Maracuja redondo amarelo

Planten

Zaden worden vanaf maart - april gezaaid achter glas bij 20 graden. Het ontkiemen kan lang duren, weken of zelfs maanden.

Wanneer de zaailingen 20 tot 25 cm hoog zijn, zijn ze klaar om verplant te worden naar een definitieve plek in je tuin in luchtige, goed doorlatende grond op een zonnige, beschutte plaats. Meng compost onder de grond voor je gaat planten.


Verzorging

Om de twee weken licht bemesten. Zorg voor voldoende steun waarlangs de plant kan klimmen.

In de zomer ruimschoots gieten, laat het oppervlak van de grond nooit volledig uitdrogen.


Groeihoogte

Tot 6 meter.


Winterhard

Niet winterhard. In de winter koel weg zetten.

Snoeien

Snoeien van de plant indien nodig in april. Zorg ervoor dat je het doet voordat de plant bloeit. Snoeien nadat de plant is gaan bloeien kan de plant verzwakken en zijn opbrengst beperken. Laat een stuk van drie tot vijf knopen zitten bij het begin van de tak die je afknipt. Daar kan weer nieuwe groei uit ontstaan.


Bloei

Juni.


Bestuiving

Via bijen.


Oogst

Buiten zijn de vruchten 3-4 maanden na de bloei rijp, meestal in oktober.


Extra info

Heeft talloze geneeskrachtige eigenschappen, onder andere goed voor hartkloppingen, astma, depressie, stress en ontwenningsverschijnselen.

De plant kan gestekt worden:

Kies een volwassen, gezonde tak om een stekje vanaf te halen. Knip een stukje van de rank waar minstens drie knoppen aan zitten, en knip direct onder de onderste knop. Plant dit stekje onmiddellijk in de grond en hou het vochtig. Eventueel een klein broeikastje over plaatsen om de luchtvochtigheid te behouden.

Verplant als wortels zich gevormd hebben, doorgaans twee weken na het stekken. 

De maracuja behoort tot de familie van het passiefruit en staat ook wel bekend als de 'gele passievrucht'. De schil is niet eetbaar. Het binnenste bestaat uit geeloranje vruchtvlees, vol met kleine eetbare pitjes. De smaak is zoetzuur.

Op het moment dat de maracuja rijp is, wordt de schil rimpelig. 

Receptjes met maracuya redondo amarelo