Champagneblad

Planten

Zaaien van februari tot mei bij kamertemperatuur.

Verspenen van zodra de plantjes 2 centimeter groot zijn. Na Ijsheiligen kan je de plantjes buiten plaatsen op een zonnige en beschutte plaats, in een goed drainerende met compost verrijkte grond. Plantafstand 30 centimeter. Bij voorkeur planten in een verhoogd bed.


Verzorging

Beschermen tegen slakkenvraat.


Groeihoogte

Tot 50 centimeter.


Winterhard

Neen.


Snoeien

---


Bloei

Juli - oktober.


Bestuiving

---


Oogst

Juni - november.


Extra info

Champagneblad genaamd vanwege de tinteling, de smaak is verrassend, eerst ervaar je een jong groene slasmaak, die gevolgd word door een peperachtige pittige smaak om vervolgens over te gaan is een tintelende bruis in je mond, zoals bij het drinken van een glas champagne.   Deze smaaksensatie is niet gevaarlijk, maar gezond. 

Het wordt gebruikt als eetlustopwekker, pijnverzachter en infectiewerend. Het wordt toegepast bij onder andere keelpijn, gaatjes, amandelontsteking en aften. Geneeskrachtig en smaakvol.

Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar en worden meestal rauw gebruikt als garnering op aperitiefhapjes, cocktails en salades.  Je kan de blaadjes rauw eten of stoven.