Mierikswortel

Planten

Plant de wortels in augustus ongeveer 80 centimeter diep. Dit doe je door de zijwortels te verwijderen van de wortel en onmiddellijk weer te planten. Kan ook gekweekt worden in diepe kuipen. De plant breidt graag uit, in kuipen kan je dit beperken. Mierikswortel kan in alle grondsoorten groeien. 

Heeft een vochtige en frisse bodem nodig. De plant kan zowel op een zonnige plaats gezet worden, als in halfschaduw.


Verzorging

De bodem moet altijd vochtig blijven.


Groeihoogte

30 tot 60 centimeter.


Winterhard

Ja.


Snoeien

---


Bloei

Mei - juli.


Bestuiving

---


Oogst

Vanaf september tot maart. Let goed op dat je alle delen van de wortels oogst. Elk achtergebleven stuk wortel zal immers een nieuwe plant vormen.


Extra info

Mierikswortel is een van de weinige kruiden waarvan de wortel gebruikt wordt en niet de bladeren.

De smaak is scherp en pittig. De bladeren zijn niet geschikt voor consumptie. De wortel kan gebruikt worden als alternatief voor mosterd. 

Mierikswortel bevat geneeskrachtige eigenschappen. Het maakt de luchtwegen vrij, is koortsverlagend, helpt bij urinewegproblemen, heeft kankerbestrijdende eigenschappen en is een natuurlijk antibioticum.

Gebruik de wortel in pikante sauzen, bij vlees- en visgerechten en in marinades. Lekker bij gerookte vis, hardgekookte eieren en gevulde aubergines.

Ook in azijn, mayonaise, mosterd en roomsaus kan je de wortel gebruiken.

De witte bloemetjes hebben een fris pikante smaak en zijn eetbaar. Te gebruiken als garnering van salades en rauwkostschotels.


Receptjes met mierikswortel