Confituren en chutneys

Klaprozengelei

2 handjes klaproosbloemen

1 citroen, geperst

1 liter water

1 kg geleisuiker


Overgiet de klaproosbloemen met kokend water en voeg het citroensap toe. Laat een nacht trekken.

Zeef het sap en breng het aan de kook met de geleisuiker gedurende 5 minuten.

Schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen en laat afkoelen op zijn kop.

Appelbesconfituur met gember

300 gram appelbessen, gewassen en zonder steeltjes

1 centimeter gember, geraspt

sap van 1 citroen

50 ml water

100 gram geleisuiker


Kook de bessen 15 minuten in het water. Stamp ze fijn en voeg de suiker, citroensap en gember toe.

Laat nog 4 minuten inkoken en schenk in gesteriliseerde bokalen.

Laat de bokalen ondersteboven afkoelen.

Witloofconfituur

200 gr witloof, gesnipperd

50 ml witte wijn

1 eetlepel acaciahoning

citroensap

takje tijm

200 gr geleisuiker

olijfolie


Stoof het witloof aan in de olijfolie. Voeg citroensap, witte wijn, tijm, honing en geleisuiker toe en breng aan de kook.

Laat 20 minuten inkoken en schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen. Laat de bokalen afkoelen op zijn kop.

Perzik-honingmeloenconfituur

1 honingmeloen, in blokjes gesneden

500 gram witte perzik, gevild en in blokjes gesneden

sap van 1 citroen

1 vanillestokje

geleisuiker


Weeg het fruit af, je hebt dezelfde hoeveelheid geleisuiker nodig.

Breng het fruit aan de kook met het citroensap. Rits de zaadjes uit het vanillestokje en voeg deze toe aan het fruit. Voeg de geleisuiker toe en laat 4 minuten koken.

Onmiddellijk in gesteriliseerde bokaaltjes schenken en deksel afsluiten. De bokaaltjes op zijn kop zetten en laten afkoelen. 

Perenconfituur met gember

500 gram peren, geschild, zonder pitten en in blokjes gesneden

sap van 2 citroenen

2 centimeter gember, geraspt

250 gram geleisuiker

1 vanillestokje, overlangs gesneden


Stoof de peerblokjes aan met het vanillestokje. Voeg de gember en het citroensap toe en laat 15 minuten stoven. Pureer de massa. Voeg de geleisuiker toe en laat 4 minuten inkoken.

Schenk onmiddellijk in schone bokaaltjes.

Pruimenchutney met vijg

4 pruimen, pitloos, in kleine stukken gesneden

1 vijg, in stukjes gesneden

1 rode ui, gesnipperd

1 teentje look, gesnipperd

1 centimeter gember, geschild en geraspt

sap van 1 citroen

4 eetlepels geleisuiker

2 eetlepels bruine suiker

20 cl rode porto

1 theelepel kaneel

1 steranijs

1 theelepel mosterdzaadjes

zout, mespunt

cayenne, mespunt


Fruit de rode ui in boter. Voeg de look toe en laat vijf minuten stoven.

Voeg alle ingrediënten toe behalve de vijg en laat 20 minuten op een zacht vuur doorkoken.

Als laatste voeg je de vijgblokjes toe en laat je nog 5 minuten zachtjes doorkoken.

Schenk onmiddellijk in schone bokaaltjes.

Lekker bij kaas of stoofpotjes.

Witte bessengelei

200 gram witte aalbessen

50 ml water

220 gram geleisuiker

1 eetlepel citroensap


Kook de aalbessen 5 minuten in bodempje water, de steeltjes mogen er aan blijven.

Stamp de aalbessen en zeef het vocht. Haal het sap door een geleidoek.

Doe het sap in een kookpot en voeg de geleisuiker toe. Laat 4 minuten inkoken.

Schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen en zet op zijn kop.

