Kleefkruid

Het is een eetbare plant die je in het wild terug vindt. Kleefkruid komt voor aan de randen van akkers, bossen en struwelen.

De plant dankt haar naam aan het feit dat ze vast blijft zitten aan alles wat erlangs strijkt. Dit door de vele haakjes die aan de stengel en de vruchten van kleefkruid zitten. Zo worden de zaden verspreid.

De bloeiperiode, witte kliene onopvallende bloempjes van 2 mm doorsnee, is van mei tot oktober. Uit deze bloemen ontstaan kleine vruchtjes met vele haakjes eraan.

Kleefkruid heeft een geneeskrachtige werking, ze zorgt voor drainage van de lymfeklieren, heeft een bloedzuiverende werking, versterkt het immuunsysteem en versnelt herstel tijdens of na ziekte.

Kleefkruid thee kan helpen bij het verlichten van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis, het heeft een ontstekingsremmende en verzachtende werking.

De jonge blaadjes zijn lekker in rijst, soep en bij stoof- en visgerechten. Ook bij risotto te gebruiken, in kruidenthee of kort gebakken in de pan. Pluk de blaadjes voordat er zaadjes aan de plant komen.

De smaak van kleefkruid is licht bitter en smaakt een als andijvie en witloof. Het kan als keukenkruid gebruikt worden als smaakversterker.

Het blad eet je rauw in het voorjaar, in het najaar zijn de bladeren stugger.

De zaden bevatten cafeïne en werden vroeger gedroogd en gemalen tot koffie.

Een smoothie met kleefkruid, groenten en/of fruit, alsook andere wildpluk zoals vogelmuur, brandnetel, paardenbloem.