig winterhard. Het is aan te raden het struikje voor de winter af te dekken met een dikke laag afgevallen bladeren. De takken boven de grond vriezen af, maar in de zomer loopt de plant vanuit de grond terug uit. Dode takken kunt u in voorjaar of winter verwijderen. 


Snoeien

Als u het hele struikje in het vroege voorjaar vlak boven de grond afknipt loopt het bijna altijd weer uit en geeft hetzelfde jaar weer volop bloemen.

Om compacte groei en bloei te stimuleren kan u de groeitoppen met twee of drie paar bladeren inclusief stengeltop weghalen, nadat zich enkele paar bladeren hebben gevormd. Doe hetzelfde bij de zijscheuten van de hoofdtakken. 


Bloei

Juli - oktober.


Bestuiving

---


Oogst

---


Extra info

Er zijn ontelbare kruisingen, zowel met enkele bloemen, half gevulde en gevulde bloemen.

Een eetbare plant. Dit geldt voor zowel de bladeren als de bloemen. De bloemen kunnen gebruikt worden voor het opsieren van bijvoorbeeld een salade.  

De bloemen hebben een licht zure smaak en een krokante textuur, worden verwerkt in salades (nadat de meeldraden verwijderd zijn). Kies bij voorkeur kleine bloemen. 

Ook de vruchten zijn eetbaar en smaken licht zuur.

Bloemen kunnen gevuld worden (nadat de meeldraden verwijderd zijn) met een pasta van look, geprakte kikkererwten en limoensap.

Van het hout van de Fuchsia wordt zwarte verf gemaakt.