Plaagresistente aardappelen

De laatste jaren wordt er steeds meer ingezet op het ontwikkelen en kweken van resistente aardappelrassen.  De aardappelplaag wordt veroorzaakt door een hardnekkige schadelijke pseudoschimmel: Phytophthora infestans. Door aanpassen en muteren ontwikkelen zich steeds sterkere stammen, die niet meer te vergelijken zijn met de aardappelziekte van vroeger. De middelen en rassen van dertig jaar geleden werken daardoor niet meer.


VITABELLA

Deze aardappel is niet enkel biologisch maar ook plaagresistent. Dit ras is te vergelijken met de Frieslander en geeft smaakvolle vastkokende aardappelen. Zeer geschikt om frietjes mee te maken.


CAROLUS

De Carolus kan je herkennen aan zijn opvallende rode ogen op de schil. Deze aardappelen zijn geschikt voor frietjes en puree. Het zijn bewaaraardappelen die koel bewaard dienen te worden.


GOLDMARIE

Vroege aardappel, vastkokend en weinig last van aaltjes.


TWINNER 

Vroege soort met gele schil en 90 benodigde groeidagen. Geschikt voor koken, bakken en frituren. Vrij grote, ovale knollen met gele schil- en vleeskleur. 


TEXLA

Texla aardappelen hebben een mooie ronde vorm. Deze kunnen prima bewaard worden, en zijn volledig resistent tegen de aardappelziekte. Dit aardappelras kan niet geteeld worden in kleigrond. De geoogste knollen van deze bloemig kokende plantaardappel zijn geel met een rode schil en zijn van goede kwaliteit om in de keuken te gebruiken (koken, puree, soep).


ALOUETTE

Dit aardappelras heeft heerlijk geelkleurig vruchtvlees. Deze is zowel geschikt om te koken als te bakken. De Alouette aardappelen zijn de verbeterde versie van de Raja plantaardappelen.


OBAMA

Deze aardappelen hebben een lange en ovale vorm. De Obama zorgt voor een grote opbrengst vastkokende gele aardappelen. Vroege aardappel.


SEVILLA

Sevilla aardappelen zijn eerder middenlaat en lichtbloemig. Hoe langer je ze laat staan, hoe lekkerder de smaak is. 


TWISTER 

Vroege soort met gele schil. Geschikt om te koken, te bakken en te frituren. Grote, bolronde knollen met gele schil- en vleeskleur. 


BIONICA

Een middenvroege, ovaalronde aardappel. Zeer grote opbrengst. Smaakvolle aardappel.


DITTA

Half-vroege aardappel, vastkokend.


CONNECT

Middelvroeg tot middellaat afrijpend. De vorm van de knol is rond-ovaal en middelgroot. De aardappel is vrij melig in de kook. Grote opbrengst.


AGRIA

Deze aardappel is zeer goed bestand/resistent tegen aardappelplaag, heeft een mooie opbrengst en aanvaardbare bewaartijd. De geoogste knollen van deze vastkokende plantaardappel zijn geel met een gele schil en zijn van goede kwaliteit om in de keuken te gebruiken om te koken en te frituren. 

Preventieve maatregelen tegen de aardappelziekte

  • Kweek vroege rassen en oogst ze ten laatste begin juli. 
  • Kiem je plantaardappelen goed voor, zo krijgen ze een voorsprong.
  • Het aangetaste aardappelloof tijdig verwijderen kan het doorgroeien van de schimmel tot in de knol voor de oogst afremmen.
  • Oogst tijdig je knollen, voordat ze nat worden en de schimmelsporen erop komen.
  • Bewaar je aardappelen droog, donker en vooral heel luchtig tot november. Controleer regelmatig op eventuele rotte plekken.

Twister

Alouette

Texla

Carolus

Sevilla

Obama