Eetbare bloemen
Bloemen zijn niet alleen nuttig voor het behoud van de bijen, ze zijn ook decoratief in de tuin en kunnen gebruikt worden in allerlei gerechtjes. Gebruik enkel bloemen die niet bespoten zijn met bestrijdingsmiddelen. Bloemen uit bloemenwinkels zijn ook dikwijls bespoten. Het gebruik van bloemen in de keuken is vergelijkbaar met het gebruik van kruiden.
Eetbare bloemen uit eigen tuin zijn veilig op voorwaarde dat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gebruik alleen onbeschadigde bloemen en gebruik ze onmiddellijk.
Niet alle bloemen zijn eetbaar, kijk dus eerst na of je ze wel kan consumeren en gebruiken voor infusies, siropen, gelei, ter decoratie van slaatjes en desserts...
Het gebruik van eetbare bloemen is vergelijkbaar met gebruik van kruiden in de keuken. Ze maken gerecht aantrekkelijker en smakelijker.
Hier een overzicht van eetbare bloemen die je zelf kan kweken.
Seringen
De smaak van seringen varieert.
De smaak van de bloemblaadjes is zeer mild. Te gebruiken als garnering in groene salade, fruitsalade of in soep.
Haal de kleine bloempjes los en versier er gebak met glazuur mee. Vanwege de stevigheid kan je de bloempjes ook versuikeren of in gesmolten chocolade dippen.
Siroop van seringen kan gebruikt worden in cake.
De bloemen kunnen ook gefrituurd worden, of gebruikt in gelei en confituur.
Er wordt ook zeep en huidolie gemaakt van seringen.
Korenbloem
De verse bloemetjes kun je gebruiken als garnering, gedroogd is korenbloem ook lekker in de thee.
Lekker in slaatjes, kruidenboter en kwarkgerechten.
De bloemblaadjes zijn niet alleen eetbaar, maar geven ook een licht bittere smaak aan je gerechten.
Aftreksels van de bloemblaadjes werden vroeger - en nu ook nog wel - gebruikt tegen bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen.
Anemoon
Ananassalie
De bloemen zijn eetbaar en kunnen in fruitsalades worden gebruikt of als garnering bij salades.
De bladeren hebben een aangename ananasgeur, de bloemen hebben een zachte ananassmaak. Deze gaat verloren bij warme bereidingen.
Te gebruiken in zomerdrankjes, kruidenthee, salades, desserts en roomkaas.
Smeerwortel
Smeerwortel wordt hoofdzakelijk uitwendig gebruikt, bij de behandeling van kneuzingen, chronische aandoeningen van gewrichten en bij ontstoken spataders. Wordt ook gebruikt bij botbreuken, verstuikingen, kneuzingen, zwellingen, hernia en reumatische aandoeningen. Bij spierpijnen kan het kruid verlichting geven. Smeerwortel helpt wonden sneller te genezen.
Zowel het blad als de wortels zijn eetbaar. In een salade toevoegen of verwerken in een smoothie of soep. In Engeland wordt het blad soms gefrituurd. De bloemen zijn eetbaar. De jonge bladeren smaken lekker gestoofd met peper, zout en room.
Voor smeerwortelzalf heb je twee handjes verse of gedroogde wortels, vijf eetlepels vaseline en twee eetlepels zonnebloemolie nodig.
Er wordt ook wel gier van gemaakt in tuinen die ecologisch werken.
Bijenlokker.
Indische kers
De bloemen, bloemknoppen, het jonge blad en de zaden zijn eetbaar. De plant helpt bij het bestrijden van infectieziekten en slijmvliesontstekingen. Je weerstand gaat er door vooruit en je wordt minder vatbaar voor griep en verkoudheden.
De bladeren en bloemen kan je rauw eten en hebben een peperachtige smaak, vergelijkbaar met tuinkers. De bladeren zijn een mogelijke vervanger voor spinazie, kook ze zeer kort.
Als je de zaden tijdig oogst, kan je ze inmaken zoals kappertjes.
Bieslook
Klaprozen
De klaproos is te vinden in veel verschillende kleuren.
De bloemen kan je gebruiken voor kleurrijke garneringen. Het sap uit de bloemblaadjes worden gebruikt als natuurlijke kleurstof voor dranken en siropen.
De rode bloemblaadjes worden gedroogd voor thee, tegen pijn en slapeloosheid.
Het rijpe gedroogde zaad wordt gebruikt voor decoratie van taart en brood.
De klaproos is het nuttigste middel tegen pijn wat de wereld ter beschikking heeft.
