Witloof

Witloofwortels kan je zelf kweken of je kan ze vanaf november online aankopen.

Zelf witloofwortels kweken...

Je hebt een humusarme en fijne grond nodig om mooie en rechte wortels te bekomen. Mest kan nefast zijn voor een goede teelt. Zaai eind april, zaaiafstand 30 cm tussen de rijen en 5 mm zaaidiepte. Zaai op 12 cm afstand. Als de plantjes te kort op elkaar staan, kan je ze verspenen. Regelmatig onkruid wieden, verder heeft de plant weinig verzorging nodig.

Vanaf eind september tot december kan je de wortels gaan rooien. Reken 160 tot 180 dagen na zaaitijd, dan zijn de witloofpennen rijp. Planten met bloem kan je niet gebruiken, tenzij voor de oogst van zaden voor volgend jaar. Haal de wortels met een riek uit de grond zonder de wortel te beschadigen. Ontdoe de wortels van alle aarde en leg de wortels in waaiervorm op elkaar zodat de bladeren de wortels bedekken.

Laat de wortels 2 weken tot rust komen. Bewaar de andere wortels bij 1 tot 2 graden, zo kan je ze maandenlang bewaren voor je ze zal intafelen.

Als je klaar bent om witloof te gaan kweken snij de de bladerkrop af tot op 3 cm boven de wortelhals. De wortel zelf wordt ingekort op 20 cm, zodat bij het inkuilen alle wortels op gelijke hoogte staan.

Inkuilen van witloofpennen...

Het beste is om dit te spreiden, zodat je niet alle witloof gelijkertijd moet oogsten. Ik gebruik grote ronde plastiek bakken van 40 cm diepte. Leg de bak op zijn zijde en leg een laagje aarde onderaan. Daarop leg je een rij wortels, die bedek je met 'arme' aarde, dit kan stekgrond zijn ofwel potgrond die reeds gebruikt werd voor de kweek van onder andere bloemen. Zo ga je door tot de bak vol ligt.

Zet de bak rechtop en vul de bak volledig met water. Dekgrond kan je toevoegen, maar de meeste soorten witloof hebben geen dekgrond nodig. Dek alles af met een laag stro of hooi en een zwarte doek (geen plastiek gebruiken).

De kweektemperatuur moet tussen 12 en 18 graden bedragen. Als de temperatuur te hoog is, zal je geen kropjes krijgen maar losse bladeren. Vanaf 3 weken na het inkuilen kan je witloof oogsten, soms duurt het tot 3 maanden. Bij vorst in volle grond, bescherm je ze met wat hooi zodat ze warm blijven.

De krop wordt schuin afgebroken. 

Bloemen van de witloofplant zijn eetbaar, smaken licht bitter.

De groene bladeren van de plant zijn ook eetbaar, alleen voor de plant bloeit. 


Ik heb mijn witloofpennen besteld bij hermie.com. 

De pennen werden aan huis geleverd en zijn van goede kwaliteit. 

Zeker een aanrader!!! 


https://www.hermie.com/nl 


Als je Homegrown Bianca ingeeft bij het afrekenscherm krijg je 5% korting op je bestelling. 

Niet geldig op artikelen met lopende promoties of afhaalkortingen >=5% en bij serres of serre accessoires 


Receptjes met witloof