Eetbare bloemen
Bloemen zijn niet alleen nuttig voor het behoud van de bijen, ze zijn ook decoratief in de tuin en kunnen gebruikt worden in allerlei gerechtjes. Gebruik enkel bloemen die niet bespoten zijn met bestrijdingsmiddelen. Bloemen uit bloemenwinkels zijn ook dikwijls bespoten.
Eetbare bloemen uit eigen tuin zijn veilig op voorwaarde dat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gebruik alleen onbeschadigde bloemen en gebruik ze onmiddellijk.
Niet alle bloemen zijn eetbaar, kijk dus eerst na of je ze wel kan consumeren en gebruiken voor infusies, siropen, gelei, ter decoratie van slaatjes en desserts...
Het gebruik van eetbare bloemen is vergelijkbaar met gebruik van kruiden in de keuken. Ze maken gerecht aantrekkelijker en smakelijker.
Hier een overzicht van eetbare bloemen die je zelf kan kweken.
Primula (sleutelbloem)
Seringen
De smaak van seringen varieert.
De smaak van de bloemblaadjes is zeer mild. Te gebruiken als garnering in groene salade, fruitsalade of in soep.
Haal de kleine bloempjes los en versier er gebak met glazuur mee. Vanwege de stevigheid kan je de bloempjes ook versuikeren of in gesmolten chocolade dippen.
Siroop van seringen kan gebruikt worden in cake.
De bloemen kunnen ook gefrituurd worden, of gebruikt in gelei en confituur.
Er wordt ook zeep en huidolie gemaakt van seringen.
Honingverbena (Lippia dulcis)
Naast de blaadjes zijn de kleine bloemknopjes ook eetbaar.
Honingverbena wordt gedroogd voor gebruik. Je kunt er thee van zetten en door de zoete smaak van honingverbena wordt de thee ook zoeter. Wordt gebruikt als zoetmaker.
De bloemen zijn eetbaar, smaken zoet met honingaroma, en zijn geschikt om thee mee te maken als ze goed gedroogd zijn.
Natuurlijke zoetstof, 1000 tot 1500 maal zoeter is dan gewone suiker. De bloemknoppen kan je drogen en verpulveren om te gebruiken in gerechten. De bloemknoppen kan je ook zo eten. Mooi en lekker bij fruit, (bos)-vruchten, chocolade en ijs, maar ook bij kaas en vlees. Erg lekker in combinatie met munt, in ijs of bij gegrilde groenten.
Vlierbessen
Het afkooksel met suiker kan worden ingedikt tot siroop. Ook azijn, cider, limonade, gelei, vlierbloesemmelk, jenever en wijn worden hiervan gemaakt.
Kan ook gefrituurd worden, als eerst de bloemtros in beslag gedept wordt. Van de gedroogde bloemen kan gedurende het hele jaar thee worden gezet. Van de zwarte bessen wordt compote, confituur en wijn gemaakt.
Korenbloem
De verse bloemetjes kun je gebruiken als garnering, gedroogd is korenbloem ook lekker in de thee.
Lekker in slaatjes, kruidenboter en kwarkgerechten.
De bloemblaadjes zijn niet alleen eetbaar, maar geven ook een licht bittere smaak aan je gerechten.
Aftreksels van de bloemblaadjes werden vroeger - en nu ook nog wel - gebruikt tegen bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen.
Sjalot
Anemoon
Hortensia Annabelle
Ananassalie
Citroenmelisse
Citroenmelisse heeft een frisse, citroenachtige smaak. Combineert goed met fruit, komkommer en wortelsalade. Samen met dragon geeft citroenmelisse appelazijn of wittewijnazijn een speciale smaak.
Citroenmelisse wordt vooral gebruikt in gebak zoals taart en koekjes, in combinatie met sinaasappel of citroen.
Het blad kan vers of gedroogd gebruikt worden voor thee.
Ook de bloemen zijn eetbaar.
Smeerwortel
Smeerwortel wordt hoofdzakelijk uitwendig gebruikt, bij de behandeling van kneuzingen, chronische aandoeningen van gewrichten en bij ontstoken spataders. Wordt ook gebruikt bij botbreuken, verstuikingen, kneuzingen, zwellingen, hernia en reumatische aandoeningen. Bij spierpijnen kan het kruid verlichting geven. Smeerwortel helpt wonden sneller te genezen.
Zowel het blad als de wortels zijn eetbaar. In een salade toevoegen of verwerken in een smoothie of soep. In Engeland wordt het blad soms gefrituurd. De bloemen zijn eetbaar. De jonge bladeren smaken lekker gestoofd met peper, zout en room.
Voor smeerwortelzalf heb je twee handjes verse of gedroogde wortels, vijf eetlepels vaseline en twee eetlepels zonnebloemolie nodig.
Er wordt ook wel gier van gemaakt in tuinen die ecologisch werken.
Bijenlokker.
Chinese bieslook
Oost-Indische kers
De bloemen, bloemknoppen, het jonge blad en de zaden zijn eetbaar. De plant helpt bij het bestrijden van infectieziekten en slijmvliesontstekingen. Je weerstand gaat er door vooruit en je wordt minder vatbaar voor griep en verkoudheden.
De bladeren en bloemen kan je rauw eten en hebben een peperachtige smaak, vergelijkbaar met tuinkers. De bladeren zijn een mogelijke vervanger voor spinazie, kook ze zeer kort.
