Drankjes en siropen

Granaatappellikeur

500 gram granaatappelpitjes

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker

Doe de pitjes in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal. De vodka zal rood kleuren.

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gesteriliseerde fles en klaar is kees!

Rabarberlimonade

500 gram rabarber, geschild en in stukjes gesneden

sap van 2 citroenen

1 liter water

3 eetlepels vloeibare rietsuiker


Breng het water aan de kook en voeg de rabarber toe. Laat 20 minuten koken en zeef het mengsel.

Laat afkoelen. Voeg de vloeibare rietsuiker en het citroensap toe.

Serveer gekoeld.

Crème de cassis

voor een halve liter:

350 gram zwarte bessen

300 ml brandewijn of neutrale alcohol van minstens 40 graden

1 bessenblaadje

250 gram suiker

150 ml water


Pluk de rijpe bessen, spoel af en laat uitlekken.

Doe ze in een schone bokaal samen met de alcohol en het blaadje. Sluit goed af en zet het op een koele en donkere plaats.

Laat minstens drie maanden trekken. Zeef het mengsel en maak een suikersiroop door water aan de kook te brengen en de suiker volledig te laten oplossen.

Doe de bessenalcohol bij het suikerwater en giet in een gesteriliseerde fles.

Lekker in sauzen, als kirr royal en bij rood fruit.

Lavendelsiroop

6 eetlepels lavendelbloemen (vers)

500 ml water

250 gram suiker

sap van halve citroen


Doe alle ingrediënten in een kookpot. Breng tot aan het aan het kookpunt en haal van het vuur.

Laat afkoelen. Voeg citroensap toe, zeef het mengsel en bewaar in een schone glazen fles.

Lekker om gekoeld te drinken of in een cake.

Bramenlikeur

300 gram braambessen

700 ml vodka

100 gram suiker

150 ml water


Spoel de braambessen. Doe ze in een glazen bokaal en stamp ze grof. Voeg de vodka toe en laten 7 dagen rusten.

Na zeven dagen zeef je het vodkamengsel.

Breng het water aan de kook met het suiker. Laat afkoelen. Voeg het suikerwater toe aan de braambessenvodka.

Komkommerdrank met honingmeloen

1 komkommer, geschild en in blokjes gesneden

1 honingmeloen, in blokjes gesneden

1 eetlepel citroensap

gemalen peper

zout


Doe de ingrediënten in de blender en mix fijn. Eventueel bij te kruiden naar smaak met cayenne.

Twee dagen houdbaar in de koelkast.

Mojito met aardbei

voor 1 cocktail:

6 aardbeien, gehalveerd en zonder kroontje

sap van halve limoen

5 blaadjes munt en takje voor decoratie

2 theelepels vloeibare rietsuiker

50 ml rum

50 ml bruiswater

crushed ice


Plet de helft van de aardbeien met een stamper. Voeg het limoensap toe en de muntblaadjes.

Stamp de ingrediënten, zo komen de smaken vrij. Vul de glazen met crushed ice.

Voeg de rum en het bruiswater toe en garneer met de overgebleven aarbeien en een takje munt.

Aardbeienlikeur

200 gram aarbeien, in stukjes gesneden

500 ml vodka

2 kleine takjes rozemarijn

1 takje Mexicaanse dragon

200 ml water

150 gram suiker

Doe de aarbeien met de rozemarijn en de Mexicaanse dragon in een bokaal en schenk de vodka erover. Laat 5 dagen rusten tot het water rood kleurt.

Zeef de aarbeienvodka.

Breng het water aan de kook met de suiker. Laat afkoelen. Voeg het suikerwater toe aan de aardbeienvodka.

Smoothie met kers, framboos en aardbei

100 gram aardbeien, schoongemaakt en in stukjes gesneden

100 gram frambozen

100 gram kersen, ontpit en in stukjes gesneden

250 gram magere yoghurt

2 eetlepels vloeibare honing of paardenbloemsiroop


Doe alle ingrediënten in een maatbeker. Mix met een staafmixer.

Drink de smoothie gekoeld.

Klaprozensiroop

2 handjes klaproosbloemen

1 liter water

1 citroen, geperst

1 sinaasappel, geperst

3 eetlepels honing

200 gram geleisuiker


Overgiet de klaproosbloemen met kokend water, voeg sinaasappelsap en citroensap toe en laat een nacht trekken. Zeef het sap en breng aan de kook met de honing en geleisuiker.

Laat 5 minuten inkoken en schenk onmiddellijk in een gesteriliseerde fles.

