Dahlia

Planten

Planten kan in een pot of in volle grond, in voedzame grond, op een zonnige plaats.

In een pot kan je ze in maart planten, zet weg op een warme plaats. Hou de grond matig vochtig. Door de hogere temperatuur gaan de knollen sneller uitlopen.  

Voeg compost toe aan de grond om de grond te verbeteren en de waterdoorlatendheid te vergroten. Dahlia's kan je planten in een plantenbak of op een verhoogd bed.

De knollen kunnen meer dan 30 jaar meegaan. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen er zullen groeien. Als je knipt tot aan het eerste bladpaar, zal de plant nieuwe vertakkingen maken en langer bloeien.

Lage Dahlia's plant je 30 centimeter uit elkaar, middelhoge 50 centimeter en hoge 60 centimeter uit elkaar. Er moet voldoende luchtcirculatie zijn om schimmelziekten te voorkomen.

Vanaf ijsheiligen mogen ze buiten, laat ze langzaam wennen aan een lagere temperatuur. Maak een plantgat en plant de dahliaknol met een stukje oude steel naar boven en de wortelpuntjes naar beneden. Plant ongeveer 2 centimeter onder het bodemoppervlak, zet de planten 40 tot 50 centimeter uit elkaar.


Verzorging

Van zodra de plant twee tot drie bladparen heeft, de top van de plant uitknijpen. Zo zal de plant vertakken en meer bloemknoppen aanmaken.

De grond mag niet uitdrogen, regelmatig water geven.

Eventueel de stengels ondersteunen. Uitgebloeide stengels wegknippen en voeding geven voor rijke en lange bloei.

Bescherm tegen slakken.


Groeihoogte

Tot 180 centimeter.


Winterhard

Nee. Haal de knollen na de eerste nachtvorst uit de grond. Bewaar de knollen vorst- en vochtvrij in een luchtdoorlatende doos, gewikkeld in krantenpapier.


Snoeien

Bloemen die uitgebloeid zijn regelmatig afknippen. 


Bloei

Zomerbloeiers. Zij bloeien van de zomer tot de herfst.


Bestuiving

---


Oogst

Zomer.


Extra info

Symbool voor vrouwelijkheid, weelde, dankbaarheid, trots en aantrekkelijkheid. De bloem staat ook symbool voor goede smaak.

De hele plant is eetbaar: wortel, bloem en blad. De blaadjes smaken radijsachtig. Aantrekkelijk in een salade. Ook mooi om toe te voegen aan een bloemen/kruidenboter. 

De wortels zijn voedzaam, maar niet erg lekker.

Vermeerderen mogelijk door zaad, door te delen, te splitsen of te stekken. 

Stekken: Snij scheuten van 8 centimeter af vlak boven het punt waar hij aan de knol ontspruit en onder het onderste paar bladeren. Verwijder de onderste bladeren. Nijp de groeitop af en doop de onderkant van de stek van je dahlia in stekpoeder. Zet de plantjes in potgrond en dek af met een plastiek zakje. Zet ze op een warme en lichte plaats. Verlucht dagelijks de plantjes.

Dahlia voortrekken: de knol binnen oppotten vanaf april. Je haalt de dahlia uit de winterrust, waardoor hij eerder uitloopt. Hiervoor heb je geen grote potten nodig. Kies een pot waar de knol in past, zorg dat de oude stengel en eventueel een klein deel van de knol nog boven de potgrond uitkomt. Geef water en zet op een lichte plaats in huis. Hierdoor is de plant beter bestand tegen slakkenvraat, als je hem in mei uitplant is de plant al wat groter en minder aantrekkelijk voor slakken.