Als je de zaden tijdig oogst, kan je ze inmaken zoals kappertjes.
Fuchsia (bellenplant)
Een eetbare plant. Dit geldt voor zowel de bladeren als de bloemen. De bloemen kunnen gebruikt worden voor het opsieren van bijvoorbeeld een salade.
De bloemen hebben een licht zure smaak en een krokante textuur, worden verwerkt in salades (nadat de meeldraden verwijderd zijn). Kies bij voorkeur kleine bloemen.
Ook de vruchten zijn eetbaar en smaken licht zuur.
Bloemen kunnen gevuld worden (nadat de meeldraden verwijderd zijn) met een pasta van look, geprakte kikkererwten en limoensap.
Bieslook
Klaprozen
De klaproos is te vinden in veel verschillende kleuren.
De bloemen kan je gebruiken voor kleurrijke garneringen. Het sap uit de bloemblaadjes worden gebruikt als natuurlijke kleurstof voor dranken en siropen.
De rode bloemblaadjes worden gedroogd voor thee, tegen pijn en slapeloosheid.
Het rijpe gedroogde zaad wordt gebruikt voor decoratie van taart en brood.
De klaproos is het nuttigste middel tegen pijn wat de wereld ter beschikking heeft.
Madelief
Paardenbloem
Weinig mensen zullen deze eetbare bloem kweken, je vindt hem overal terug in de natuur.
De volledige plant is eetbaar. De bloem kan rauw gebruikt worden, gefrituurd en zelfs gepaneerd. Je kan de bloem ook gebruiken voor infusie, confituur en dranken. Paardenbloemgelei heeft een zachte honingsmaak en ook de likeur ervan smaakt zacht en lekker. Het proberen waard!
De jonge bladeren zijn minder bitter dan de oudere bladeren, je kan deze gebruiken in een salade.
De paardenbloem heeft een geneeskrachtige werking tegen leverziekten en kan galstenen voorkomen. Het heeft ook een vochtafdrijvende werking en je kan er puistjes en wratjes mee wegkrijgen.
Een veelzijdig plantje!
Basilicum
Basilicum heeft dagelijks 6 uur direct zonlicht nodig om te kunnen groeien.
Italiaans temperament, licht peperachtige smaak met een bittere toets. Basilicum is het basisingrediënt van pesto.
Basilicum wordt gebruikt in veel gerechten zoals bij tomaten, in soep of sauzen of pasta. Ook lekker om water een smaakje te geven in combinatie met aardbei of perzik.
De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen bij verschillende toepassingen gebruikt worden. Ze geven gerechten extra geur en smaak. Ze hebben dezelfde smaak als het blad maar in een iets zachtere tint.
Basilicum houdt onder meer witte vlieg, bladluis en fruitvliegen bij groenten weg. Basilicum jaagt zelfs huisvliegen op de vlucht!
Salie
Je kan salie stekken door in juli een groen takje - niet verhout - af te knippen en in water te zetten. Na 2 weken zullen er worteltjes verschijnen en kan je het stekje planten.
Salie werkt als natuurlijke ontsmetter voor mond en longen. Salie helpt tegen keelpijn en ook tegen aften in de mond.
Te gebruiken in allerlei vlees-, vis- en groentegerechten. Ook lekker in kaassaus of bij groenten zoals erwten en boontjes. Salie gaat goed samen met rozemarijn.
De eetbare bloemen doen het goed als decoratie of blikvanger van gerechten, de smaak is niet overheersend.
Radijs
Gooi het loof van radijzen niet weg, daar kan je soep mee maken. Ook de bloemen zijn eetbaar. Ze hebben een subtiele radijssmaak en zijn lekker bij koude gerechten met vis of vlees.
Op kamertemperatuur zullen de radijzen snel hun kwaliteit verliezen, bewaar ze in een plastic zakje in de koelkast.
Radijzen bestaan in verschillende kleuren en vormen. Je kan je pekelen, lekker bij gerookte zalm, in een salade of in platte kaas.
Aster
De bladeren, wortel en de bloemen zijn eetbaar en hebben geneeskrachtige werking.
Het zou laxerend werken en helpen tegen hoofdpijn.
De wortel wordt gebruikt in soepen, de jonge bladeren kunnen gekookt worden. De bloemen kunnen gebruikt worden in thee, vers gegeten worden of in salade gebruikt worden als garnering.
Oogst in de vroege ochtend. Gedroogde blaadjes kunnen ook gebruikt worden als garnituur.
Waterkers
Bladgroente met lange stelen. De blaadjes hebben een pittige peperachtige smaak, doet denken aan mosterd.
Lekker in salades, puree, sauzen en soep. Wordt ook gebruikt als garnering.
Zeer gezonde groente, rijk aan vitamines, magnesium, ijzer, fosfor en kalium.
Werkt eetlustopwekkend en heeft vochtafdrijvend effect. Goed voor huid, haar en nagels.
Ook de bloemetjes kan je gebruiken voor smaakvolle garneringen. Aan de witte bloempjes is te zien dat ze behoren tot de Kruisbloemingenfamilie, net zoals kool, radijs en mosterd.