De siroop zou een rustgevende en slaapstimulerende werking hebben.

Limonade met citroenmelisse

1 bosje citroenmelisse

3 citroenen, uitgeperst

200 gram suiker

500 ml water


Kook het water en voeg de citroenmelisse toe. Laat het een half uur intrekken.

Verwijder de citroenmelisse en voeg de suiker toe. Breng aan de kook en haal van het vuur als de suiker opgelost is. Laat afkoelen. Voeg het citroensap toe.

Lekker met bruisend water of met gin.

Limoenjenever

sap van 3 biologische limoenen

fles jenever

60 gr suiker

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een fles of in een bokaal.

Schud elke dag het mengsel, tot de suiker volledig is opgelost.

Rabarbersiroop met bosaardbeien

400 gr rabarber, gewassen en in grote stukken gesneden

200 gr bosaardbeien

2 eetlepels citroensap

halve vanillestok

150 gr suiker

100 ml water

Breng de rabarber en bosaardbeien aan de kook met het water en laat een half uur op een matig vuur koken.

Zeef de massa. Breng de vloeistof opnieuw aan de kook met citroensap, de halve vanillestok en suiker en laat enkele minuten inkoken.

Schenk in een gesteriliseerde fles. Koel bewaren.

Smoothie met banaan

1 banaan, in blokjes gesneden

200 gram frambozen

250 ml sinaasappelsap

250 gram yoghurt

2 eetlepels citroensap

2 eetlepels vloeibare rietsuiker


Doe alle ingrediënten in een maatbeker. Mix met een staafmixer.

Drink de smoothie gekoeld.

Limoncello gin

2 cl limoncello

4 cl gin

1 cl vers citroensap

2 takje tijm

ijsblokjes

schijfje citroen

Arancello

6 appelsienen van eigen kweek, of onbehandeld

500 ml pure alcohol

700 ml water

600 gr suiker

Schil de appelsienen zeer fijn. Er mag geen wit vlees meer aan de schil hangen. Doe de zeste is een bokaal met de alcohol.

Laat de bokaal 2 weken staan en schud elke dag. De vloeistof zal oranje kleuren.

Na 2 weken maak je een suikersiroop van het water en de suiker. Deze laat je koken tot de suiker goed opgelost is.

De suikersiroop goed laten afkoelen en toevoegen aan de gezeefde appelsienalcohol.

Giet het drankje in gesteriliseerde flessen.

Tomatensap

1 kilo tomaten, gevild en zonder pitjes

2 eetlepels grof zeezout


Breng de tomatenblokjes aan de kook in een kookpot met het zeezout.

Mix de massa en laat afkoelen.

Je kan het tomatensap ongeveer een week bewaren in de koelkast. Eventueel nog bijkruiden met selderzout.

Sinaasappellikeur

250 ml sinaasappelsap, vers geperst

250 gr suiker

1 sinaasappel van eigen kweek of biologisch, enkel de zeste

1 citroen van eigen kweek of biologisch, enkel de zeste

1/2 vanillestokje

1 fles jenever


Verwarm het sinaasappelsap met de suiker, tot de suiker opgelost is. Laat afkoelen.

Voeg de zeste van de sinaasappel en de citroen toe aan het afgekoelde sinaasappelsap. Ook het half vanillestokje en de jenever mogen erbij.

Laat 1 week trekken, zeef het mengsel en schenk het in een gesteriliseerde fles.

Quarantini - Paardenbloemlikeur

300 paardenbloemen

alcohol

1 liter water

250 gr suiker

kurkuma

schil van een sinaasappel

Pluk een 300-tal paardenbloemen, best in de ochtend, verwijder van elke bloem de groene blaadjes, zodat enkel de gele blaadjes over blijven.

Doe de blaadjes in een bokaal en vul aan met pure alcohol en de schil van een sinaasappel.

Na 2 - 3 weken zeef je de vloeistof.

Breng 1 liter water aan de kook met een snuifje kurkuma, 250 gram suiker, tot de suiker opgelost is. Laat deze afkoelen en voeg ze dan bij de paardenbloemalcohol.

Nog enkele weken laten 'rijpen' en daarna mag je proeven!

Gele en rode frambozenlikeur

500 gram frambozen

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker

Doe de frambozen in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal. De vodka zal rood of geel kleuren, naar gelang de soort frambozen je gebruikt.

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gesteriliseerde fles en klaar is kees!

