Aardappelen

Planten

Van maart tot mei, naargelang de variëteit.

De aardappelknollen laat je op voorhand kiemen. Leg de pootaardappelen een maand voor de geplande planttijd in kisten op een lichte en koele plek. De optimale temperatuur is 10 graden.

Plant de aardappelen in rijen, 15 cm diep, 40 tot 60 centimeter tussen elke rij en 40 centimeter van elkaar. Bedek ze met grond, maar druk de aarde niet aan.


Verzorging

Na 6 weken verschijnen de eerste groene blaadjes, verwijder regelmatig het onkruid tussen de rijen. Aard de aardappelen aan (ruggen) vanaf het loof 15 centimter hoog staat, herhaal bij loof van 25 centimeter.


Groeihoogte

50 centimeter.


Winterhard

Nee.


Snoeien

---


Bloei

---


Bestuiving

---


Oogst

Mei tot oktober, naargelang de variëteit en planttijdstip. Na drie tot 8 maanden.

Oogsten kan vanaf het loof vergeelt. Kies een zonnige en droge dag. Met een riek ga je diep onder de plant en haal de je aardappelen naar boven. Laat de aardappelen drogen in de zon en veeg de aarde weg. Groene aardappelen zijn niet eetbaar. Bewaar de aardappelen in een donkere, koele en geventileerde ruimte bij 8 graden.


Extra info

Vroege variëteiten: Amandine, Belle de Fontenay, Bondeville.

Halfvroege variëteiten: Biogold, Charlotte, Ratte.

Late variëteiten: Désirée, Vittelotte, Sarro Mira.

Truffelaardappel 'Vitelotte Noire': zeer oude aardappel, decoratief, paarse kleur en ovaal van vorm met goede opbrengst. Rooien van eind augustus tot begin oktober. Het kookwater kleurt groen tijdens het koken. Smaakt zoet met lichte notensmaak.  De schil is dieppaars tot bijna zwart en het knolvlees is paars, gewolkt of witKook ze in de schil en pel ze daarna. Geschikt voor koken, bakken, pureren, frituren, poffen, chips en salade.

Opbrengst 1 tot 2 kilo per plant. 

Coloradokevers kunnen de oogst bedreigen, kijk regelmatig de planten na en indien nodig behandel je met een plantaardig insecticide. Je kan de kevers en larven vangen. Bestrijden kan ook met verse netelgier en lookgier. Eventueel kan 1 bespuiting met Conserve je probleem biologisch oplossen. Voer het best je behandeling 's avonds uit. Bij een "plaatselijke" besmetting hoef je het hele perceel niet te behandelen. Het zaaien van goudsbloem, blauw vlas, rood vlas en kruiden zoals koriander en bonenkruid in de buurt van aardappelen kan de Coloradekever vermijden vanwege zijn afwerende geur. Eenmaal aangeplant, houdt dit coloradokevers weg van groenten zoals aardappelen, tomaten en aubergines.

Receptjes met aardappelen

Truffelaardappel 'Vitelotte Noire'