Bernagie (komkommerkruid)
Dille
Dille is ideaal voor het inmaken van courgette en augurk, ook voor visgerechten. Heerlijk in salades en goed te combineren met tomaat en pompoen. De zaden smaken ook lekker in stevige soepen en stoofschotels.
Dille heeft een rustgevende en ontkrampende werking.
De bloemen zijn eetbaar. De smaak is scherp, zoet en anijs-achtig. Ook mooi in een veldboeket.
Leeuwenbekjes
Leeuwenbekjes zijn erg gezonde eetbare bloemen.
Door het uiterlijk zijn de eetbare leeuwenbekjes uitermate geschikt als garnering.
De smaak van leeuwenbekjes is frisknapperig en lichtbitter. Vaak zie je leeuwenbekjes ter garnering terug in salades of in roomkaas.
Ook kan je met leeuwenbekjes creatief aan de slag. Vries ze in met ijsblokjes.
Courgette
Courgettebloemen zijn een fijne lekkernij, die moeilijk verkrijgbaar zijn in de handel. Ze hebben een zachte smaak.
Als je zelf courgette kweekt, heb je er in overvloed.
Er is een onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke zit vast aan een courgette, de mannelijke niet. De mannelijke courgettebloem wordt iets groter en is daardoor geschikter om in de keuken te gebruiken. Beide zijn eetbaar.
Je kan ze rauw eten in een salade, frituren, bakken en klaarmaken in de oven. Ontdoe ze eerst van stampers en meeldraden. Je kan ze maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast.
Vergeet me nietjes
Er bestaan 2 varianten: roze en blauwe bloempjes.
Vergeet me nietje is de bloem van "trouw".
Het is een medicinale plant met eetbare bloempjes.
Als opwekkende thee worden zowel bladeren als bloempjes gebruikt. De thee kan gebruikt worden bij herstel na ziekte of om kneuzingen en huidontstekingen te behandelen. De plant heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Wordt ook gebruikt bij verkoudheden of als behandeling bij diaree.
Zonnebloem
Vogels houden van gerijpte zaden. Ook bijtjes zullen smullen van de nectar en het stuifmeel.
De hele plant is eetbaar. Zaailingen kan je eten als kiemplant, ze hebben een nootachtige smaak en zijn lekker op een boterham met platte kaas of in een slaatje.
De bloemknoppen kan je, voor ze open gaan, klaarmaken net zoals artisjok.
De bloemblaadjes fleuren jouw gerechten op, ze hebben een neutrale smaak.
De zaadjes kan je drogen en roosteren of zouten.
Tijm
Tijm werkt prima tegen hoest. Het is ontsmettend en slijmverdunnend.
Tijmthee is een weldaad voor de luchtwegen en helpt tegen kriebelhoest.
Door zijn geur schrikt tijm koolwitrupsen en luizen af. Daarom zeer geschikt als beschermende beplanting aan de rand van deze planten.
De verse of gedroogde tijm geeft groentesoepen, kwark- en vleesgerechten en pizza's de typisch zuiderse smaak. Tijm is een typisch Provençaals kruid dat vooral gebruikt wordt in ragouts en bouillons, in sauzen en marinades. De smaak van tijm is dominant, gebruik met mate.
De bloem is eetbaar en smaakt licht naar het kruid. Lekker als decoratie bij soep, risotto, een salade, een dessert of in ijsblokjes.
Passiebloem
Talloze geneeskrachtige eigenschappen, onder andere goed voor hartkloppingen, astma, depressie, stress en ontwenningsverschijnselen.
De plant kan gestekt worden.
De vruchten zijn eetbaar en worden verwerkt als jam, gelei of vruchtensap.
Van de attractieve bloemen van de passiebloem kan bovendien siroop gemaakt worden.
Marjolein
Marjolein is een absolute favoriet voor vlinders en bijen. Zaait zichzelf goed uit.
Marjolein kan je drogen en invriezen. Te gebruiken zoals oregano.
Ook de bloem is eetbaar, te gebruiken voor infusies en decoratie van gerechten.
Combineert goed met tijm, rozemarijn en basilicum. De etherische oliën van marjolein maken gerechten gemakkelijker te verteren. Daarom bijzonder geliefd voor het kruiden van worst, vleesgerechten, soepen en sauzen.
Japanse waterpeper
Eet de jonge scheuten en gekiemde zaden in salades. Pittig van smaak, peperig. Wordt gebruikt in salades als garnering of in soep rijstgerechten.
De bladeren kunnen ook gedroogd worden, deze smaken dan nog scherper van smaak.
Rauw mag het maar in beperkte mate gegeten worden. Bij roerbakbereiding kan het in grotere hoeveelheid gegeten worden. De zaden van de waterpeper worden soms aan wasabi toegevoegd.
Waterpepersaus is een saus die traditioneel gemaakt wordt van fijngehakte waterpeper en die verder op smaak wordt gebracht met wat azijn. Het wordt geserveerd met gestoomde rijst
Bevat veel vitamine C, ijzer, calcium, fosfor en magnesium.
Japanse waterpeper wordt ingezet bij bloedingen, bloedende aambeien, baarmoedergezwel en hoge bloeddruk.
Eetbare bloem.
Mierikswortel
Mierikswortel is een van de weinige kruiden waarvan de wortel gebruikt wordt en niet de bladeren.
De smaak is scherp en pittig. De bladeren zijn niet geschikt voor consumptie. De wortel kan gebruikt worden als alternatief voor mosterd.