Marmelade van calamondin

200 gram calamondin, gehalveerd

citroensap, 2 eetlepels

sinaasappel, geperst

5 blaadjes citroenmelisse, gesnipperd

geleisuiker

water


Breng de calamondin aan de kook in een bodempje water gedurende een half uur.

Laat afkoelen en snijd de vruchtjes zeer fijn, haal de pitjes weg.

Voeg het citroensap, de sinaasappelsap en de citroenmelisse toe en weeg de vloeistof af.

Voeg evenveel geleisuiker toe als er vloeistof beschikbaar is.

Breng terug aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken en schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokaaltjes.

Vlierbloesemgelei

1 dl citroensap

2 dl water

2 dl vlierbloesemsiroop

400 gr geleisuiker


Breng alles aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken.

Schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen en laat op zijn kop afkoelen.

Confituur van gele kiwi

1 kg gele kiwi's, geschild en gepureerd

sap van 1 appelsien

sap van 1 citroen

1 kg geleisuiker

1,5 cm gember, geraspt


Breng het fruit aan de kook met de geleisuiker. Laat 4 minuten doorkoken. Schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen en laat de bokalen op zijn kop afkoelen.

Frambozenchutney

200 gr sjalot, gesnipperd

500 gr frambozen

2 cm gember, geraspt

1 citroen, zeste en sap

halve chilipeper, zonder zaadjes, gesnipperd

200 gr suiker

theelepel zout

5 eetlepels wijnazijn met sjalot

2 eetlepels balsamico


Doe alles in een kookpot en breng aan de kook. Laat 15 minuten doorkoken zonder deksel.

Onmiddellijk in gesteriliseerde bokaaltjes schenken en laten afkoelen op zijn kop.

Lekker met kaas en vleeswaren.

Ananaskers confituur

200 gr ananaskers, zonder omhulsel

200 gr geleisuiker

2 eetlepels citroensap


Breng de ananaskers aan de kook met het citroensap en prak fijn. Indien je geen zaadjes wenst in de confituur, kan je het fruit zeven.

Voeg de geleisuiker toe en laat 4 minuten inkoken.

Onmiddellijk in gesteriliseerde bokaaltjes schenken en op zijn kop laten afkoelen.

Rabarberconfituur met tijm en sinaasappel

300 gr rabarber, geschild en in blokjes gesneden

2 appelsienen, zeste en geperst sap

500 gr geleisuiker

7 takje tijm


Doe het fruit, het sap en de tijm in een kookpot en laat een 5-tal minuutjes koken.

Voeg de geleisuiker toe en roer regelmatig. Laat 4 minuten koken en haal de tijm er uit.

Onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen schenken en de bokaaltjes omgekeerd laten afkoelen.

Paardenbloemgelei

300 paardenbloemen, geplukt in de ochtend, ontdaan van steel en groene blaadjes

100 gr geleisuiker per dl vloeistof

1 appelsien

1 citroen

water


Doe de bloemen in een kookpot en voeg water toe tot de bloemen onder staan. Halveer citroen en appelsien en voeg toe. Breng aan de kook en laat 10 min met deksel op de pot doorkoken.

Het mengsel een nacht laten trekken en dan zeven.

Meet de vloeistof af, breng aan de kook en voeg voldoende geleisuiker toe. Laat 5 min koken.

Giet de gelei in gesteriliseerde bokalen.

Smaakt als honing!

Je kan ook een siroop maken, dan gebruik je een halve dosis geleisuiker.

Chutney van groene tomaten

600 gr onrijpe tomaten, zonder kroontje, in stukjes gesneden

2 appelen, geschild en in blokjes gesneden

1 ui, gesnipperd

2 teentjes look, gesnipperd

2 dl ciderazijn

150 gr suiker

1 theelepel currypoeder

1 theelepel komijnpoeder

2 takjes tijm, 2 takken peterselie, 1 takje rozemarijn, samengebonden

snuifje zout


Doe alle ingrediënten in een kookpot en laat 1,5 uur koken. Roer regelmatig tot de chutney goed ingekookt is. Haal het kruidenboeket uit de chutney. Giet onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen en laat omgekeerd afkoelen.

