Japanse waterpeper

Planten

Zaai in het voorjaar in vochtige grond op een halfschaduw plaats. Groeit op vochtige plekken en in ondiep water.


Verzorging

Heeft voldoende vocht nodig.


Groeihoogte

90 centimeter.


Winterhard

Neen, tenzij je de plant vorstvrij laat overwinteren.


Snoeien

Niet noodzakelijk.


Bloei

Juli - september.


Bestuiving

---


Oogst

Oogst de jonge bladeren.


Extra info

Eenjarige plant, tenzij je deze vorstvrij laat overwinteren.

Eet de jonge scheuten en gekiemde zaden in salades. Pittig van smaak, peperig. Wordt gebruikt in salades als garnering of in soep rijstgerechten.

De bladeren kunnen ook gedroogd worden, deze smaken dan nog scherper van smaak.

Rauw mag het maar in beperkte mate gegeten worden. Bij roerbakbereiding kan het in grotere hoeveelheid gegeten worden. De zaden van de waterpeper worden soms aan wasabi toegevoegd.

Waterpepersaus is een saus die traditioneel gemaakt wordt van fijngehakte waterpeper en die verder op smaak wordt gebracht met wat azijn. Het wordt geserveerd met gestoomde rijst

Bevat veel vitamine C, ijzer, calcium, fosfor en magnesium.

Japanse waterpeper wordt ingezet bij bloedingen, bloedende aambeien, baarmoedergezwel en hoge bloeddruk.

Eetbare bloem.


Receptjes met Japanse waterpeper