Madelief
Paardenbloem
Weinig mensen zullen deze eetbare bloem kweken, je vindt hem overal terug in de natuur.
De volledige plant is eetbaar. De bloem kan rauw gebruikt worden, gefrituurd en zelfs gepaneerd. Je kan de bloem ook gebruiken voor infusie, confituur en dranken. Paardenbloemgelei heeft een zachte honingsmaak en ook de likeur ervan smaakt zacht en lekker. Het proberen waard!
De jonge bladeren zijn minder bitter dan de oudere bladeren, je kan deze gebruiken in een salade.
De paardenbloem heeft een geneeskrachtige werking tegen leverziekten en kan galstenen voorkomen. Het heeft ook een vochtafdrijvende werking en je kan er puistjes en wratjes mee wegkrijgen.
Een veelzijdig plantje!
Basilicum
Basilicum heeft dagelijks 6 uur direct zonlicht nodig om te kunnen groeien.
Italiaans temperament, licht peperachtige smaak met een bittere toets. Basilicum is het basisingrediënt van pesto.
Basilicum wordt gebruikt in veel gerechten zoals bij tomaten, in soep of sauzen of pasta. Ook lekker om water een smaakje te geven in combinatie met aardbei of perzik.
De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen bij verschillende toepassingen gebruikt worden. Ze geven gerechten extra geur en smaak. Ze hebben dezelfde smaak als het blad maar in een iets zachtere tint.
Basilicum houdt onder meer witte vlieg, bladluis en fruitvliegen bij groenten weg. Basilicum jaagt zelfs huisvliegen op de vlucht!
Salie
Je kan salie stekken door in juli een groen takje - niet verhout - af te knippen en in water te zetten. Na 2 weken zullen er worteltjes verschijnen en kan je het stekje planten.
Salie werkt als natuurlijke ontsmetter voor mond en longen. Salie helpt tegen keelpijn en ook tegen aften in de mond.
Te gebruiken in allerlei vlees-, vis- en groentegerechten. Ook lekker in kaassaus of bij groenten zoals erwten en boontjes. Salie gaat goed samen met rozemarijn.
De eetbare bloemen doen het goed als decoratie of blikvanger van gerechten, de smaak is niet overheersend.
Radijs
Gooi het loof van radijzen niet weg, daar kan je soep mee maken. Ook de bloemen zijn eetbaar. Ze hebben een subtiele radijssmaak en zijn lekker bij koude gerechten met vis of vlees.
Op kamertemperatuur zullen de radijzen snel hun kwaliteit verliezen, bewaar ze in een plastic zakje in de koelkast.
Radijzen bestaan in verschillende kleuren en vormen. Je kan je pekelen, lekker bij gerookte zalm, in een salade of in platte kaas.
Aster
De bladeren, wortel en de bloemen zijn eetbaar en hebben geneeskrachtige werking.
Het zou laxerend werken en helpen tegen hoofdpijn.
De wortel wordt gebruikt in soepen, de jonge bladeren kunnen gekookt worden. De bloemen kunnen gebruikt worden in thee, vers gegeten worden of in salade gebruikt worden als garnering.
Oogst in de vroege ochtend. Gedroogde blaadjes kunnen ook gebruikt worden als garnituur.
Waterkers
Bladgroente met lange stelen. De blaadjes hebben een pittige peperachtige smaak, doet denken aan mosterd.
Lekker in salades, puree, sauzen en soep. Wordt ook gebruikt als garnering.
Zeer gezonde groente, rijk aan vitamines, magnesium, ijzer, fosfor en kalium.
Werkt eetlustopwekkend en heeft vochtafdrijvend effect. Goed voor huid, haar en nagels.
Ook de bloemetjes kan je gebruiken voor smaakvolle garneringen. Aan de witte bloempjes is te zien dat ze behoren tot de Kruisbloemingenfamilie, net zoals kool, radijs en mosterd.
Bernagie (komkommerkruid)
Dille
Dille is ideaal voor het inmaken van courgette en augurk, ook voor visgerechten. Heerlijk in salades en goed te combineren met tomaat en pompoen. De zaden smaken ook lekker in stevige soepen en stoofschotels.
Dille heeft een rustgevende en ontkrampende werking.
De bloemen zijn eetbaar. De smaak is scherp, zoet en anijs-achtig. Ook mooi in een veldboeket.
Leeuwenbekjes
Leeuwenbekjes zijn erg gezonde eetbare bloemen.
Door het uiterlijk zijn de eetbare leeuwenbekjes uitermate geschikt als garnering.
