Grote pimpernel
Planten
Zaaien in maart - april in volle grond of september-oktober achter glas, op een zonnige plaats. Zaai 1 centimeter diep. Plantafstand 30 x 30 centimeter.
Niet veeleisend betreft grondsoort.
Verzorging
Houd voldoende vochtig. Gemakkelijke plant om te kweken.
Groeihoogte
Tot 150 centimeter.
Winterhard
Ja. De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden.
Snoeien
Maart.
Bloei
Juni - september.
Bestuiving
Zelfbestuivend.
Oogst
Juli - oktober.
Extra info
Deze plant staat bekend als heemplant, maar past ook heel mooi als grote groep in een vaste plantenborder of als mooie grote groep tussen twee struiken in. Grote pimpernel is een overblijvende soort die behoort tot de Rozenfamilie.
De bloemen worden voor de nectar bezocht door honingbijen, wilde bijen, kevers en vlinders.
Grote pimpernel is de prachtige hooilandplant en waardplant voor het pimpernelblauwtje, een zeer bedreigde vlindersoort.
De plant is vrij zeldzaam.
De pimpernelsoorten werden vroeger gebruikt bij bloedingen. Uitwendig werd grote pimpernel gebruikt voor de behandeling van wonden. Inwendig bij menstruatie-problemen en bij dysenterie en darmverstoppingen. De wortel van Grote Pimpernel wordt gebruikt bij tandvleesontstekingen en bloedingen.
De grote pimpernel werd als artsenijplant gebruikt. Het is een vaste plant die het hele jaar groen blijft, dus men kan er als het niet vriest het hele jaar bladeren vanaf halen en verwerken.
Rauw in salades, waarbij het een zachte komkommer-smaak geeft. Het blad wordt toegevoegd aan vele traditionele sauzen, soepen en stoofgerechten. In paling in het groen, maar ook in traditionele ravigotesaus hoort pimpernel. Eetbare delen: wortel, blad en bloem.