Hysop

Planten

Achter glas zaaien van maart tot mei en in september - oktober. Van maart tot september kan je in volle grond zaaien.

Planten juni tot augustus op een zonnige, kalkrijke en droge plaats. Arme en droge grond is voor deze plant de beste omstandigheid.


Verzorging

Geen.


Groeihoogte

60 centimeter.


Winterhard

Ja.


Snoeien

Na de bloei inkorten door dode takken en bladeren weg te snoeien. Zo heb je kans op een tweede bloei.

In het voorjaar flink terugsnoeien.


Bloei

Juli - september.


Bestuiving

---


Oogst

Juni - november.


Extra info

Hysop is een wintergroene, vaste plant die al van oudsher gekend is voor zijn geneeskrachtige werking. De bladeren zijn aromatisch.

Het is een keukenkruid dat goed past in salades, soepen en sauzen. De olie uit de bladeren wordt weer gebruikt voor onder andere parfum en voor likeur.

Hysop is een bijen-en vlinderlokker.

Meerjarig gewas.

In de moestuin worden slakken op afstand gehouden door de geurende plant. Hysop aanplanten tussen koolgewassen heeft een effectieve werking tegen het koolwitje.

Goed bij buikkrampen of bij ontstekingen in de luchtwegen. Bevordert de eetlust en de spijsvertering. Thee van hysop helpt bij verkoudheid. Laat het maximaal vijf minuten trekken in koken water. Het kan zwelling van slijmvliezen verminderen en slijm losmaken.

Eetbare bloem: Een typische, scherpe, muntachtige smaak en frisse, kruidige, licht-zoete geur. Enkele zeer fijn-versneden verse hysopblaadjes kunnen dienen als salade-kruid, in kruidenboter, of aan soepen en sauzen worden toegevoegd.

Vanaf juni tot september verschijnen de mooie kleine blauwe hysopbloemetjes. Ze zijn zeer geschikt voor garnering van vissoep, paling, stoofpotjes, kalfs-en varkensvleesschotels.

Hysop wordt ook gebruikt bij de bereiding van Chartreuselikeur.