Citroen

Planten

Afhankelijk van de soort citroen. Winterharde kan je buiten planten, andere kan je in bloempotten planten, wanneer je wenst, in mediterrane potgrond. 

Veel zonlicht is vereist in een niet te vochtige grond.


Verzorging

Niet te veel water geven. Eventueel hydrokorrels voorzien.

In de zomer tweewekelijks wateren, in de winter maandelijks.

Bemesten van maart tot september met mediterrane meststof.


Groeihoogte

Tot 3 meter. Met snoeien is hij kleiner te houden.


Winterhard

Winterharde tot -20 graden. Andere citroenbomen vanaf vriestemperaturen binnen zetten op een koele en zonnige plek. Na ijsheiligen terug buiten op het balkon of terras.


Snoeien

In het voorjaar.


Bloei

Bloeit vier maal per jaar.


Bestuiving

Zelfbestuivend. Huisplanten met een kwastje bestuiven.


Oogst

Het ganse jaar door. Citroenen rijpen na 9 tot 15 maanden.


Extra info

Vermeerderen kan door een oudere tak met nieuwe scheut te stekken.


Citroenbomen kan je kweken uit pitjes! Je hebt wel héél veel geduld nodig.

Laat de pitjes een nachtje weken in water, daarna zaai je ze in potgrond voor citrusplanten of olijfbomen. Ze hebben voldoende warmte (20 tot 25 graden) en heel veel licht nodig.

Als de plantjes 20 cm groot zijn, plaats je ze in grote, goed vochtdoorlatende potten met veel drainagegaten, zoals olijfboombakken, gevuld met aangepaste potgrond. In het voorjaar en in juli geef je ze extra meststof voor mediterrane planten.

Het is belangrijk dat de planten niet te groot worden. Ik laat ze maximum 1 meter hoog worden. Bij vruchtdragende planten, snoei je pas als de vruchten reeds geoogst zijn. Snoeien doe je in het voorjaar.

Pas na 3 tot 15 jaar zullen er vruchten aan de plant komen. Eind juni zullen er dan bloemen aan de plant groeien, op plekjes waar je het totaal niet verwacht.

Van mei tot oktober zet ik de planten op het terras. Daarna verkassen ze naar een zonnige plek in huis. De planten hebben zeer veel licht nodig.

Geef steeds regenwater op kamertemperatuur, regelmatig kleine hoeveelheden. Wil je de bloei stimuleren, dan geef je een periode geen water zodat de grond opdroogt. Wanneer de plant daarna terug water krijgt, zal dit de aanmaak van bloemknoppen stimuleren.

Oogst de vruchten wanneer ze rijp zijn. Je kan ze ook nog lange tijd op de plant laten hangen.

Receptjes met citroen