Ajuin

Planten

Ofwel zaaien in volle grond ofwel plantuitjes uitplanten in volle grond.

Er bestaan veel soorten ajuin: zomerui, winterui, zaaiui, zilverui, bosui... Zij hebben allemaal een verschillende zaai- of plantperiode.

Zomerui plant je buiten vanaf midden februari tot midden april. Plantafstand 20 centimeter tussen de rijen en 10 centimeter tussen de planten. Plant ze met het puntje net boven de grond.

Uien houden niet van deze buren: bonen, erwten en peterselie.


Verzorging

Weinig bemesten, voorzien van compost en kalium. Kalium geeft extra dikke, gezonde en smaakvolle uien.

Beschermen met insectengaas tegen de ajuinvlieg. Span een gaasdoek na het planten en plant afrikaantjes tussen de ajuin om de ajuinvlieg af te schrikken.

Voorkom roestziekte, dit is een schimmel, door op een zonnige en luchtige plaats te planten.


Groeihoogte

---


Winterhard

Ja.


Snoeien

---


Bloei

De ui is een tweejarig gewas. In het eerste jaar ontstaat uit een uienzaadje een eetbare bol. Als je deze bol niet zou oogsten maar in de grond zou laten zitten, ontstaat in het tweede jaar een bloemstengel in de plant. Kortom, de ui gaat bloeien en zaadjes maken. 


Bestuiving

---


Oogst

Zomerui wordt geoogst vanaf eind juni tot begin augustus.

Kan op elk moment geoogst worden. Als je grote uien wenst, wacht je beter tot het einde (ongeveer 100 dagen na de aanplant) van de groeicyclus. Als het loof bruin wordt, zijn ze klaar voor de oogst.


Extra info

Ajuin behoort tot de gewasfamilie van look. Er zijn verschillende ajuintypes: plantajuin, zaai- of bewaarajuin, inmaak- of zilveruitjes en pijpajuin.

Laat de uien na de oogst een week liggen op de grond, zo kunnen de wortels en het loof drogen. Knip het dorre loof af en laat ze nog een drietal weken drogen op een warme geventileerde plaats, zo bewaren ze lange tijd.

Ajuinen zijn calorie-arm. Ze zijn goed voor de vertering en houden het bloedsuiker in balans. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen die het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Receptjes met ajuin