Mierikswortel bevat geneeskrachtige eigenschappen. Het maakt de luchtwegen vrij, is koortsverlagend, helpt bij urinewegproblemen, heeft kankerbestrijdende eigenschappen en is een natuurlijk antibioticum.
Gebruik de wortel in pikante sauzen, bij vlees- en visgerechten en in marinades. Lekker bij gerookte vis, hardgekookte eieren en gevulde aubergines.
Ook in azijn, mayonaise, mosterd en roomsaus kan je de wortel gebruiken.
De witte bloemetjes hebben een fris pikante smaak en zijn eetbaar. Te gebruiken als garnering van salades en rauwkostschotels.
Vogelmuur
Vogelmuur is een van de lekkerste malse wilde groenten. Zeer voedzaam.
De bladeren, bloemen en stelen zijn eetbaar. Te bereiden als spinazie, in stoemp, stoofpotjes, sauzen en salades.
Het is rijk aan ijzer, magnesium, calcium en vitamine C. Vogelmuur wordt voornamelijk rauw gegeten. Vogelmuur is ook lekker in roomkaas, roomboter of op een boterham. Knip of snij het in kleine stukjes.
Dropplant
De hele plant is eetbaar, de bloemen, blaadjes en de zaden.
Bijen- en vlinderlokker.
Ook gekend als anijsnetel en Koreaanse munt. Blaadjes en bloemen smaken naar anijs, ze geuren naar drop. De Indianen gebruikten het als wierrook om depressie te vermijden.
Ook te gebruiken tegen koorts, keelpijn en hoofdpijn. De olie kan je gebruiken bij pijnlijke gewrichten, verkoudheid en longproblemen. Verbetert spijsvertering en verlicht verkoudheid en hoest.
Erg lekker om thee van te zetten of limonadesiroop mee te maken.
De bloemen worden ook verwerkt in geurpotpourri.
Oregano
De smaak is zoet en zacht pittig.
Wordt gebruikt bij stoofschotels, pasta, soepen, omelet, gerechten met kaas en in gehaktbrood.
De bloemen zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden voor het maken van thee of decoratie van gerechten. De thee verzacht keelprikkels.
Oregano combineert goed met tijm, rozemarijn en basilicum.
Koriander
Het blad heeft een friskruidige smaak. Zacht en zoet met een zweem van specerijen en anijs.
De rijpe gedroogde zaden zijn ook eetbaar, al dan niet gemalen.
Koriander is makkelijk te kweken. Zet wel meerdere planten, want van 1 plant heb je onvoldoende oogst.
Het is een eenjarige plant, elk deel van de plant is eetbaar. De witte bloempjes zijn eetbaar en zijn geschikt voor garneringen.
Het blad smaakt goed in salades en curry's. Het zaad heeft een subtiele sinaasappelachtige smaak en doet het goed in cake. Te gebruiken in couscous, curry, chili con carne en zalmtartaar.
Chrysant Shungiku
Deze plant wordt heel vaak in de Japanse keuken gebruikt. Je eet er niet alleen de bloemen van op, ook de jonge blaadjes hebben een vrij sterke smaak. Oosterse bladgroente/kruiderij. Deze makkelijk te kweken eenjarige chrysant wordt gebruikt voor de jonge scheuten en bladeren. Ook de bloemblaadjes zijn bruikbaar. Alle delen van de plant hebben een uitgesproken smaak en worden gebruikt in soepen en tempura. De smaak is te vergelijken is met de geur van een chrysant, wat de plant uiteindelijk wel is. Bloemvorming maakt bitterder en de structuur van de plant vezelig.
De bloemen smaken vrij bitter.
Bloemen van chrysanten worden ook wel gekookt tot een thee die zoet smaakt. Deze thee zou koorts verhelpen, meewerken aan herstel na griep.
Mexicaanse dragon
Meerjarig kruid, mits de temperatuur niet onder de 10 graden komt.
Te gebruiken als dragon.
Gedroogd in thee kalmeert het de maag. Zowel de blaadjes als de gele bloempjes zijn eetbaar. De blaadjes hebben een lichte anijssmaak en zijn lekker in salades. De bloempjes kan je gebruiken als garnering.
Lekker in marinade voor vis en vlees of kook ze door de risotto.
Kan geplant worden tegen bodemaaltjes. Deze plant behoort tot de Afrikaantjes.
De plant trekt bijen en vlinders aan.
Jasmijn
De bloemen van de jasmijn ruiken lekker en zijn ook eetbaar. Jasmijnbloemen worden in zoete gerechten gebruikt als decoratie. Ook worden ze veel gebruikt om groene thee een lekker aroma te geven. Heeft een honingachtige smaak, met een bloemig karakter en een sterke, heerlijke geur. Daarnaast is jasmijn ook gezond.
Paksoi
Paksoi of Pak Choy is een snelgroeiende Chinese bladkool met een zachte smaak. De plant hoort dus bij de koolfamilie - of de kruisbloemigen.
De groente is zeer geliefd in oosterse landen en bijzonder geschikt om mee te roerbakken en te combineren met allerlei oosterse kruiden.
De bloemen van paksoi zijn eetbaar.
