Druiven

Planten

De beste tijd om een druif te planten is tussen september en maart. Voordat je aan de slag gaat, kun je een steunconstructie aanbrengen om later de takken aan vast te binden. Het plantgat moet voldoende ruim zijn, zodat je de wortels goed kunt spreiden.

Plant de druiven op een plek in de volle zon. In goed gedraineerde grond, want een druivenstok kan er niet goed tegen als de wortels in het water staan. Het beste resultaat bereik je op kalkrijke, kleiachtige grond of humusrijke zandgrond. 

Een druivenstok kan ook in een pot groeien, doch moet de pot voldoende groot zijn, de wortels dienen voldoende ruimte te hebben.


Verzorging

In januari - februari een handje kalk per plant voorzien, op 20 centimeter van de stam.

Aanbinden maart tot april. Dieven in mei. Scheuten toppen juli tot augustus. In juli de bladeren rond de trossen uitdunnen. In augustus krenten (uitdunnen van druiventrossen), er mag maar een derde overblijven. Door druiven te snoeien en krenten krijgt deze mooie grote trossen. Snoeit en krent u niet, dan is de kans groot dat de vruchten klein blijven.

In april voorzien van 3 centimeter compost en kaliumrijke meststof, zoals koe- of paardenmest.

Spuitzwavel wordt gebruikt tegen meeldauw, kan in biologische teelt, maar doodt ook wel nuttige insecten.


Groeihoogte

Meestal wordt een eenjarige druivelaar tussen einde juli en half augustus ingetopt op maximaal 1,5 meter zodat de scheut meer kan uitrijpen en minder zal uitdrogen in de winter.


Winterhard

Een winterharde mediterrane plant.


Snoeien

Half januari tot begin februari. Per druivenlaar 20 tot 25 trossen laten staan. Het snoeien heeft het voordeel dat de druiven vroeger rijp zullen zijn en zoeter zullen smaken.

Bij druiven worden alle takken die gedragen hebben, weggeknipt tot 1 tot 2 knoppen. Uit één knop kan een hele nieuwe vruchttak komen.

Snoei de takken aan de grond weg. Snoei 30 tot 40 centimeter boven de grond van het zijhout weg. Luchtig snoeien houdt de plant gezonder. 

Behoud 1 kop naar boven met telkens 2 zijtakken, snoei deze 2 tot 3 centimeter boven de knop. Zet de zijtakken enkel (snoei de zijtakjes op de zijtakken weg. 

Groen in snoeihout betekent leven. Bruin is dood en mag weg.

Een goede verjonging is sterk terugsnoeien, daardoor heb je wel 1 jaar minder trossen.

In mei-juni teveel aan scheuten wegsnoeien en 1 behouden.


Bloei

Juni - augustus.


Bestuiving

Zelfbestuivend.


Oogst

Augustus tot oktober.


Extra info

Druiven kweken en stekken is niet moeilijk.

Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo'n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut.  Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken. Van zodra een blad verschijnt, een zakje over de plant schuiven, zodat het plantje niet uitdroogt.

Receptjes met druiven