De smaak van leeuwenbekjes is frisknapperig en lichtbitter. Vaak zie je leeuwenbekjes ter garnering terug in salades of in roomkaas.
Ook kan je met leeuwenbekjes creatief aan de slag. Vries ze in met ijsblokjes.
Courgette
Courgettebloemen zijn een fijne lekkernij, die moeilijk verkrijgbaar zijn in de handel. Ze hebben een zachte smaak.
Als je zelf courgette kweekt, heb je er in overvloed.
Er is een onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke zit vast aan een courgette, de mannelijke niet. De mannelijke courgettebloem wordt iets groter en is daardoor geschikter om in de keuken te gebruiken. Beide zijn eetbaar.
Je kan ze rauw eten in een salade, frituren, bakken en klaarmaken in de oven. Ontdoe ze eerst van stampers en meeldraden. Je kan ze maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast.
Vergeet me nietjes
Er bestaan 2 varianten: roze en blauwe bloempjes.
Vergeet me nietje is de bloem van "trouw".
Het is een medicinale plant met eetbare bloempjes.
Als opwekkende thee worden zowel bladeren als bloempjes gebruikt. De thee kan gebruikt worden bij herstel na ziekte of om kneuzingen en huidontstekingen te behandelen. De plant heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Wordt ook gebruikt bij verkoudheden of als behandeling bij diaree.
Zonnebloem
Vogels houden van gerijpte zaden. Ook bijtjes zullen smullen van de nectar en het stuifmeel.
De hele plant is eetbaar. Zaailingen kan je eten als kiemplant, ze hebben een nootachtige smaak en zijn lekker op een boterham met platte kaas of in een slaatje.
De bloemknoppen kan je, voor ze open gaan, klaarmaken net zoals artisjok.
De bloemblaadjes fleuren jouw gerechten op, ze hebben een neutrale smaak.
De zaadjes kan je drogen en roosteren of zouten.
Tijm
Tijm werkt prima tegen hoest. Het is ontsmettend en slijmverdunnend.
Tijmthee is een weldaad voor de luchtwegen en helpt tegen kriebelhoest.
Door zijn geur schrikt tijm koolwitrupsen en luizen af. Daarom zeer geschikt als beschermende beplanting aan de rand van deze planten.
De verse of gedroogde tijm geeft groentesoepen, kwark- en vleesgerechten en pizza's de typisch zuiderse smaak. Tijm is een typisch Provençaals kruid dat vooral gebruikt wordt in ragouts en bouillons, in sauzen en marinades. De smaak van tijm is dominant, gebruik met mate.
De bloem is eetbaar en smaakt licht naar het kruid. Lekker als decoratie bij soep, risotto, een salade, een dessert of in ijsblokjes.
Passiebloem
Talloze geneeskrachtige eigenschappen, onder andere goed voor hartkloppingen, astma, depressie, stress en ontwenningsverschijnselen.
De plant kan gestekt worden.
De vruchten zijn eetbaar en worden verwerkt als jam, gelei of vruchtensap.
Van de attractieve bloemen van de passiebloem kan bovendien siroop gemaakt worden.
Marjolein
Marjolein is een absolute favoriet voor vlinders en bijen. Zaait zichzelf goed uit.
Marjolein kan je drogen en invriezen. Te gebruiken zoals oregano.
Ook de bloem is eetbaar, te gebruiken voor infusies en decoratie van gerechten.
Combineert goed met tijm, rozemarijn en basilicum. De etherische oliën van marjolein maken gerechten gemakkelijker te verteren. Daarom bijzonder geliefd voor het kruiden van worst, vleesgerechten, soepen en sauzen.
Mierikswortel
Mierikswortel is een van de weinige kruiden waarvan de wortel gebruikt wordt en niet de bladeren.
De smaak is scherp en pittig. De bladeren zijn niet geschikt voor consumptie. De wortel kan gebruikt worden als alternatief voor mosterd.
Mierikswortel bevat geneeskrachtige eigenschappen. Het maakt de luchtwegen vrij, is koortsverlagend, helpt bij urinewegproblemen, heeft kankerbestrijdende eigenschappen en is een natuurlijk antibioticum.
Gebruik de wortel in pikante sauzen, bij vlees- en visgerechten en in marinades. Lekker bij gerookte vis, hardgekookte eieren en gevulde aubergines.
Ook in azijn, mayonaise, mosterd en roomsaus kan je de wortel gebruiken.
De witte bloemetjes hebben een fris pikante smaak en zijn eetbaar. Te gebruiken als garnering van salades en rauwkostschotels.