Schorseneren
Kleine pimpernel
De bladeren van pimpernel zijn vers het lekkerst, maar ze kunnen ook gedroogd worden. Pimpernel heeft een sterke komkommersmaak. Het past goed in salades, in paling in het groen, in soepen, vis- en slasaus en verkoelende drankjes.
Dit is wel een apart bloempje waar veel nuttige insecten van houden. Van nature komt de kleine pimpernel voor in Nederland en grote delen van Europa. Het is een waardplant voor veel soorten vlinders.
Het eerste jaar maakt de plant een bladrozet op de grond. Het jaar erna bloeit zij aan lange dunne stengels. De bloemen bloeien rood.
De mooie gezaagde blaadjes hebben een licht komkommerachtige geur en smaak, met een bittere ondertoon. Lekker in salades. Ook in soepen en stamppotten geeft zijn aparte smaak iets speciaals. De blaadjes doen het ook heel goed in een punch. En wat dacht je van een pesto uit het Noorden met koolzaadolie, Hollandse kaas, zonnebloempitjes en pimpernel i.p.v. olijfolie, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en basilicum of met kwark voor op brood of bij gepofte aardappel.
De Kleine Pimpernel-blaadjes en -bloemen zijn prachtig als smaakmaker en garnering.
Goudsbloem
Goudsbloem heeft een geneeskrachtige werking, geneest wonden en is ontstekingsremmend. Wordt gebruikt om littekens, snijwonden en blauwe plekken te behandelen.
De jonge bladeren en de bloemen zijn eetbaar en heilzaam voor gal en lever. Van de plant worden ook zalf en tinctuur gemaakt.
De verse bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak, licht scherp en een vleugje bitter. Voeg toe aan een salade, roerei, sauzen, soepen, of rijstgerecht. Ook kan je van de blaadjes een kruidenthee trekken.
Fresia
De bloemen, bladeren en wortels van fresia's zijn eetbaar. De bladeren van de fresia bijna net zo voedzaam als spinazie.
De bladeren bevatten meer ijzer en vitamine A dan spinazie. De bloemen, bladeren en wortels zijn een heerlijke toevoeging aan salades en soepen.
De wortels worden gebruikt als vervanger voor aardappelen of winterwortelen, en ze smaken erg naar bevroren erwten.
Longkruid
Longkruid is familie van Komkommerkruid, ook van Anchusa of Ossentong, die ook prachtige eetbare bloemetjes hebben, met ongeveer dezelfde frisse Komkommer-smaak, maar qua vorm totaal anders zijn.
Longkruid (Pulmonaria) is ook een geneeskrachtige plant -'Pulmo' betekent 'Long'- die onder andere medicinaal wordt gebruikt tegen acute en chronische bronchitis.
Jonge longkruidblaadjes zijn decoratief en lekker bij salades en in soepen. Er kan ook thee van worden getrokken. Longkruidblaadjes worden ook gebruikt om smaak te geven aan Vermouth.
Waterpeper
Een van de eenjarige Duizendknoopsoorten, de waterpeper, die op vochtige tot natte plaatsen groeit en gemakkelijk te herkennen is. De planten hebben rechtopstaande stengels en langwerpige, lancetvormige bladeren met soms zwarte vlekken. De bladeren zijn glanzend groen en ze smaken sterk peperig; het beste kenmerk om de soort aan te herkennen. De kleine regelmatige bloemen staan in losbloemige aren zowel in de oksels van de bovenste bladeren als aan het eind van de stengel.
Eet jonge scheuten, aan het begin van de bloeitijd, en gekiemde zaden in salades. De bladeren kunnen ook gedroogd worden. Hoewel de plant heel gezond is mag het rauw niet in grote hoeveelheden gegeten worden, hou het dus als smaakmaker. Ook de bloem is eetbaar.
Na het roerbakken kunnen wel grotere hoeveelheden worden gegeten. Waterpeper bevat veel vitamine C, ijzer, calcium, fosfor, magnesium en rutine. De smaak is behoorlijk peperig. Het bovengrondse deel kan in salade gebruikt worden, in soep of op brood en als smaakmaker.
Daarnaast is het een medicijn in de fytotherapie (kruidengeneeskunde). Het wordt voornamelijk ingezet bij bloedingen, bloedende aambeien, baarmoedergezwel en hoge bloeddruk.
Ijzerhard
Verbena bonariensis of ijzerhard is een tweejarige plant die zichzelf makkelijk uitzaait.
Het is één van de beste vlinderplanten die er zijn! Hommels zijn er ook dol op.
Uiterst geschikt als snijbloem.
De plant is eetbaar en werd vroeger gegeten in combinatie met augurken of komkommers. De theekruid.
Eigenschappen: bitter, aromatisch, verkoelend, kalmerend, bevordert de transpiratie. ontstekingsremmend en pijnverlichtend, bloedstelpend.
Bloemetjes kunnen als eetbare decoratie gebruikt worden.
Aarbeispinazie
De rode bloemetjes van de spinazie zijn te gebruiken als garnering. De blaadjes kunnen worden gekookt als spinazie, maar ook vers door een salade worden verwerkt.
Jonge blaadjes smaken naar hazelnoot. Later vormen zich rode op aardbeien lijkende decoratieve bloemen die eetbaar zijn, maar weinig smaak hebben. Ook de zaden zijn eetbaar. Je kunt de zaadjes ook tot meel vermalen. Bak er, gemengd met wat meel van granen, brood mee.
