Zonnebloem

Planten

Zaaien op een beschutte en zonnige plaats, zonnebloemen houden niet van wind.

In volle grond kan je zaaien vanaf half april tot en met mei. Zonnebloemen prefereren een zure, goed doorlaatbare grond.

Zaai om de 40 centimeter en zaai niet te diep. Als je te dicht bij elkaar zaait, zullen de zonnebloemen zwakker zijn.


Verzorging

Wekelijks begieten en eventueel vastmaken of ondersteunen.

Geef extra water bij droog weer.


Groeihoogte

Tot 4,5 meter hoog.


Winterhard

Nee.


Snoeien

Nee.


Bloei

Vanaf juli tot oktober.


Bestuiving

---


Oogst

Als de zaden rijp en bruin worden, kunnen ze geoogst worden. Snij de bloem af op 5 centimeter en hang ze in een geventileerde ruimte te drogen.


Extra info

Vogels houden van gerijpte zaden. Ook bijtjes zullen smullen van de nectar en het stuifmeel.

De hele plant is eetbaar.  Zaailingen kan je eten als kiemplant, ze hebben een nootachtige smaak en zijn lekker op een boterham met platte kaas of in een slaatje.

De bloemknoppen kan je, voor ze open gaan, klaarmaken net zoals artisjok.

De bloemblaadjes fleuren jouw gerechten op, ze hebben een neutrale smaak.

De zaadjes kan je drogen en roosteren of zouten. 


Zonnebloemzaden zijn makkelijk te oogsten. Het is wel heel belangrijk dat je de bloem goed droogt en dat ze niet beschimmelt. Eens de zonnebloem verwerkt is en de bloemblaadjes zijn verdroogd, knip je de bloem van de stengel. Daarna droog je de bloem op een droge plaats in een kartonnen doos.

Eens de bloem volledig verdroogd is, kan je de zaden er makkelijk uit halen.

Spoel ze goed, zodat alle beestjes en viezigheden weg zijn. Daarna droog je de zaden op een propere theedoek.

Je kan de zaden zouten en roosteren of je kan de pitten er uit halen.

Pitjes uithalen is een tijdrovend werk, maar de voldoening zal groot zijn!

Receptjes met zonnebloem