Slaapmutsje

Planten

Zaaien van maart tot mei in volle grond, op een zonnige plaats. Ze groeien op bijna soorten grond.

Je kan ze ook in de nazomer of herfst zaaien. De zaden kiemen dan al vroeg in de lente en de bloemen zullen dan ook in de lente al bloeien.


Verzorging

Houden niet van natte voeten.

Geen verzorging nodig.


Groeihoogte

Tot 40 centimeter.


Winterhard

Eenjarig, in warme streken kunnen ze meerdere winters overleven.


Snoeien

Je kan de bloei verlengen door uitgebloeide bloemen weg te halen.


Bloei

Juni – september.


Bestuiving

---


Oogst

---


Extra info

Het slaapmutsje heeft haar naam te danken aan een rustgevend stofje dat de plant aanmaakt. Sterke plant die op veel plaatsen goed overleeft. De plant zaait zichzelf terug uit.

Van nature is de bloem oranje-geel, maar er zijn ook andere kleurvarianten.

Ze staat ook bekend als de goudpapaver en Californische klaproos, het is een soort klaproos, afkomstig van de papaver familie.

Wanneer je ze in jouw tuin hebt staan kan je ze, met een beetje geduld, langzaam in slaap zien vallen en in de ochtend weer zien opstaan.

De bloemen van het slaapmutsje zijn eetbaar en hebben een frisse smaak die heerlijk is in salades, thee en soep. De bloemen hebben een licht bittere smaak.

Ze bevat stoffen die versterkend, rustgevend en slaapverbeterend werken en over-actieve kinderen kunnen kalmeren, zonder verslavend te werken.

De bladeren van de plant werden vaak medicinaal gerookt. Gerookt werken ze licht pijnstillend en rustgevend, maar lang niet zo sterk of verslavend als opiaten.