Hoewel de blaadjes rauw heel lekker zijn, mag je er niet teveel van eten (net zoals spinazie) omdat ze oxaalzuur bevatten. Door ze te koken, wordt het oxaalzuur afgebroken.
Het rode sap van de schijnvruchten wordt door indianen gebruikt als een natuurlijke kleurstof voor wol en andere soortgelijke vezels en kleding.
De plant is familie van de ganzenvoet. Zaait zichzelf makkelijk uit.
Guldenroede
Guldenroede is een geneeskruid, verfkruid en sierplant. Je kan de bloem gebruiken om wol en stof mee te verven.
Je kan er thee van maken, die ook nog eens gezond en bloedzuiverend werkt. Van het kruid zijn zowel de bloemetjes als de bladeren prima te drogen en als thee te gebruiken. Van de bloemdragende stengels van de plant kan thee worden gezet, maar ook kunnen de bladeren worden gegeten in de salade. De bladeren zijn pittig, maar de bladeren kunnen ook in soep worden gebruikt. Van het kruid zijn zowel de bloemetjes als de bladeren prima te drogen en als thee te gebruiken.
Ook zou guldenroede de nier en blaas stimuleren. De plant kent ook een gebruik als wondhelend middel.
Rabarber
De bloem is eetbaar, moest de plant in bloei schieten. Deze smaakt een beetje naar bloemkool.
Andijvie breedblad vorhart winter
Andijvie Breedblad Volhart Winter is een andijviesoort die goed bestand is tegen guur, ongunstig en koud weer. Is een traag groeiende andijviesoort.
Je kan ze koken, wokken, stomen, roerbakken, stoven en rauw gebruiken in salades. De licht bittere smaak van de andijvie combineert goed met kaas, spek, aardappelen, sla, vis, vlees en zoete groente zoals wortel, tomaat en paprika. De groente slinkt erg bij de bereiding, je hebt 300 tot 400 gram per persoon nodig.
Oogst andijvie op de dag dat u het wilt eten, omdat deze maximaal 2 dagen in de koelkast kan bewaard worden.
Eetbare bloem, smaak: een licht bittere smaak.
Weegbree - Erba Stella
De groene bladeren kunnen gebruikt worden in een salade, je kan het blad ook in soep verwerken. Het blad wordt bij deze plant geoogst en gebruikt in de keuken, maar ook de wortels zijn eetbaar nadat deze goed schoon zijn gemaakt. Weegbree wordt ook vaak gebruikt om thee van te zetten, helpt tegen problemen bij de luchtwegen en het wordt ook gezien als stimulans voor de nieren. Bij voorkeur oogsten de dag van het gebruik.
Gemakkelijk te kweken plant. Meerjarige plant.
Weegbree kan erg gaan woekeren als deze zichzelf uitzaait. Om dit te voorkomen knip je de bloemen voor het uitbloeien van de plant af en zaai je weegbree in een pot of bak.
Komt in ons klimaat ook in het wild voor. De bloemen zijn ook eetbaar en smaakvol.
Juffertjes in het groen - Nigella damascena
De bloemen en zaden zijn eetbaar en heerlijk in een komkommersalade. Smaak: licht-kruidige, muskaatachtige smaak, gaat ook richting oregano en majoraan.
Strooi de zaden over zoete aardappel, voor het bakken in de oven. Of gebruik ze bij brood, gebak of kerrieschotels.
Kardonzen Blanc amélioré - Kardoen
Naast het gebruik van de bloemen, stengel en de bladstelen als maaltijd of als decoratie, kun je kardonzen ook nog gebruiken als snijbloem.
Het is een oude, meerjarige groente. De jonge bladribben worden geblanceerd of gekookt en gegeten als groente.
De brede bladstelen en de bladeren hebben een frisse smaak. Ze kunnen klaargemaakt worden als bleekselder. Gebruik citroensap om verkleuring te vermijden.
Bij vroege oogst in augustus, zijn ze ook ongebleekt nog sappig en lekker mals. Bij een late oogst in oktober is de smaak wat bitter en het gewas stugger.Na het koken kan men de stengels toevoegen aan groentestoofpotten, soep, ovenschotels, chutney, hartige taart of aan gratins zoals in het Franse streekgerecht 'Gratin Lyonnais'.
Het jonge blad kan ongekookt of gekookt gegeten worden maar smaakt wel tamelijk bitter. De wortel wordt als pastinaak gebruikt.
Ook de ongeopende bloemen zijn eetbaar en qua smaak vergelijkbaar met de artisjok, ze zijn taaier en kleiner.
Kamille
Het blad en de bloem zijn eetbaar en te gebruiken als decoratie van gerechten of als infusie.
Kamillebladeren kun je in de keuken gebruiken voor het zetten van een kalmerende thee. Hierbij kan je lindebloesem, citroenmelisse en citroen toevoegen voor meer smaak. De zoetheid van kamille kun je ook gebruiken voor het maken van siropen en sauzen voor bij visgerechten.
Champagneblad
Champagneblad genaamd vanwege de tinteling, de smaak is verrassend, eerst ervaar je een jong groene slasmaak, die gevolgd word door een peperachtige pittige smaak om vervolgens over te gaan is een tintelende bruis in je mond, zoals bij het drinken van een glas champagne. Deze smaaksensatie is niet gevaarlijk, maar gezond.
