Asperges

Planten

Asperges kan je zaaien of je kan planten kopen.

Asperges worden uitgeplant vanaf maart tot uiterlijk half april, op een zonnige plaats. Dit bevordert de opwarming van de grond en vervroegt de oogst. 

Plant ze ruim, afstand in de rij tussen de planten is 25 cm - 30 cm en tussen de rijen 1,60 m. Geef de wortels voldoende ruimte.

Planten gebeurt in zelf gemaakte voren. De diepte van de voren is zodanig dat de kop van de plant nog 20-25 cm onder het maaiveld zit.

Er wordt om de 30 cm een plant gezet. De wortels worden gelijkmatig open gespreid, op een klein grondheuveltje en de groeipunten staan in de lengterichting van de bedden.

De wortels tot en met de koppen van de plant met een laagje grond tussen de 5 en 10 cm voorzichtig afdekken. De voor wordt niet helemaal opgevuld. Voeg nog een hand universele meststof toe per vierkante meter.

Bij droog weer begieten. Na het planten kan je compost toevoegen als bemesting. Heb je last van kleigrond? Voeg dan wat zand toe om de grond lichter te maken.

Witte asperges verkiezen een lichte, goed doorlatende grond met een hoog humusgehalte en een lage grondwaterstand tijdens de winter.Groene asperges daarentegen zijn minder veeleisend. Doordat zij ondergronds geen witte stengels moeten vormen, is het ook niet nodig om ruggen te maken. Ze mogen minder diep geplant worden en aardebermen zijn niet nodig.

Dekgrond:

  • het eerste jaar: 7 cm hoog
  • het tweede jaar: 15 cm hoog
  • vanaf het derde jaar: 20 cm en meer


Verzorging

Grondvoorbereiding:De levensduur van de aanplanting hangt af van de bewortelingsdiepte. We moeten streven naar een bewortelbare laag van 80 cm.

De grond losmaken is aangewezen tot op 75 centimeter. Organische bemesting bij de aanleg van een aspergeteelt is aangewezen. Gebruik 10 liter per vierkante meter stalmest of compost op het moment van de diepe grondbewerking. De eerste twee jaar dien je de planten goed te bemesten.

Het eerste jaar: onkruidvrij houden. Gedurende de zomer de plantvoren geleidelijk opvullen, zodat op het einde van het seizoen de voor helemaal opgevuld is.

Eerste groeijaar in november het afgestorven loof tot aan de basis van de aspergeplanten uitrekken en vernietigen.

Het tweede jaar maak je in het voorjaar, begin april, een niet al te grote berm bovenop de aspergerijen van zo'n 25 cm. Er wordt slechts een paar asperges per plant geoogst en dit tot half mei.

Het derde jaar kan je vroeg in het voorjaar de bedden wat los maken en gedeeltelijk afgraven om de grond sneller te doen opwarmen. Zie je de eerste stengels verschijnen, dan maak je de bermen op volle hoogte, dit is zo'n 20 cm boven het maaiveld. Daartoe schep je de grond naast de rijen uit en leg je die op de rijen. De bermhoogte ten opzichte van de naastliggende geulen is dan 35 tot 40 cm geworden. De breedte is 60 cm onderaan en 35 cm bovenaan. Om de opwarming van de bermen te bespoedigen is het opbermen in twee keer aan te raden. Het derde jaar kan geoogst worden tot rond 10 juni, dat betekent dat je dan zo'n vijf weken kan oogsten. Bemest eind juni het aspergebed nog eens met universele mest. In de zomer als de doorgroeide stengels stevig zijn, de berm terug vlak maken.

Vanaf het vierde groeijaar en alle volgende jaren kan je oogsten tot de uiterste datum 24 juni.

Na de oogst, en als de aspergestengels in de zomer stevig genoeg zijn mogen de bermen terug afgegraven worden. Vergeet niet bij het vlak maken van de bermen de rijen met paaltjes te markeren, om in het voorjaar de juiste rijrichting te kennen.

Maak gebruik van zwarte afdekfolie. Deze zal de grond sneller opwarmen en vermijdt onkruidgroei. Bijkomend voordeel: de aspergewortelen zullen het plastic naar boven duwen waardoor je de oogstklare asperges meteen kan spotten. Zorg wel dat er nog voldoende luchtcirculatie kan plaatsvinden om schimmelvorming te vermijden.

Om uitputting van de bodem te vermijden, bemest je de aspergebedden maar beter met een kaliumrijke meststof. Strooi tijdens de winter ook jaarlijks zeewierkalk (300 tot 400 gr/m²).


Groeihoogte

60 centimeter.


Winterhard

Ja.


Snoeien


Bloei

Mei - juni.


Bestuiving

---


Oogst

Van zodra de asperges hun kop boven de grond laten zien en een diameter hebben van 1 cm moeten ze direct geoogst worden(april/mei/juni).

Gebruik hiervoor een speciale aspergesteker.

De dag van Sint Jan, 24 juni, is officieel het einde van het aspergeseizoen.


Extra info

Het proces van het zaaien tot oogsten duurt drie jaar. De wortelen direct aankopen bespaart je heel wat tijd en werk. De witte asperge onstaat uit een proces van etiolering. Dat is belemmering van het licht. Groene asperges smaken feller. Witte asperges zijn fijner van smaak.

Je kan met dezelfde wortelen 10 tot 15 jaar lang asperges kweken.

Asperges kan je enkele dagen in de koelkast in een vochtige doek bewaren. 

Een asperge kan tot 12 cm per dag groeien. Bij zonnig weer moeten de asperges dan ook twee keer per dag geoogst worden. Asperges leven verder als ze geoogst zijn. Het kopje zuigt al het water uit de stengel, waardoor die houteriger wordt.


De aspergekever komt wereldwijd voor en kan enorme schade aanrichten aan aspergegewassen. Meestal wordt de kever in de maand april voor het eerst gesignaleerd.

Je kan de aspergekever herkennen aan zijn blauwe kop, de twee zwarte antennes en het roodbruine borststuk. Het schild van de kever is glanzend blauw tot zwart van kleur en bevat twee rijen met wit tot geelgekleurde vakjes. De eitjes van de aspergekever kan je herkennen aan de ovale vorm en zwarte kleur. Deze vind je meestal op de stengels van de vertakkingen van de plant. Larven zijn groen van kleur. Zowel de larven als de volwassen kevers veroorzaken veel schade in korte tijd. Op het menu van de aspergekever staan voornamelijk bladeren. De meeste schade tref je aan op het blad en de stengels. Naast fysieke schade blijft er ook veel vervuiling achter door de vloeibare uitwerpselen van de larven. Bij ernstige aantasting sterven plantdelen af. Voorkomen is uiteraard beter dan bestrijden. Daarom zou je gebruik kunnen maken van een vliesdoek. Daarnaast kan je tuinafval verwijderen, aangezien de kever overwintert tussen afgevallen bladeren. Je kan natuurlijke vijanden inzetten zoals het aaltje Steinernema feltiae. Deze nematoden dringen de larven binnen en scheiden dan bacteriën af, waardoor de larven sterven. 

Receptjes met asperges