Honingverbena (Lippia dulcis)

Planten

Te kweken in een bloempot in goed doorlaatbare en luchtige grond, staat het beste op een plekje in de zon, warm en beschut.


Verzorging

Regelmatig bemesten met organische meststof voor de moestuin.

Houdt niet van natte voeten.


Groeihoogte

25 centimeter.


Winterhard

Neen. In oktober binnen halen.


Snoeien

Te snoeien in het vroege voorjaar tot 20 centimeter boven de grond terug. Nieuwe groei wordt van onderen gestimuleerd. Knip de takjes dan tussen 2 ogen terug, zodat vanuit de groeipunten nieuwe takjes zullen ontstaan.


Bloei

In de zomer bloeit deze met kleine witte bloempjes waarna de zaden verschijnen.


Bestuiving

---


Oogst

Het hele jaar door, pluk de plant niet kaal zodat hij verder kan groeien.


Extra info

Naast de blaadjes zijn de kleine bloemknopjes ook eetbaar.

Honingverbena wordt gedroogd voor gebruik. Je kunt er thee van zetten en door de zoete smaak van honingverbena wordt de thee ook zoeter. Wordt gebruikt als zoetmaker.

De bloemen zijn eetbaar, smaken zoet met honingaroma, en zijn geschikt om thee mee te maken als ze goed gedroogd zijn.

Natuurlijke zoetstof, 1000 tot 1500 maal zoeter is dan gewone suiker. De bloemknoppen kan je drogen en verpulveren om te gebruiken in gerechten. De bloemknoppen kan je ook zo eten. Mooi en lekker bij fruit, (bos)-vruchten, chocolade en ijs, maar ook bij kaas en vlees. Erg lekker in combinatie met munt, in ijs of bij gegrilde groenten. 

Receptjes met honingverbena