Het wordt gebruikt als eetlustopwekker, pijnverzachter en infectiewerend. Het wordt toegepast bij onder andere keelpijn, gaatjes, amandelontsteking en aften. Geneeskrachtig en smaakvol.
Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar en worden meestal rauw gebruikt als garnering op aperitiefhapjes, cocktails en salades. Je kan de blaadjes rauw eten of stoven.
Rucola
Rucola is geen slasoort, maar een koolsoort. Het is familie van de bloemkool, broccoli, spuitjes, Chinese kool en de radijs die allemaal tot de kruisbloemige koolsoorten behoren.
Ook wel zandkool genaamd, meerjarige plant.
Rucola is een lekkere combinatie met kaas en je kan het op pizza, toast of broodje kaas doen. Maar rucola kan je ook in de laatste kookminuut bij de spinazie gooien of er een salade of smoothie van maken.
Eetbare bloem, rucola krijgt witte bloempjes, wilde rucola gele bloempjes. Lijken op radijsbloemen. Smaakt pikant en naar walnoot. Geschikt voor garneringen van zowel koude als warme gerechten.
Kaapse look
De bladeren worden gebruikt als libido stimulerend middel en de wortelstok als smeersel tegen reuma en hoofdpijn. Alle delen van de plant zijn eetbaar. Het het blad wordt gebruikt, net als bij bieslook. Van de bladeren kan je ook pesto maken. De bloemen kunnen als smaakmaker en als garnituur toegevoegd worden aan allerlei gerechten.
Slaapmutsje
De bloemen van het slaapmutsje zijn eetbaar en hebben een frisse smaak die heerlijk is in salades, thee en soep. De bloemen hebben een licht bittere smaak.
Ze bevat stoffen die versterkend, rustgevend en slaapverbeterend werken en over-actieve kinderen kunnen kalmeren, zonder verslavend te werken.
De bladeren van de plant werden vaak medicinaal gerookt. Gerookt werken ze licht pijnstillend en rustgevend, maar lang niet zo sterk of verslavend als opiaten.
Bonte leeuwenbek - Linaria maroccana Hook
Tuinplant die soms ook in het wild voorkomt op braakliggend terrein.
Eenjarige plant. Heeft onregelmatige bloemen.
Eetbare bloem: een iets scherpe smaak, licht bitter. Uitstekend te gebruiken als garnering.
Zaden oogsten: laat de uitgebloeide bloemen verdorren en verdrogen. De zwarte zaden kan je er dan uit halen.
Hysop
Een typische, scherpe, muntachtige smaak en frisse, kruidige, licht-zoete geur. Enkele zeer fijn-versneden verse hysopblaadjes kunnen dienen als salade-kruid, in kruidenboter, of aan soepen en sauzen worden toegevoegd.
Vanaf Juni tot September verschijnen de mooie kleine blauwe hysopbloemetjes. Ze zijn zeer geschikt voor garnering van vissoep, paling, stoofpotjes, kalfs-en varkensvleesschotels.
Hysop wordt ook gebruikt bij de bereiding van Chartreuselikeur.
Brave Hendrik
Brave Hendrik is voedzaam en een uitkomst in tijden van honger en oorlog. Brave Hendrik een vergeten groente.
De thee wordt gebruikt tegen darmstoornissen.
In het voorjaar kunnen de uitlopende scheuten van brave hendrik gebleekt worden onder een bleekpot of een omgekeerde emmer.
De gebleekte scheuten kunnen net zoals asperges kort gekookt gegeten worden met wat gesmolten boter. Jonge blaadjes van brave Hendrik zijn te gebruiken in een gemengde salade en de grotere bladeren kunnen gestoofd worden als spinazie. Rauw zijn de blaadjes licht bitter, maar de bitterheid verdwijnt bij het koken.
Eetbare bloem, de zaden uit de bloemen kan je gebruiken in het deeg van brood.
Citroentijm
Citroentijm heeft een hartige smaak en smaakt licht naar citroen. De smaak is sterk, dus gebruik citroentijm spaarzaam.
In tegenstelling tot veel andere kruiden voeg je citroentijm zo vroeg mogelijk tijdens het bereiden toe. Op deze manier kan het aroma goed intrekken.
Onder andere te gebruiken in thee, kipgerechten, fruitsalade, vis, warme groenten en ratatouille.
De bloem is eetbaar, ze is smaakvol en geurend. Te gebruiken in salades en voorgerechten.
Zeevenkel
De vlezige bladeren zijn eetbaar, en heeft net als gewone venkel een anijsachtige smaak maar dan gecombineerd met een ziltige extra smaak waardoor hij goed combineert met vis en schaaldieren. Ook de peulen zijn eetbaar.
Ze zijn rijk aan vitamine C.
De plant wordt al heel lang gebruikt omwille van de geneeskrachtige werking. Het helpt om het lichaam te zuiveren en je zou er ook van afvallen. Het bevordert de spijsvertering en helpt tegen winderigheid.
Wordt gebruikt in een marinade of in vinaigrettes. De scheuten worden bereid als asperges.
Roomse kervel
Van Roomse kervel wordt het geveerde blad en de jonge stengels gegeten.
