Weegbree – Erba Stella

Planten

Van maart tot en met juni zaaien in volle grond. Zaai op een halve centimeter diepte in een zanderige grond, in volle zon of halfschaduw. Bij voorkeur in een bloempot zaaien, gezien de plant kan woekeren.

De zaden hebben een minimum temperatuur nodig van 10 graden om te kunnen ontkiemen, kiemen duurt 1 tot 3 weken. Uitdunnen met 10 centimeter tussen de plantjes.


Verzorging

Het geven van extra voeding is niet vereist, maar het kan de groei bevorderen als je de teelt wat serieuzer wil aanpakken.

Heeft weinig water nodig.


Groeihoogte

Kan tot een halve meter breed worden en 50 centimeter hoog.


Winterhard

Het plantje zaait zichzelf uit na de bloei en komt volgend jaar in tienvoud op. Eenmaal weegbree in de tuin, dan kom je er nog maar moeilijk van af.


Snoeien

Indien deze planten te veel gaan woekeren kunt u de uitgebloeide bloemen vlak na de bloei het beste verwijderen. Zo voorkomt u uitzaaiing.


Bloei

Mei - september.


Bestuiving

---


Oogst

Mei tot en met september. Weegbree kan je gedurende de hele groei doorlopend oogsten, of op ieder gewenst moment, bij voorkeur voor de bloei.


Extra info

De groene bladeren kunnen gebruikt worden in een salade, je kan het blad ook in soep verwerken.  Het blad wordt bij deze plant geoogst en gebruikt in de keuken, maar ook de wortels zijn eetbaar nadat deze goed schoon zijn gemaakt. Weegbree wordt ook vaak gebruikt om thee van te zetten, helpt tegen problemen bij de luchtwegen en het wordt ook gezien als stimulans voor de nieren. Bij voorkeur oogsten de dag van het gebruik.

Gemakkelijk te kweken plant. Meerjarige plant.

Weegbree kan erg gaan woekeren als deze zichzelf uitzaait. Om dit te voorkomen knip je de bloemen voor het uitbloeien van de plant af en zaai je weegbree in een pot of bak.

Komt in ons klimaat ook in het wild voor. De bloemen zijn ook eetbaar en smaakvol.