Dropplant
De hele plant is eetbaar, de bloemen, blaadjes en de zaden.
Bijen- en vlinderlokker.
Ook gekend als anijsnetel en Koreaanse munt. Blaadjes en bloemen smaken naar anijs, ze geuren naar drop. De Indianen gebruikten het als wierrook om depressie te vermijden.
Ook te gebruiken tegen koorts, keelpijn en hoofdpijn. De olie kan je gebruiken bij pijnlijke gewrichten, verkoudheid en longproblemen. Verbetert spijsvertering en verlicht verkoudheid en hoest.
Erg lekker om thee van te zetten of limonadesiroop mee te maken.
De bloemen worden ook verwerkt in geurpotpourri.
Oregano
De smaak is zoet en zacht pittig.
Wordt gebruikt bij stoofschotels, pasta, soepen, omelet, gerechten met kaas en in gehaktbrood.
De bloemen zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden voor het maken van thee of decoratie van gerechten. De thee verzacht keelprikkels.
Oregano combineert goed met tijm, rozemarijn en basilicum.
Koriander
Het blad heeft een friskruidige smaak. Zacht en zoet met een zweem van specerijen en anijs.
De rijpe gedroogde zaden zijn ook eetbaar, al dan niet gemalen.
Koriander is makkelijk te kweken. Zet wel meerdere planten, want van 1 plant heb je onvoldoende oogst.
Het is een eenjarige plant, elk deel van de plant is eetbaar. De witte bloempjes zijn eetbaar en zijn geschikt voor garneringen.
Het blad smaakt goed in salades en curry's. Het zaad heeft een subtiele sinaasappelachtige smaak en doet het goed in cake. Te gebruiken in couscous, curry, chili con carne en zalmtartaar.
Mexicaanse dragon
Meerjarig kruid, mits de temperatuur niet onder de 10 graden komt.
Te gebruiken als dragon.
Gedroogd in thee kalmeert het de maag. Zowel de blaadjes als de gele bloempjes zijn eetbaar. De blaadjes hebben een lichte anijssmaak en zijn lekker in salades. De bloempjes kan je gebruiken als garnering.
Lekker in marinade voor vis en vlees of kook ze door de risotto.
Kan geplant worden tegen bodemaaltjes. Deze plant behoort tot de Afrikaantjes.
De plant trekt bijen en vlinders aan.
Paksoi

Paksoi of Pak Choy is een snelgroeiende Chinese bladkool met een zachte smaak. De plant hoort dus bij de koolfamilie - of de kruisbloemigen.
De groente is zeer geliefd in oosterse landen en bijzonder geschikt om mee te roerbakken en te combineren met allerlei oosterse kruiden.
De bloemen van paksoi zijn eetbaar.
Schorseneren
Kleine pimpernel
De bladeren van pimpernel zijn vers het lekkerst, maar ze kunnen ook gedroogd worden. Pimpernel heeft een sterke komkommersmaak. Het past goed in salades, in paling in het groen, in soepen, vis- en slasaus en verkoelende drankjes.
Dit is wel een apart bloempje waar veel nuttige insecten van houden. Van nature komt de kleine pimpernel voor in Nederland en grote delen van Europa. Het is een waardplant voor veel soorten vlinders.
Het eerste jaar maakt de plant een bladrozet op de grond. Het jaar erna bloeit zij aan lange dunne stengels. De bloemen bloeien rood.
De mooie gezaagde blaadjes hebben een licht komkommerachtige geur en smaak, met een bittere ondertoon. Lekker in salades. Ook in soepen en stamppotten geeft zijn aparte smaak iets speciaals. De blaadjes doen het ook heel goed in een punch. En wat dacht je van een pesto uit het Noorden met koolzaadolie, Hollandse kaas, zonnebloempitjes en pimpernel i.p.v. olijfolie, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en basilicum of met kwark voor op brood of bij gepofte aardappel.
De Kleine Pimpernel-blaadjes en -bloemen zijn prachtig als smaakmaker en garnering.
Goudsbloem
Goudsbloem heeft een geneeskrachtige werking, geneest wonden en is ontstekingsremmend. Wordt gebruikt om littekens, snijwonden en blauwe plekken te behandelen.
De jonge bladeren en de bloemen zijn eetbaar en heilzaam voor gal en lever. Van de plant worden ook zalf en tinctuur gemaakt.
De verse bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak, licht scherp en een vleugje bitter. Voeg toe aan een salade, roerei, sauzen, soepen, of rijstgerecht. Ook kan je van de blaadjes een kruidenthee trekken.