Goji bessen

Planten

De ideale periode om een gojistruik in de tuin aan te planten is de maand mei, na de laatste vorst. Maar ook in de vroege herfst kan je de struik nog in de tuin plaatsen. Planten in arme, goed drainerende grond, op een zonnige plaats. Ondersteuning van de plant is aangeraden.


Verzorging

Water geven bij extreme droogte. Voeding geven is niet nodig.


Groeihoogte

Tot 3 meter hoog.


Winterhard

Jonge planten beschermen tegen vorst, deze kan je best in een kuip laten groeien tot ze vorstvrij zijn.

Volwassen planten zijn winterhard tot -25 graden Celcius.


Snoeien

In het eerste jaar moet de struik tot 30 cm boven de bodem worden gesnoeid. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat de struik heel compact groeit en genoeg energie zal hebben voor de vruchtvorming. Even belangrijk is het uitrijpen van de bessen: er moet voldoende licht op de takken vallen. Dun daarom je struik vanaf het tweede jaar elk najaar uit. Laat hiervoor altijd slechts 5 tot 6 hoofdscheuten over. Als de opbrengst van de hoofdscheuten na enkele jaren afneemt, moeten ze worden teruggesnoeid. Zo zullen er nieuwe, krachtige hoofdscheuten groeien.


Bloei

In de maanden april en mei bloeit de plant met violette kleurige trompetvormige bloemen.


Bestuiving

Zelfbestuivend.


Oogst

De plant produceert pas na twee-drie jaar vruchten.

Oogsten op het einde van de zomer (september-oktober), als ze rood zijn.


Extra info

Niet alleen de besjes, maar ook de bast, stam, bladeren en wortels worden gebruikt ommedicijnen van te maken. Goji bessen zelf zijn maximaal 2 cm lang, zijn langwerpig van vorm en hebben een donkerrode tot oranje kleur. Goji bessen kunnen helpen om beter te slapen en stress te verminderen.

Goji bessen leveren per gram bijna net zoveel vitamine C als een sinaasappel en bevatten meer bètacaroteen dan wortels. Deze vitamines zijn belangrijk bij het tegengaan van griep en verkoudheid. Ze dragen ook bij tot het krijgen en behouden van een gezonde huid.

De gedroogde bessen hebben een licht zure smaak en een stevige textuur. Je kunt goji bessen door yoghurt of havermoutpap roeren, aan salades toevoegen of eten als snack. Ook het sap van goji bessen is erg geliefd vanwege de heilzame werking. Goji thee maken: door goji bessen aan een glas heet water of kruidenthee toe te voegen.

In kleine hoeveelheden doen gojibessen het goed in bijvoorbeeld een smoothie of in muesli, ze hebben een vrij laag suikergehalte en zijn meer hartig dan zoet.

In Azië worden ze veel gegeten in soepen, roerbakgerechten, stoofschotels en noedels.

Als je verse goji-bessen te bitter voor je zijn, kan je ze laten drogen. Zo zijn ze ook veel langer houdbaar en kunnen ze in de winter in muesli worden verwerkt.