Gele oesterzwam

In de verpakking van een kweekset zit een plastic zak met substraat.

Het substraat moet wit doorgroeid zijn, zoniet de verpakking weer afsluiten en 2 weken bij 20 tot 25 graden bewaren.

Het plastic moet om het substraat blijven zitten.

Teelt:

Maak vijf sneetjes in het plastic met een mes van 2 tot 3 centimeter elk. Giet 250 ml water op het substraat. Laat de set 2 tot 3 weken staan bij 20 tot 25 graden.

Na ongeveer 2 weken verschijnen er witte knopjes. De kweekset nu in een ruimte met daglicht plaatsen bij 10 tot 15 graden, niet in direct zonlicht.

De bovenkant van het substraat mag nooit uitdrogen. Minstens 1 x per dag licht bevochtigen met een plantenspuit.

Uit de witte knopjes groeien steeltjes met grijze puntjes, de zogenaamde oesterzwamkluit.

Dagelijks blijven bevochtigen met de plantenspui, zoniet zal de oesterzwam verdrogen.

Oogst:

De totale oogstduur kan drie maanden bedragen.

Een kluit moet in zijn geheel geoogst worden, er mag geen vruchtvlees blijven staan.

Bij gebruik de oesterzwam 1 centimeter onder de lamellen afsnijden.

Extra:

De taaiere stelen kan mer gebruiken voor sauzen en soepen.

Na de oogst kan je opnieuw met de teelt beginnen: daarvoor maar je telkens op 5 andere plaatsen sneetjes in het plastic. Opnieuw bij 20 tot 25 graden plaatsen en bevochtigen met 250 ml water.

Je kan ongeveer drie keer oogsten van 1 kweekset.

Receptjes met oesterzwam