Deze kervel ruikt wat drop anijsachtig. De zaden van Roomse kervel worden eveneens gesmaakt in de fijn proeverskeuken. De bladeren worden aan salades, soepen en sauzen toegevoegd en kunnen ook -als natuurlijke zoetstof- met zure gerechten, zoals rabarber, worden meegekookt. Het blad wordt ook gebruikt in kruidenboter, in soep en in salade. De stevige uitgegroeide wortels kunnen rauw worden geraspt of als kookgroente geserveerd. Ook te gebruiken in een kruidige likeur.
Ook de bloem is eetbaar.
Geneeskrachtige plant die gebruikt wordt tegen keelpijn, versnelt genezing van wonden, heeft een heilzame werking bij een verkoudheid, werkt tegen oververmoeidheid, bevordert de spijsvertering en is een rijke bron van vitamine C.
De nog groene zaden kunnen goed gebruikt worden in fruitdesserts, samen met zure bessen zoals aalbessen.
De rijpe zaden kan je dan weer in gebak verwerken, maar combineren ook heel apart met koolgerechten.
Lievevrouwebedstro - Asperula odorata
Het blad, de stengel en de bloem zijn eetbaar. Voor een aromatische kruidenwijn doe je de vanilleachtig zoet smakende bloemen 12 uur in de wijn.
Het lievevrouwebedstro kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt in soepen, salades, desserts of dranken - vooral de bekende meiwijn of "Maibowle".
Meiwijn: Neem een paar bosjes lieve-vrouwen-bedstroo. Snijd de uiteinden van de stelen er af. Doe het in een pot met 1 fles Rijnwijn, 1 fles Moezelwijn en een paar sinaasappelen aan partjes (zonder de schil). Voeg er 250 gram suiker bij. Sluit den pot goed dicht en laat het zo een dag staan. Het kruid is duidelijk te proeven, de suiker is gelukkig goed gebalanceerd door zuren van de wijn en de sinaasappel.
Gebruik het kruid met mate. Smaak: zoet met een vleugje kaneel en vanille. De geur doet denken aan gedroogd gras. Het kruid is ook bekend als smaakstof voor ijs, bruisende dranken en andere desserts.
Lievevrouwebestro heeft een ontstekingsremmende en krampstillende werking. Wordt gebruikt in kruidenthee tegen hoofdpijn, migraine en hartkloppingen. Let wel, een te hoge dosis kan hoofdpijn veroorzaken.
Bijvoet - Artemisia Vulgaris
Zowel het blad en de wortel als de bloemknoppen en bloemen worden gebruikt. De plant wordt zowel culinair als medicinaal toegepast.
Bijvoet is aromatisch en heeft een wat bittere smaak. Gebruik bijvoet met mate vanwege de bittere smaak. Bijvoet kun je gebruiken in salades, in vullingen van kip, vlees of vis en in dressings.
Bijvoet stimuleert de spijsvertering. In de juiste hoeveelheden is bijvoet dus de ideale specerij om vette vleessoorten te kruiden. De zachte punten kunnen geoogst worden zolang de bloemetjes nog niet zijn opengegaan.
De wortel, bloemknoppen en het blad worden gedroogd om er thee van te zetten. Helpt tegen menstruatiepijn, depressie en longklachten. Bijvoet kan ook gerookt worden, heeft hetzelfde effect als het roken van marihuana maar minder intens.
Look-zonder-look - Alliaria petiolata
De witte bloemen zijn eetbaar en staan mooi in een kleurrijke salade.
Gebruik deze plant in de keuken als vervanging van knoflook en ui. De jonge bladeren voor de bloei kunnen worden gebruikt als kruid of smaakversterker bij omelet en quiche. Ook kan je de bladeren fijngehakt door salades, pesto of kruidenboter doen. De bloemen en zaadknoppen kan je rauw eten.
Het zaad kan gebruikt worden om een 'wilde mosterd' van te maken, of als smaakmaker door brood.
De jonge wortel smaakt naar rapen. In soep laten meetrekken voor zijn aroma of gekookt samen met wortelen en aardappelen en in een vegetarische ragout verwerken.
Zonnekruid - Helenium autumnale
Sterke, vaste plant. Ze bloeien de hele zomer lang en kunnen gebruikt worden als snijbloemen. De kleuren zijn paars, rood, oranje of geel.
Scheur om de drie jaar delen van de plant, om de plant te verjongen.
Vermeerderen: in het najaar of voorjaar haal je de pol uit de grond, scheur je 'm in. Goed voor insecten.
Eetbare bloem.
Witte klaver
Witte klaver is eetbaar, de blaadjes smaken fris-zuur en de bloemen fris-zoet. Het heeft een hoge voedingswaarde. Witte klaver bevat meer nectar dan rode klaver. Het jonge blad en de bloemen van de klaver kan je oogsten van april tot november.
Je kan ze in salades gebruiken of koken als spinazie. De bloemen worden gebruikt als decoratie. Je kan ze ook drogen om er thee van te maken. Klaverthee wordt vaak gemixt met munt.
Wilde peen - Daucus Carota
Eetbare bloem. De wortel kan geoogst worden na het eerste jaar. Ook de bladeren, bloemen en de zaden van de wilde peen zijn eetbaar. De bladeren en bloemen kun je rauw opeten. Je kan er een salade mee verrijken. Je kan de wortel koken, of wokken. Op dezelfde kookwijze zoals een 'normale' wortel.