Limoncello

6 citroenen van eigen kweek, of onbehandeld

500 ml pure alcohol

700 ml water

600 gr suiker

Schil de citroenen zeer fijn. Er mag geen wit vlees meer aan de schil hangen. Doe de zeste is een bokaal met de alcohol.

Laat de bokaal 2 weken staan en schud elke dag. De vloeistof zal geel kleuren.

Na 2 weken maak je een suikersiroop van het water en de suiker. Deze laat je koken tot de suiker goed opgelost is.

De suikersiroop goed laten afkoelen en toevoegen aan de gezeefde citroenalcohol.

Giet het drankje in gesteriliseerde flessen.

Cynar (artisjoklikeur)

3 artisjokken van eigen kweek, enkel de blaadjes heb je nodig

halve liter alcohol

3 blaadjes salie

mespunt kaneel

mespunt koriander

rasp van 1 citroen

halve liter water

250 gr suiker

Laat de artisjokblaadjes een week trekken in de alcohol.

Zeef het mengsel en voeg de kruiden en citroenrasp toe.

Na tien dagen zeef je het mengsel. Kook het water met de suiker en laat afkoelen. Giet het suikerwater bij het artisjokmengsel en giet in een gesteriliseerde fles.

Laat nog 3 maanden rijpen en dan is de drank klaar om te proeven.

Water met een smaakje

fris water

watermeloen in partjes gesneden

aardbeien in blokjes gesneden

Bosbessenlikeur

500 gram bosbessen

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker

Doe de bosbessen in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal. De vodka zal blauw kleuren.

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gesteriliseerde fles en klaar is kees!

Cointreau

50 koffiebonen

55 klontjes suiker

2 appelsienen van eigen kweek of niet behandeld

1 vanillestokje doormidden gesneden

1 fles jenever

200 ml alcohol

Prik 50 gaatjes met een tandenstoker in de appelsienen.

Leg ze in een grote bokaal en voeg de andere ingredriënten toe. Laat 4 weken trekken in een koele en donkere ruimte en schud alle dagen met de bokaal.

Daarna zeeft u de drank en giet u deze in een gesteriliseerde fles.

Amaretto

250 ml water

2 eetlepels amandel extract

2 eetlepels vanille extract

90 gr bruine suiker

halve liter vodka

Maak een suikerstroop van het water en de bruine suiker.

Voeg de extracten en de vodka toe.

Giet in een gesteriliseerde fles en laat nog enkele weken rijpen.

Rode bessen likeur

500 gram rode bessen (zonder steeltjes)

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker

Doe de rode bessen in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal. De vodka zal rood kleuren.

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gesteriliseerde fles.

Lekker met cava, witte wijn of verfrissend met spuitwater.

Limoencello

6 limoenen van eigen kweek, of onbehandeld

500 ml pure alcohol

700 ml water

600 gr suiker

Schil de limoenen zeer fijn. Er mag geen wit vlees meer aan de schil hangen. Doe de zeste is een bokaal met de alcohol.

Laat de bokaal 2 weken staan en schud elke dag. De vloeistof zal lichtgroen kleuren.

Na 2 weken maak je een suikersiroop van het water en de suiker. Deze laat je koken tot de suiker goed opgelost is.

De suikersiroop goed laten afkoelen en toevoegen aan de gezeefde limoenalcohol.

Giet het drankje in gesteriliseerde flessen.

Rabarbaracello

3 stengels rabarber, geschild en in stukken gesneden

500 ml pure alcohol

700 ml water

600 gr suiker

Doe de rabarber in een bokal met de alcohol.

Laat de bokaal 2 weken staan en schud elke dag.

Na 2 weken maak je een suikersiroop van het water en de suiker. Deze laat je koken tot de suiker goed opgelost is.

De suikersiroop goed laten afkoelen en toevoegen aan de gezeefde rabarberalcohol.

Giet het drankje in gesteriliseerde flessen.

Witte wijn likeur

500 gram witte druiven

600 ml vodka

300 ml water

150 gram suiker

Doe de druiven in een glazen bokaal met de vodka.

Laat 3 weken staan en schud elke dag met de bokaal.

Na 3 weken maak je een suikersiroop, door het water en de suiker te koken. Als deze afgekoeld is, voeg je die toe aan de gezeefde vodka.

Giet de lekkere drank in een gesteriliseerde fles en klaar is kees!

Citroenjenever

Telkens ik limoncello maak, gebruik ik het sap van de citroenen om er citroenjenever mee te maken...

sap van 3 biologische citroenen

fles jenever

60 gr suiker

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een fles of in een bokaal.

Schud elke dag het mengsel, tot de suiker volledig is opgelost.