Zwarte bessengelei

500 gram zwarte bessen

500 gram geleisuiker

150 ml water


Rits de bessen van de takjes, spoel ze en breng ze aan de kook gedurende 20 minuten.

Zeef het sap en druk de bessen goed uit.

Breng het sap aan de kook en voeg de geleisuiker toe. Laat 4 minuten inkoken en schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen.

Rabarberconfituur met frambozen en Hoegaarden rosé 0,0%

300 gr rabarber, geschild en in blokjes gesneden

300 gr frambozen

450 gr geleisuiker

klein blikje Hoegaarden Rosé 0,0 % (15 cl)


Doe het fruit met de Hoegaarden in een kookpot en laat een 5-tal minuutjes koken.

Voeg de geleisuiker toe en roer regelmatig. Laat 4 minuten koken.

Onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen schenken en de bokaaltjes omgekeerd laten afkoelen.

Braambessenconfituur

500 gr braambessen, gewassen en ontdaan van steeltjes

500 gr geleisuiker

2 el citroensap


Doe de ingrediënten in een kookpot.

Breng al roerend aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.

Schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen en laat de bokalen op zijn kop afkoelen.

Marmelade

1 kg sinaasappelen, biologisch of eigen kweek

1,2 kg kristalsuiker

3 eetlepels citroensap

3 eetlepels water


Breng de sinaasappelen aan de kook. Laat ze 2 uur koken op een zacht vuur.

Laat ze afkoelen en snijd ze in dunne plakjes.

Doe de sinaasappelstukjes met citroensap, het water en het suiker in een pan en breng aan de kook.

Laat 20 minuten inkoken. Schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen en laat de bokalen afkoelen op zijn kop.

Aardbei-Frambozenconfituur

1 kilo frambozen en schoongemaakte aardbeien

500 gram geleisuiker


Breng het fruit al roerend aan de kook en voeg de geleisuiker toe.

Laat 5 minuten flink doorkoken.

Onmiddellijk in gesteriliseerde bokaaltjes schenken en deksel afsluiten. De bokaaltjes op zijn kop zetten en laten afkoelen.

Kersenconfituur

500 gr ontpitte kersen

250 gr geleisuiker

3 eetlepels citroensap


Meng de kersen met de geleisuiker en laat een nacht trekken.

Doe er 3 eetlepels citroensap bij en breng aan de kook.

Laat 4 minuten doorkoken en schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen. Laat ze op hun kop afkoelen.

Rabarberconfituur met gember

500 gr rabarber, geschild en in kleine stukjes gesneden

1,5 cm gember, geschild en in kleine stukjes gesneden

1 appelsien, zeste en sap

250 gr geleisuiker


Breng het fruit aan de kook. Als de rabarber zacht is, voeg je de geleisuiker toe en laat je 4 minuten inkoken.

Schenk in gesteriliseerde bokalen en laat afkoelen op zijn kop.

Stekelbes-aalbes confituur

200 gr aalbessen zonder steeltjes

400 gr stekelbessen

300 gr geleisuiker


Kook de aalbessen en haal door een zeef. Hou het sap bij.

Plet de stekelbessen, voeg het sap van de aalbessen en de suiker toe en breng aan de kook.

Giet de confituur in gesteriliseerde bokalen.

Druivengelei met paardenbloem

1 kg druiven, gespoeld en ontdaan van steeltjes

1 kg geleisuiker

3 eetlepels paardenbloemsiroop

zakje vanillesuiker

sap van halve citroen


Doe de druiven in een kookpot en breng ze aan de kook. Na tien minuutjes koken plet je ze met een stamper en haal je ze door een zeef.

Doe het gezeefde sap in een kookpot en voeg de geleisuiker, de vanillesuiker, de paardenbloemsiroop en het citroensap toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken.

In gesteriliseerde bokalen schenken en op zijn kop laten afkoelen.


Mangoconfituur met ananas en appelsien

300 gr mango, in kleine blokjes gesneden

300 gr ananas

300 ml appelsiensap

100 ml citroensap

800 gr geleisuiker


Breng de mango, ananas, appelsiensap en citroensap aan de kook. Voeg geleisuiker toe en laat 4 minuten inkoken.

Schenk in gesteriliseerde bokalen en laat de bokalen op hun kop afkoelen.

Rode bessen chutney

500 gr aalbessen zonder steeltjes

3 rode ajuinen in ringen gesneden

5 el rode wijnazijn

2 el balsamicoazijn

200 gr bruine suiker

1 cm geraspte gember


Breng de bessen aan de kook met de ajuinen, gember, wijnazijn, balsamicoazijn en bruine suiker.

Laat inkoken zonder deksel.

In gesteriliseerde bokalen schenken en de bokalen omgekeerd laten afkoelen.

Gele frambozenconfituur

250 gr gele frambozen

2 el citroensap

200 gr geleisuiker


Doe de frambozen met citroensap in een kookpot en meng de geleisuiker er onder. Laat 4 minuten al roerend doorkoken.

Giet in gesteriliseerde bokalen.

Pompoenconfituur

500 gr pompoen in blokjes

2 appelen in blokjes

sap van 2 appelsienen

800 gr geleisuiker


Doe de pompoen, de appelblokjes en het sap van de appelsienen in een kookpot. Kook tot een moes.

Voeg de suiker erbij en laat 4 minuten inkoken.

In gesteriliseerde bokaaltjes schenken en op hun kop laten afkoelen.

Meloenconfituur met witte rum

300 gr meloen charentais, geschild, ontpit en in kleine blokjes gesneden

sap van halve citroen

3 eetlepels paardenbloemsiroop

300 gr geleisuiker

2 cl witte rum


Doe alle ingrediënten in een kookpot en breng aan de kook.

Laat 4 minuten doorkoken. Schenk de confituur in gesteriliseerde bokalen en laat de bokalen op zijn kop afkoelen.

Blauwe bessen confituur

500 gr blauwe bessen zonder steeltjes

300 gr geleisuiker

2 el citroensap


Meng alle ingrediënten en breng aan de kook.

Laat al roerend 4 minuten inkoken.

Onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen schenken.

Paprikagelei

200 gr rode paprika, gegrild, ontvild en zonder zaadjes

mespunt chilipoeder

100 gr geleisuiker

theelepel citroensap


Breng de paprika aan de kook en mix ze. Voeg de andere ingrediënten toe en na 4 minuten giet je ze in gesteriliseerde bokaaltjes.

Aardbeienconfituur

500 gr aardbeien, ik heb mengeling van gewone en bosaardbeitjes gebruikt

500 gr geleisuiker

2 el citroensap


Verwijder de kroontjes van de aardbeien.

Doe alles in de kookpot en laat 4 minuten al roerend koken.

Onmiddellijk in gesteriliseerde bokalen schenken.

Meloenconfituur met perzik

400 gr meloen charentais, in kleine blokjes

600 gr perzik, zonder schil en in kleine blokjes

sap van halve citroen

1 kg geleisuiker


Breng het fruit aan de kook en prak het fruit na tien minuten.

Voeg de geleisuiker toe en laat 4 minuten inkoken.

Schenk ik gesteriliseerde bokalen en laat de bokalen op hun kop afkoelen.

Citroengelei met gember

1 dl sap van citroenen

2 dl water

200 gr kristalsuiker

150 gr geleisuiker

1 cm gember, geraspt


Breng het sap van de citroenen, het water en de gember aan de kook. Voeg de suiker en geleisuiker toe en laat 4 minuten inkoken. 

Schenk onmiddellijk in gesteriliseerde bokaaltjes en laat op hun kop afkoelen.

Je kan ook zeste van citroen toevoegen, maar ik gebruik deze reeds voor limoncello. Zonde om de rest van de citroen niet te gebruiken, vandaar gelei met het sap.